|
MBTL5040 | Fermentation Technologies | 3+0+0 | AKTS:7.5 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Yüksek Lisans(Tezli) | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BİYOTEKNOLOJİ (DİSİPLİNLERARASI) ANABİLİM DALI | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | Dr. Öğr. Üyesi Uğur UZUNER | Diğer Öğretim Üyesi | | Öğretim Dili | İngilizce | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Gıda ve fermentasyon biyoteknolojileri alanlarındaki son gelişmeler, mevcut uygulamalar ve bu uygulamalar sırasında tatbik edilen yenilikçi teknolojilerin öğrencilere kazandırılması amaçlanmaktadır. Fermentasyon süreçlerinde karşılaşılan güçlüklere çözüm üretmede yenilikçi ve moleküler stratejilerin geliştirilmesine katkıda bulunularak, düşük maaliyetli ve sürdürülebilir fermentasyon süreçlerinin ülkemizde yaygınlaşmasına katkıda bulunmak da hedeflenmektedir.
|
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Mevcut Fermentasyon süreçleri hakkında bilgi sahibi olur | 1,2,4,5 | | ÖK - 2 : | Fermentasyon süreçlerinin önemli parametrelerini bilir ve sürece etkilerini kavrar | 1,2,4,5 | | ÖK - 3 : | Fermentasyon teknolojilerindeki yeniliklerden haberdar olur | 1,2,4,5 | | ÖK - 4 : | Laboratuvar ölçekli fermentasyon süreçleri dizayn edebilir | 1,2,4,5 | | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Fermantasyon süreçlerine giriş; Mikrobiyal büyüme kinetiği; Endüstriyel açıdan önemli mikroorganizmaların izolasyonu, korunması ve iyileştirilmesi; Endüstriyel fermantasyon için ortam; sterilizasyon; Endüstriyel fermantasyon için aşı geliştirme; Fermentör tasarımı; Enstrümantasyon ve kontrol; Havalandırma ve ajitasyon; Fermantasyon ürününün geri kazanılması ve saflaştırılması; Atık su arıtımı uygulamaları; fermantasyon ekonomisi |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Fermentasyon süreçlerine genel bakış | | Hafta 2 | Mikrobiyal büyüme kinetikleri | | Hafta 3 | Endüstriyel açıdan önemli mikroorganizmaların izolasyonu ve iyileştirilmesi | | Hafta 4 | Küme/Parça ve Beslemeli Küme/Parça Fermentasyon | | Hafta 5 | Açık ve Devamlı Fermentasyon sistemleri | | Hafta 6 | Fermentasyon için Rekombinant DNA Teknolojisi | | Hafta 7 | Endüstriyel Fermentasyonlar için Besiyeri Karışımları | | Hafta 8 | Postgenomik çağ?genomik, transkriptomik,
ve birincil metabolit üreticilerinin iyileştirilmesi üzerine fluksomikler | | Hafta 9 | Ara Sınav | | Hafta 10 | Geri besleme İnhibisyonu | | Hafta 11 | İkincil Biyosentetik Ürün Üreten Suşların İyileştirilmesi ve geliştirilmesi | | Hafta 12 | Fermentörlerin Siterilizasyonu | | Hafta 13 | Kültür koruma ve İnokulum geliştirme süreçleri, Enstrümentasyon ve Kontrol sistemleri | | Hafta 14 | Hasat sonrası saflaştırma işlemleri/Aşağı Yönde İşleme | | Hafta 15 | Öğrenci semineri | | Hafta 16 | Final Sınavı | | |
1 | Peter F. Stanbury, Allan Whitaker, and Stephen J. Hall. Principles of Fermentation Technology. 3rd Edition. Butterworth-Heinemann ELSEIVER 2017. ISBN: 978-0-08-099953-1 | | |
1 | Biotechnology for Beginners 2nd Edition Arnold L. Demain. Academic Press. ELSEIVER 2017. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 25.11.2021 | 90 | 30 | Sunum | 15 | 13.01.2022 | 90 | 20 | Dönem sonu sınavı | 16 | 21.01.2022 | 90 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 3 | 14 | 42 | Arasınav için hazırlık | 3 | 6 | 18 | Arasınav | 3 | 1 | 3 | Uygulama | 3 | 6 | 18 | Ödev | 3 | 6 | 18 | Proje | 3 | 4 | 12 | Kısa sınav | 3 | 6 | 18 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 3 | 6 | 18 | Dönem sonu sınavı | 3 | 1 | 3 | Toplam Çalışma Yükü | | | 192 |
|