Türkçe | English
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BİYOTEKNOLOJİ (DİSİPLİNLERARASI) ANABİLİM DALI
TEZLİ YÜKSEK LİSANS (İNGİLİZCE)
Ders Bilgi Paketi
https://www.ktu.edu.tr/fbemolecular
Tel: +90 0462 04623773320
FBE
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BİYOTEKNOLOJİ (DİSİPLİNLERARASI) ANABİLİM DALI / TEZLİ YÜKSEK LİSANS (İNGİLİZCE)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MBTL5040Fermentation Technologies3+0+0AKTS:7.5
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiYüksek Lisans(Tezli)
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüBİYOTEKNOLOJİ (DİSİPLİNLERARASI) ANABİLİM DALI
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim ÜyesiDr. Öğr. Üyesi Uğur UZUNER
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim Diliİngilizce
StajYok
 
Dersin Amacı:
Gıda ve fermentasyon biyoteknolojileri alanlarındaki son gelişmeler, mevcut uygulamalar ve bu uygulamalar sırasında tatbik edilen yenilikçi teknolojilerin öğrencilere kazandırılması amaçlanmaktadır. Fermentasyon süreçlerinde karşılaşılan güçlüklere çözüm üretmede yenilikçi ve moleküler stratejilerin geliştirilmesine katkıda bulunularak, düşük maaliyetli ve sürdürülebilir fermentasyon süreçlerinin ülkemizde yaygınlaşmasına katkıda bulunmak da hedeflenmektedir.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Mevcut Fermentasyon süreçleri hakkında bilgi sahibi olur1,2,4,5
ÖK - 2 : Fermentasyon süreçlerinin önemli parametrelerini bilir ve sürece etkilerini kavrar1,2,4,5
ÖK - 3 : Fermentasyon teknolojilerindeki yeniliklerden haberdar olur 1,2,4,5
ÖK - 4 : Laboratuvar ölçekli fermentasyon süreçleri dizayn edebilir1,2,4,5
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Fermantasyon süreçlerine giriş; Mikrobiyal büyüme kinetiği; Endüstriyel açıdan önemli mikroorganizmaların izolasyonu, korunması ve iyileştirilmesi; Endüstriyel fermantasyon için ortam; sterilizasyon; Endüstriyel fermantasyon için aşı geliştirme; Fermentör tasarımı; Enstrümantasyon ve kontrol; Havalandırma ve ajitasyon; Fermantasyon ürününün geri kazanılması ve saflaştırılması; Atık su arıtımı uygulamaları; fermantasyon ekonomisi
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Fermentasyon süreçlerine genel bakış
 Hafta 2Mikrobiyal büyüme kinetikleri
 Hafta 3Endüstriyel açıdan önemli mikroorganizmaların izolasyonu ve iyileştirilmesi
 Hafta 4Küme/Parça ve Beslemeli Küme/Parça Fermentasyon
 Hafta 5Açık ve Devamlı Fermentasyon sistemleri
 Hafta 6Fermentasyon için Rekombinant DNA Teknolojisi
 Hafta 7Endüstriyel Fermentasyonlar için Besiyeri Karışımları
 Hafta 8Postgenomik çağ?genomik, transkriptomik, ve birincil metabolit üreticilerinin iyileştirilmesi üzerine fluksomikler
 Hafta 9Ara Sınav
 Hafta 10Geri besleme İnhibisyonu
 Hafta 11İkincil Biyosentetik Ürün Üreten Suşların İyileştirilmesi ve geliştirilmesi
 Hafta 12Fermentörlerin Siterilizasyonu
 Hafta 13Kültür koruma ve İnokulum geliştirme süreçleri, Enstrümentasyon ve Kontrol sistemleri
 Hafta 14Hasat sonrası saflaştırma işlemleri/Aşağı Yönde İşleme
 Hafta 15Öğrenci semineri
 Hafta 16Final Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Peter F. Stanbury, Allan Whitaker, and Stephen J. Hall. Principles of Fermentation Technology. 3rd Edition. Butterworth-Heinemann ELSEIVER 2017. ISBN: 978-0-08-099953-1
 
İlave Kaynak
1Biotechnology for Beginners 2nd Edition Arnold L. Demain. Academic Press. ELSEIVER 2017.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 25.11.2021 90 30
Sunum 15 13.01.2022 90 20
Dönem sonu sınavı 16 21.01.2022 90 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 3 14 42
Arasınav için hazırlık 3 6 18
Arasınav 3 1 3
Uygulama 3 6 18
Ödev 3 6 18
Proje 3 4 12
Kısa sınav 3 6 18
Dönem sonu sınavı için hazırlık 3 6 18
Dönem sonu sınavı 3 1 3
Toplam Çalışma Yükü192