Türkçe | English
İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ / ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM) - %100 ingilizce
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/uls
Tel: +90 0462 3772915
İİBF
İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ / ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM) - %100 ingilizce
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

INTR2005History of Political Thought3+0+0AKTS:5
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim Sistemi
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim ÜyesiDr. Öğr. Üyesi Ayçe SEPLİ
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim Diliİngilizce
StajYok
 
Dersin Amacı:
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : farklı siyasal ideolojileri iyi bir düzeyde anlayacaklardır. 23,
ÖK - 2 : siyasal ideolojileri Avrupa merkezli ve Avrupa'nın ötesine geçecek bir bağlamda kavrayacaklardır. 23,
ÖK - 3 : farklı siyasal ideolojileri ve onların tarihsel bağlamlarını göz önünde bulundurarak günümüzün sosyo-politik meselelerine teorik olarak yorum yapabileceklerdir.23,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1GİRİŞ İlk yarı: Dersin tanıtımı, öğrencilerin bilmesi gereken dersle ilgili prosedürlerin açıklanması, yasal uyarılar (örn. intihal). İkinci yarı: Kısa bir giriş- İdeoloji nedir? Siyasal ideolojiler nelerdir?
 Hafta 2LİBERALİZM Siyasal bir düşünce olarak liberalizm, liberalizmin doğuşu ve gelişimi, temel kavramları (örn. birey, piyasa, vb.), farklı liberalizmler ve liberalizmin bugünkü yeri.
 Hafta 3MUHAFAZAKARLIK Siyasal bir düşünce olarak muhafazakarlık, muhafazakarlığın doğuşu ve gelişimi, temel kavramları, farklı muhafazakarlıklar (örn. otoriter muhafazakarlık, yeni sağ, vb.) ve muhafazakarlığın bugünkü yeri.
 Hafta 4SOSYALİZM Siyasal bir düşünce olarak sosyalizm, sosyalizmin doğuşu ve gelişimi, temel kavramları, farklı sosyalizmler (örn. reel sosyalizm, bilimsel sosyalizm, vb.) ve sosyalizmin bugünkü yeri.
 Hafta 5MİLLİYETÇİLİK Siyasal bir düşünce olarak milliyetçilik, milliyetçiliğin doğuşu ve gelişimi, temel kavramları, farklı milliyetçilikler (örn. önceki ideolojilere farklı eklemlenme biçimleri ) ve milliyetçiliğin bugünkü yeri.
 Hafta 6FEMİNİZM Siyasal bir düşünce olarak feminizm, feminizmin doğuşu ve gelişimi, temel kavramları (örn. ataerki, kişisel olan politiktir, vb.), farklı feminizmler (örn. radikal feminizm, liberal feminism, vb.) ve feminismin bugünkü yeri ve önemi.
 Hafta 7ÖDEV İÇİN HAZIRLIK Önceki haftalarda işlenen siyasal ideolojilerin kısa bir tekrarı, ödev yazma kuralları, paragraflama, referans verme, argüman geliştirme.
 Hafta 8ARASINAV HAFTASI Ödev yazımı ve teslimi.
 Hafta 9ÇEVRECİLİK/ YEŞİL İDEOLOJİ Siyasal bir düşünce olarak çevrecilik, çevreciliğin doğuşu ve gelişimi, temel kavramları, çevreciliğin bugünkü önemi ve çevreciliği anlamaya yardımcı olacak gerçek hayattan bazı örnekler; örn. COVID-19.
 Hafta 10ÇOKKÜLTÜRLÜLÜK Siyasal bir düşünce olarak çokkültürlülük, çokkültürlülüğün doğuşu ve gelişimi, temel kavramları, farklı çokkültürlülük yaklaşımları (örn. kozmopolit çokkültürlülük, vb.) ve çokkültürlülüğün bugünkü yeri.
 Hafta 11AVRUPA'NIN ÖTESİNDE: POSTKOLONYALİZM Siyasal bir düşünce olarak postkolonyalizm, postkolonyalizmin doğuşu ve gelişimi, temel kavramları ve postkolonizmin tarihteki ve bugünkü önemi.
 Hafta 12HİNDİSTAN'DA SİYASİ DÜŞÜNCE Antik Hindistan, Kautilya, Kautilya'nın devlet ve topluma dair görüşleri, bu görüşlerin Avrupa merkezli ideolojilerden farkı ya da bu ideolojilerle ortak noktaları.
 Hafta 13ORTA DOĞU'DA SİYASİ DÜŞÜNCE Orta Doğu'da gelişen siyasi düşünceyi İbn-i Haldun ile örneklemek, İbn-i Haldun'un sosyal teorisi, bunun Avrupa merkezli ideolojilerle karşılaştırılması.
 Hafta 14AFRİKA'DA SİYASİ DÜŞÜNCE Irk ve kimlik gibi kavramların siyasi düşünceler tartışmalarına katılması, Afrika'nın bu konudaki tarihsel deneyimi ve bunun diğer ideolojilerle karşılaştırılması.
 Hafta 15SON DERS Dönem boyunca işlenen ideolojilerin kısa bir tekrarı ve tüm ideolojileri birlikte düşünmek. Final sınavı için öğrencilere yardımcı olabilecek bazı ipuçlarının verilmesi.
 Hafta 16DÖNEM SONU SINAVI Sınav haftası, ders yapılmayacaktır.
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Heywood, A. (2017) Political Ideologies: An Introduction (6th Edition), London: Palgrave
2Grovogui, S. N. (2012) Postcolonialism in T. Dunne, M. Kurki, S. Smith (Eds.), International Relations Theories: Discipline and Diversity (3rd Edition), Oxford: Oxford University Press.
3Singh, M. P. (2011) Chapter 1: Kautilya: Theory of State, in M. P. Singh and H. Roy (Eds.), Indian Political Thought, Delhi: Pearson.
4Manoochehri, A. (2016) Ibn Khaldun on ?Political Change?, International Journal of History and Cultural Studies, 1 (4), pp. 1-9.
5Anthony, K. I. (2014) The Meaning and Nature of African Philosophy in a Globalising World, International Journal of Humanities and Social Sciences and Education, 1 (7), pp. 86-94.
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 20.11.2021 1 50
Dönem sonu sınavı 16 10.01.2022 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 6 14 84
Laboratuar çalışması 0 0 0
Arasınav için hazırlık 5 2 10
Arasınav 1 1 1
Uygulama 0 0 0
Klinik Uygulama 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje 0 0 0
Kısa sınav 0 0 0
Dönem sonu sınavı için hazırlık 6 2 12
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü150