|
MBG4045 | Gıda Mikrobiyolojisi | 2+0+0 | AKTS:4 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİK BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Kadriye İNAN BEKTAŞ | Diğer Öğretim Üyesi | | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Gıda Mikrobiyolojisinin Tarihçesi ve Önemi, Gıdalarda Bulunan Önemli Mikroorganizmalar, Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları, Gıdalarda Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörler, Gıdalarda İndikatör Mikroorganizmalar, Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar, Gıda Muhafaza İlkeleri ve Gıdalarda Mikrobiyal Bozulmalar konularını teorik olarak öğrencinin öğrenmesi amaçlanmaktadır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Gıda kaynaklı patojen mikroorganizmalar ve gıdalarda bozulmalara neden olan mikroorganizmalar hakkında bilgi | 1,7 | 1,5, | ÖK - 2 : | Gıda işletmeleri, personel ve mutfak hijyeni bilgilerini kavrayabilme | 1,7 | 1,4, | ÖK - 3 : | Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon uygulamalarını ve temel prensiplerini kavrayabilme | 1,7 | 1,4, | ÖK - 4 : | Gıdalar için belirtilen mikrobiyolojik kriterleri tanımlayabilme | 1,7 | 1,5, | ÖK - 5 : | Gıdaların mikrobiyolojik kalite kontrolünde kullanılan yöntemleri kavrayabilme | 1,7 | 1,5, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Gıdalarda önemli mikroorganizmaların özellikleri; Gıdaların kontaminasyon kaynakları; Çeşitli bitkisel ve hayvansal gıdaların mikroflorası; Gıdalarda mikrobiyolojik gelişmeyi etkileyen faktörler; Gıdalarda mikroorganizmalar tarafından meydana getirilen kimyasal değişiklikler; Değişik gıdalarda bozulma tipleri ve etmenleri; Gıdalarda mikrobiyal gelişmenin kontrolü ve gıda muhafaza yöntemleri; Gıda kaynaklı hastalıklar; Gıda zehirlenmeleri. Laboratuvar çalışmaları: Gıdaların mikrobiyolojik analizlerindeki temel prensipler; Önemli patojen ve indikator mikroorganizmaların sayım, izolasyon, ve identifikasyon yöntemleri; Gıda kalitesi ve güvenliğinin mikrobiyal analizler ile değerlendirilmesi. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Mikroorganizma Gıda İlişkileri | | Hafta 2 | Gıdalarda Önemli Mikroorganizmalar (Bakteriler) | | Hafta 3 | Gıdalarda Önemli Mikroorganizmalar (Mayalar ve Küfler) | | Hafta 4 | Gıdalarda Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları | | Hafta 5 | Gıdalarda Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörler | | Hafta 6 | Gıdalarda İndikatör Mikroorganizmalar | | Hafta 7 | Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar | | Hafta 8 | Mikrobiyal Kontaminasyonun Önlenmesi, Mikroorganizmaların Uzaklaştırılması, Mikrobiyal Gelişmenin İnhibisyonu | | Hafta 9 | Arasınav | | Hafta 10 | Gıdalarda Görülen Mikrobiyel Bozulmalar | | Hafta 11 | Gıdalarda Patojen Mikroorganizmalar | | Hafta 12 | Gıdalarda Patojen Mikroorganizmalar | | Hafta 13 | Sunum | | Hafta 14 | Gıda güvenliği, Mikrobiyolojik kriterler ve Hızlı Mikrobiyolojik yöntemler | | Hafta 15 | Gıda güvenliği, Mikrobiyolojik kriterler ve Hızlı Mikrobiyolojik yöntemler | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Gıda Mikrobiyolojisi 3. Baskı. Editörler Prof. Dr. Adnan Ünlütürk ve Prof. Dr. Fulya Turantaş (2003) META Yayınevi | | |
1 | Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers. Michael P. Doyle, Larry R. Beuchat, Thomas J. Montville (Eds) ASM Press Washington, (1997). | | 2 | Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Endüstrisi için Temel Esaslar ve Uygulamaları. Klaus Pichharidt (Ed. Yılmaz Sekin, Nural Karagözlü) (2004) Literatür Yayınevi | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | | 1 | 30 | Sunum | 13 | | 2 | 20 | Dönem sonu sınavı | 16 | | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 8 | 16 | Arasınav için hazırlık | 2 | 8 | 16 | Arasınav | 2 | 1 | 2 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 2 | 14 | 28 | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | Diğer 1 | 3 | 6 | 18 | Toplam Çalışma Yükü | | | 110 |
|