|
MBTL5104 | Microbial Enzyme Technology | 3+0+0 | AKTS:7.5 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Yüksek Lisans(Tezli) | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BİYOTEKNOLOJİ (DİSİPLİNLERARASI) ANABİLİM DALI | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Ali Osman BELDÜZ | Diğer Öğretim Üyesi | | Öğretim Dili | İngilizce | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bu dersin amacı, biyoloji ve moleküler biyoloji öğrencilerinin yanı sıra diğer yaşam bilimlerinde lisansüstü eğitim gören ancak biyoloji kökenli olmayan öğrencilerin mikrobiyal enzimler, üretimleri ve endüstriyel uygulamaları hakkında farkındalıklarını artırmak ve bilgi sahibi olmalarına katkıda bulunmaktır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Mikrobiyal enzimlerin tanımını ve önemini kavramak | | 1,3,5, | ÖK - 2 : | Geleceğin yeşil üretim teknolojisi olarak enzimlerin potansiyellerini farketmek | 1,3,4,6 | 1,3,5, | ÖK - 3 : | Mikrop ve enzimlerinini kullanıldığı farklı biyoteknolojik uygulamaları anlamak | 1,3,4,6 | 1,3,5, | ÖK - 4 : | Gündelik hayatımızda kullandıklarımızın üretiminde enzimlerin önemini kavramak | 1,3,4,6 | 1,3,5, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Dersin içeriği; Enzimlerin tarihi kullanımları, enzimlerin katalitik aktiviteleri, yeni mikrobiyal enzimlerin taranma,keşfi ve geliştirilme yöntemleri, endüstriyel mikroorganizma suşlarının seçimi ve üreme parametreleri, endüstriyel amaçlı mikrobiyal enzim üretim metotları, endüstride yoğun kullanımı olan mikrobiyal enzimler, güvenlik ve yasal hususlar. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Enzimlerin tarihi kullanımları | | Hafta 2 | Enzimlerin katalitik aktiviteleri | | Hafta 3 | | | Hafta 4 | Yeni mikrobiyal enzimlerin taranma, keşfi ve geliştirilme yöntemleri | | Hafta 5 | Yeni mikrobiyal enzimlerin taranma, keşfi ve geliştirilme yöntemleri | | Hafta 6 | Endüstriyel mikroorganizma suşlarının seçimi ve üreme parametreleri | | Hafta 7 | Endüstriyel amaçlı mikrobiyal enzim üretim metotları | | Hafta 8 | Mikrobiyal enzimlerin saflaştırılması | | Hafta 9 | Ara Sınav | | Hafta 10 | Endüstride yoğun kullanımı olan mikrobiyal enzimler: Amilazlar ve Proteazlar, | | Hafta 11 | Endüstride yoğun kullanımı olan mikrobiyal enzimler: Lipazlar ve fitazlar | | Hafta 12 | Kağıt, Tekstil ve diğer endüstrilerde kullanılan enzimler | | Hafta 13 | Mikrobiyal enzimlerin endüstriyel olmayan kullanımları | | Hafta 14 | Güvenlik ve yasal hususlar | | Hafta 15 | Seminer | | Hafta 16 | Sınav | | |
1 | Biotechnology of microbial enzymes, edited by Goutam Brahmachari, Elsevier, 2017 | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 18/04/2022 | 1,5 | 30 | Sunum | 15 | 30/06/2022 | 1 | 10 | Ödev | 15 | 30/06/2022 | 1 | 10 | Dönem sonu sınavı | 16 | 09/06/2022 | 1,5 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | | | | |
|