Türkçe | English
FEN FAKÜLTESİ / MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİK BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/molekulerb
Tel: +90 0462 3773686
FENF
FEN FAKÜLTESİ / MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİK BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MBG4034Protein Mühendisliği2+0+0AKTS:4
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüMOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİK BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiDr. Öğr. Üyesi Uğur UZUNER
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Proteinlerin yapı, işlev ve fonksiyonellik açısından önemli parametreleri hakkında farkındalık oluşturmak, proteinlerin yapıtaşları ve protein katlanmasının esası hakkında temel bilgiler sunmak, farklı protein mühendisliği yaklaşımları hakkında bilgiler sunmak ve bu tarz yaklaşımların endüstriyel enzim biyoteknolojisi açısından önemini örneklerle açıklamaktır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Proteinlerin temel bileşenleri ve üç boyutlu yapısı hakkında bilgi sahibi olurlar1,2,5,7
ÖK - 2 : Proteinlerin kararlığında rol oynayan faktörler hakkında yetkinlik kazanırlar1,2,5,7
ÖK - 3 : Enzim kinetiği, enzim aktivitesinin arkasındaki önemli faktörler hakkında yeterli donanıma sahip olurlar 1,2,5,7
ÖK - 4 : Proteinlerin doğal katlanması ve dinamiklerinin enzim aktivitesi açısından önemini kavrarlar1,2,5,7
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Bu ders boyunca proteinlerin yapısı, temel özellikleri, birincil, ikincil, üçüncül ve dördüncül katlanmış protein yapıları, kod-kodon ayrımı, protein katlanması, proteinlerin katlanmasından sorumlu biyokimyasal bağ çeşitleri ve protein stabilitesindeki rolleri, yanlış katlanmalardan kaynaklanan hastalıklar, protein dinamikleri, protein pürifikasyon yöntemleri, protein-ligand ve protein-protein etkileşimleri
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Proteinlere genel bir bakış
 Hafta 2Amino asitler, protein birincil yapısı
 Hafta 3Protein ikincil, üçüncül ve kuaterner yapıları
 Hafta 4Peptidler ve peptid bağları ve Proteinlerin üç boyutlu yapısı,
 Hafta 5Protein yapılarının ileri derecede irdelenmesi
 Hafta 6Protein katlanması ve yanlış katlanma ile ilgili hastalıklar
 Hafta 7Protein Dinamiği
 Hafta 8Arasınav
 Hafta 9Protein pürifikasyon metotları, kramotografik yöntemler
 Hafta 10Enzim kinetiği
 Hafta 11Enzimlerin etki mekanizması ve inhibisyonu
 Hafta 12Enzimlerin Regülasyonu ve Biyoenerji
 Hafta 13Protein Ligand etkileşimleri
 Hafta 14Öğrenci Semineri
 Hafta 15Öğrenci Semineri
 Hafta 16Final sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Pravin Kaumaya 2012. Protein Engineering. Intech ISBN 978-953-51-0037-9
 
İlave Kaynak
1Garrett et al. 2013. Biochemistry. The First Canadian Edition
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 1 27.04.2021 50 30
Sunum 12 25.05.2022 50 20
Dönem sonu sınavı 14 21.06.2022 50 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 2 2 4
Arasınav için hazırlık 2 1 2
Arasınav 2 1 2
Ödev 2 2 4
Dönem sonu sınavı için hazırlık 2 1 2
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Toplam Çalışma Yükü44