Türkçe | English
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
DOKTORA
Ders Bilgi Paketi
http://www.muhfak.ktu.edu.tr/maden/index.htm
Tel: +90 0462 3773153
FBE
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI / DOKTORA
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MDML7194Çözelti Madenciliği3+0+0AKTS:7.5
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiDoktora
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüMADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim Üyesi--
Diğer Öğretim ÜyesiYok
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Cevher ve diğer kaynaklardan metal ve endüstriyel bileşiklerin eldesinde uygulanan yerinde ve yığın liçi süreçlerinin kimyasal ve mühendislik esaslarını kavramak; ve proses değerlendirme ve geliştirme yetisi kazandırmak.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : yerinde ve yığın liçi süreçlerinin kimyasal ve mühendislik esasları hakkında bilgi birikimine sahip olacak. 1,4,101
ÖK - 2 : yerinde liç ve yığın liçi süreçlerinin seçimi ve geliştirilmesi açısından önemli olan teknik, ekonomik ve çevresel faktörleri kavrayacak. 4,71
ÖK - 3 : temel cevher hazırlama/zenginleştirme, kimya ve termodinamik bilgilerini kullanabilecek 1,21,3
ÖK - 4 : hidrometalurjik süreçlerle ilgili olarak temel kimyasal ve mühendislik hesaplamalarını yapabilecek 1,2,41,3
ÖK - 5 : metaller ve endüstriyel bileşikler için kavramsal olarak proses ve akım şeması geliştirme yetisi kazanır.1,41,3
ÖK - 6 : endüstriyel prosesleri değerlendirme ve analiz etme becerisine sahip olacak 1,2,71,3
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Çözelti madenciliğine giriş. Çözelti madenciliğinin metal ve endüstriyel bileşiklerin üretimindeki yeri ve önemi. Liç esasları. Yerinde liç ve yığın liçi uygulamaları ve dizaynı. Cevher aglomerasyonu. Çözelti madenciliğinde uygulanan liç, çözelti saflaştırma ve metal kazanım yöntemlerinin kimyası. Sülfürlü cevherlerin yerinde ve yığın liçi: Bakterilerin rolü ve önemi, biyoyığın liçi. Endüstriyel uygulamalar: Altın, bakır, uranium, sulfur ve tuz kazanımı. Liç sonrası atık yığınlarının ve çözeltilerin rehabilitasyonu.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Dersin hakkında genel bilgiler; amacı, konusu, içeriği, kaynaklar ve değerlendirilmesi. Ders içeriğinin genel olarak değerlendirilmesi.
 Hafta 2Çözelti madenciliğine giriş. Cevherlerden metal veya endüstriyel bileşiklerinin üretiminde çözelti madenciliği. Liç temelleri. Çözelti madenciliği yöntemleri.
 Hafta 3Yığın liçi ve uygulanışı. Cevherin yığın liçine hazırlanması. Yığınların oluşturulması. Yığınlara liç reaktifinin verilmesi. Çözelti havuzları.
 Hafta 4Yığın liçi işlemlerinde karşılaşılan sorunlar. Aglomerasyon yöntemi.
 Hafta 5Yığın liçi işlemlerinde çevresel etkenler. Çevresel kaygılar. Yer seçimi. Yığın tabanının tasarımı. Yığın duraylılığı.
 Hafta 6Altın cevherlerinin yığın liçi. Altın cevherleri. Siyanür liçinin kimyasal esasları. Tane boyunun etkisi. Altının yığın liçi için matematiksel modeller. Liç veriminin kestirimi.
 Hafta 7Altın yüklü liç çözeltilerin saflaştırılması ve altın kazanımı. Aktif karbon adsorpsiyonu ve elektrokazanım. Merrill-Crowe yöntemi. Siyanürlü atıkların yönetimi.
 Hafta 8Arasınav
 Hafta 9Oksitli ve sülfürlü bakır cevherlerinin yığın liçi. Oksitli bakır mineralleri ve çözünme davranışları. Oksitli cevherlerin liçi için kinetik modeller ve metal ekstraksiyonunun kestirimi.
 Hafta 10Bakır yığın liçi uygulamaları. Alçak yığın liçi. Asit kür liçi. Sülfürlü bakır cevherlerinin yığın liçi. Ferrik kür liçi.
 Hafta 11Sülfürlü bakır mineralleri içeren cevher pasalarının liçi. Sülfürlü bakır minerallerinin ferrik liçindeki davranışı. Biyoyığın liçi.
 Hafta 12Yüklü liç çözeltilerinden bakır kazanımı. Solvent ekstraksiyon ve elektrokazanım. Sementasyon.
 Hafta 13Yerinde liç. Genel karakteristikleri. Uygulamaları. Uranyum cevherlerinin yerinde liçi. Yüklü çözeltilerden uranyum kazanımı.
 Hafta 14Yerinde liç yöntemi ile endüstriyel bileşiklerin üretimi. Tuzlar: sodyum klorür, potaş, soda külü, bor, sodyum sülfat ve lityum. Sülfür.
 Hafta 15Genel değerlendirme ve telafi.
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Bartlett R.W. 1998. Solution Mining: Leaching Fluid Recovery of Materials. 2nd Edition, Gordon and Breach Sci. Pub.
 
İlave Kaynak
1Habashi F. 1999. Textbook of Hydrometallurgy. 2nd Edition, Quebec City, Canada, ISBN 2-980-3247-7-9.
2Adams M.D. 2006. Advances in Gold Ore Processing (Developments in Mineral Processing, Volume 15), Elsevier Science, ISBN 0-444-51730-8.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 8 3 30
Ödev 14 8 20
Dönem sonu sınavı 16 3 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Uygulama 2 3 6
Ödev 6 4 24
Toplam Çalışma Yükü30