|
MBG4034 | Protein Mühendisliği | 2+0+0 | AKTS:4 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİK BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Dr. Öğr. Üyesi Uğur UZUNER | Diğer Öğretim Üyesi | | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Proteinlerin yapı, işlev ve fonksiyonellik açısından önemli parametreleri hakkında farkındalık oluşturmak, proteinlerin yapıtaşları ve protein katlanmasının esası hakkında temel bilgiler sunmak, farklı protein mühendisliği yaklaşımları hakkında bilgiler sunmak ve bu tarz yaklaşımların endüstriyel enzim biyoteknolojisi açısından önemini örneklerle açıklamaktır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Proteinlerin temel bileşenleri ve üç boyutlu yapısı hakkında bilgi sahibi olurlar | 1,2,5,7 | | ÖK - 2 : | Proteinlerin kararlığında rol oynayan faktörler hakkında yetkinlik kazanırlar | 1,2,5,7 | | ÖK - 3 : | Enzim kinetiği, enzim aktivitesinin arkasındaki önemli faktörler hakkında yeterli donanıma sahip olurlar | 1,2,5,7 | | ÖK - 4 : | Proteinlerin doğal katlanması ve dinamiklerinin enzim aktivitesi açısından önemini kavrarlar | 1,2,5,7 | | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Bu ders boyunca proteinlerin yapısı, temel özellikleri, birincil, ikincil, üçüncül ve dördüncül katlanmış protein yapıları, kod-kodon ayrımı, protein katlanması, proteinlerin katlanmasından sorumlu biyokimyasal bağ çeşitleri ve protein stabilitesindeki rolleri, yanlış katlanmalardan kaynaklanan hastalıklar, protein dinamikleri, protein pürifikasyon yöntemleri, protein-ligand ve protein-protein etkileşimleri
|
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Proteinlere genel bir bakış | | Hafta 2 | Amino asitler, protein birincil yapısı | | Hafta 3 | Protein ikincil, üçüncül ve kuaterner yapıları | | Hafta 4 | Peptidler ve peptid bağları ve Proteinlerin üç boyutlu yapısı, | | Hafta 5 | Protein yapılarının ileri derecede irdelenmesi | | Hafta 6 | Protein katlanması ve yanlış katlanma ile ilgili hastalıklar | | Hafta 7 | Protein Dinamiği | | Hafta 8 | Arasınav | | Hafta 9 | Protein pürifikasyon metotları, kramotografik yöntemler | | Hafta 10 | Enzim kinetiği | | Hafta 11 | Enzimlerin etki mekanizması ve inhibisyonu | | Hafta 12 | Enzimlerin Regülasyonu ve Biyoenerji | | Hafta 13 | Protein Ligand etkileşimleri | | Hafta 14 | Öğrenci Semineri | | Hafta 15 | Öğrenci Semineri | | Hafta 16 | Final sınavı | | |
1 | Pravin Kaumaya 2012. Protein Engineering. Intech ISBN 978-953-51-0037-9
| | |
1 | Garrett et al. 2013. Biochemistry. The First Canadian Edition | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 1 | 27.04.2021 | 50 | 30 | Sunum | 12 | 25.05.2022 | 50 | 20 | Dönem sonu sınavı | 14 | 21.06.2022 | 50 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 2 | 4 | Arasınav için hazırlık | 2 | 1 | 2 | Arasınav | 2 | 1 | 2 | Ödev | 2 | 2 | 4 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 2 | 1 | 2 | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | Toplam Çalışma Yükü | | | 44 |
|