Türkçe | English
İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ / İKTİSAT BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://katalog.ktu.edu.tr
Tel: +90 0462 3772585
İİBF
İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ / İKTİSAT BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

HRT4038İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Hukuku2+0+0AKTS:2
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüHARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Hüsniye Ebru ÇOLAK
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği konusundaki yasa ve yönetmeliklerin öngördüğü hükümlülükleri ve standartları taşıyacak özelliklerle donatılması. Görev yaptıkları kurum yada iş yerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği organizasyonlarını kurma/yönetme becerisi kazandırması. Harita Mühendisleri için işçi sağlığı ve iş güvenliği kavramları, önemi, bileşenleri, yasa, yönetmelik, ilgili mevzuatlar ve standartlar hakkında bilgi verilmesi, genç mühendis adaylarında bir güvenlik kültürü oluşturulması, iş kazaları nedenleri ve önlemleri konusunda bilgilendirilmesi, sorumluluk ve yükümlülükler hakkında bir farkındalık yaratılarak bireysel ve kurumsal görev alanlarının tanımlanması.
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Harita Mühendisliği hizmet alanı içerisinde mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile işyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliğinin gerektirdiği yasal ve insanı sistem ve organizasyonları kurma/yer alma/yönetme becerisine sahip olacaklardır.9,111
ÖK - 2 : İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunun temel kavramları ve hukuki sorumluluklar konusunda bilgi sahibi olacak.1
ÖK - 3 : Kendi sorumluluğunda çalışan mühendis ve teknik personelin iş kazaları konusunda gerekli önlemleri birlikte yürüterek ekip çalışmasına yatkın olma kabiliyetini geliştirecek.1
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği kavramları, önemi ve amacı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği konusunun dünyada ve Türkiye?deki tarihsel gelişim süreci. iş güvenliği kavramı, iş kazalarının tanımı, meslek hastalığı tanımı, bunların nedenleri ve önleme yöntemleri. İş güvenliği çalışmalarının iş gücü verimliliği açısından önemi, iş güvenliği çalışmalarının ekonomik açıdan önemi. İş kazalarının oluşumu ve sınıflandırılması, tehlikeler ve tehlike çeşitleri.İş kazalarının ve meslek hastalıklarının olumsuz sonuçları.İş kazalarında ve meslek hastalıklarında hukuki sorumluluklar, İş kazalarının önlenmesinde alınması gerekli tedbirler, kişisel koruyucu ekipmanlar ve kullanım esasları. İşyerlerinde alınması gereken kritik emniyet kuralları. Harita Mühendisliği çalışma alanlarında, farklı meslek disiplinleri ile birlikte yürütülen projelerde iş kazaları ve nedenleri, alınması gereken önlemler.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği kavramları, önemi ve amacı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği konusunun dünyada ve Türkiye'deki tarihsel gelişim süreci.
 Hafta 2İş kazasının tanımı, teknik ve hukuki açıdan iş kazası kavramları, iş kazalarında mevcut durum değerlendirmesi, iş kazalarına neden olan güvensiz durum ve davranışlar.
 Hafta 3Harita Mühendisliği çalışma alanlarında iş kazaları ve nedenleri, sınıf içi atöyle çalışması ile olası iş kazası senaryoları geliştirme.
 Hafta 4İş kazalarının sınıflandırılması, iş kazalarının nedenleri, meslek hastalığı kavramı, meslek hastalıklarının sınıflandırılması, nedenleri ve önlemleri.
 Hafta 5İş kazalarının ve meslek hastalıklarının olumsuz sonuçları, İş kazalarının oluşturduğu maliyet açısından önemi, işveren sorumlulukları ve adli süreç, cezai sorumluluklar ve hükümler, hukuki sorumluluklar ve sonuçları.
 Hafta 6İş kazalarında ve meslek hastalıklarında hukuki sorumluluklar, İş Kanununa göre işçi, işveren ve işveren vekillerinin yükümlülükleri, İş Kanunu açısından ve Sosyal Sigortalar Kanunu açısından iş kazalarında ve meslek hastalıklarında üzerine cezai sorumluluklar ve hükümler.
 Hafta 7Ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliğinden sorumlu kurum ve kuruluşlar, İşveren ve işveren vekillerinin hukuki sorumlulukları, iş kazalarında hukuk davaları, Borçlar Kanununa göre açılan hukuk davaları ve sonuçları, cezai yaptırımlar.
 Hafta 8Ara Sınav
 Hafta 9İşçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanı tarafından ilgili konuda verilen genel eğitim semineri.
 Hafta 10İş kazalarının önlenmesinde alınması gerekli tedbirler, kişisel koruyucu ekipmanlar nelerdir ve kullanım esasları.
 Hafta 11İşyerlerinde alınması gereken kritik emniyet kuralları, elle malzeme taşıma ve kaldırma, kimyasal madde kullanımı ve yangın durumları için alınması gereken tedbirler ve uyulması gereken kurallar.
 Hafta 12Şantiyelerde iş güvenliğinin sağlanması ve güvenlik önlemleri. İş güvenliği ile ilgili mühendis ve teknik elemanların görev, yetki ve sorumlulukları ile Çalışma usul ve esasları hakkında yönetmelik,Yapı işlerinde sağlık ve güvenlik yönetmeliği
 Hafta 13Harita Mühendislerinin çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği kavramına yaklaşımları, meslek içi işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimleri, Harita Mühendislerinin iş yerlerindeki iş sağlığı ve iş güvenliği koşullarına ilişkin hakları ve işveren sorumlulukları.
 Hafta 14Harita Mühendisliği çalışma alanlarında, farklı meslek disiplinleri ile birlikte yürütülen projelerde iş kazaları ve nedenleri, alınması gereken önlemler.
 Hafta 15Harita Mühendisliği uygulamalarında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili sorunlar, çözüm önerileri, dikkat edilmesi gereken hususlar, uyarı, donanım vb. önlemler, bireylere ve kurumlara düşen görevler.
 Hafta 16Final sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Şantiye Tekniği ve Şantiyede İş Güvenliği, B.Mazlum Birecikli, Birsen Yayınevi, 2010.
2İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, Prof.Dr. Nuvit Gerek, Anadolu Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Ders Kitabı, 2010.
3http://gislab.ktu.edu.tr/kadro/ecolak
 
İlave Kaynak
1T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı web sayfası,Mevzuat, http://www.csgb.gov.tr/
2İTÜ İnşaat Fakültesi, İş Güvenliği Kurs Notları, Yrd.Doç.Dr. Uğur Müngen
3İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı, Abdülvehap Yiğit, Alfa Aktüel Yayınları, 2008.
4İşçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatı, Tankut Centel, Mess Yayınları, 2000.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 8 50
Dönem sonu sınavı 14 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 1 10 10
Laboratuar çalışması 0 0 0
Arasınav için hazırlık 10 1 10
Arasınav 1 1 1
Uygulama 0 0 0
Klinik Uygulama 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje 0 0 0
Kısa sınav 0 0 0
Dönem sonu sınavı için hazırlık 10 1 10
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Diğer 1 0 0 0
Diğer 2 0 0 0
Toplam Çalışma Yükü60