Türkçe | English
FEN FAKÜLTESİ / MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİK BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/molekulerb
Tel: +90 0462 3773686
FENF
FEN FAKÜLTESİ / MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİK BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MBG4045Gıda Mikrobiyolojisi2+0+0AKTS:4
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüMOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİK BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Kadriye İNAN BEKTAŞ
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Gıda Mikrobiyolojisinin Tarihçesi ve Önemi, Gıdalarda Bulunan Önemli Mikroorganizmalar, Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları, Gıdalarda Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörler, Gıdalarda İndikatör Mikroorganizmalar, Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar, Gıda Muhafaza İlkeleri ve Gıdalarda Mikrobiyal Bozulmalar konularını teorik olarak öğrencinin öğrenmesi amaçlanmaktadır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Gıda kaynaklı patojen mikroorganizmalar ve gıdalarda bozulmalara neden olan mikroorganizmalar hakkında bilgi1,71,5,
ÖK - 2 : Gıda işletmeleri, personel ve mutfak hijyeni bilgilerini kavrayabilme1,71,4,
ÖK - 3 : Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon uygulamalarını ve temel prensiplerini kavrayabilme1,71,4,
ÖK - 4 : Gıdalar için belirtilen mikrobiyolojik kriterleri tanımlayabilme1,71,5,
ÖK - 5 : Gıdaların mikrobiyolojik kalite kontrolünde kullanılan yöntemleri kavrayabilme1,71,5,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Gıdalarda önemli mikroorganizmaların özellikleri; Gıdaların kontaminasyon kaynakları; Çeşitli bitkisel ve hayvansal gıdaların mikroflorası; Gıdalarda mikrobiyolojik gelişmeyi etkileyen faktörler; Gıdalarda mikroorganizmalar tarafından meydana getirilen kimyasal değişiklikler; Değişik gıdalarda bozulma tipleri ve etmenleri; Gıdalarda mikrobiyal gelişmenin kontrolü ve gıda muhafaza yöntemleri; Gıda kaynaklı hastalıklar; Gıda zehirlenmeleri. Laboratuvar çalışmaları: Gıdaların mikrobiyolojik analizlerindeki temel prensipler; Önemli patojen ve indikator mikroorganizmaların sayım, izolasyon, ve identifikasyon yöntemleri; Gıda kalitesi ve güvenliğinin mikrobiyal analizler ile değerlendirilmesi.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Mikroorganizma Gıda İlişkileri
 Hafta 2Gıdalarda Önemli Mikroorganizmalar (Bakteriler)
 Hafta 3 Gıdalarda Önemli Mikroorganizmalar (Mayalar ve Küfler)
 Hafta 4Gıdalarda Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları
 Hafta 5Gıdalarda Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörler
 Hafta 6Gıdalarda İndikatör Mikroorganizmalar
 Hafta 7Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar
 Hafta 8Mikrobiyal Kontaminasyonun Önlenmesi, Mikroorganizmaların Uzaklaştırılması, Mikrobiyal Gelişmenin İnhibisyonu
 Hafta 9Arasınav
 Hafta 10Gıdalarda Görülen Mikrobiyel Bozulmalar
 Hafta 11Gıdalarda Patojen Mikroorganizmalar
 Hafta 12Gıdalarda Patojen Mikroorganizmalar
 Hafta 13Sunum
 Hafta 14Gıda güvenliği, Mikrobiyolojik kriterler ve Hızlı Mikrobiyolojik yöntemler
 Hafta 15Gıda güvenliği, Mikrobiyolojik kriterler ve Hızlı Mikrobiyolojik yöntemler
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Gıda Mikrobiyolojisi 3. Baskı. Editörler Prof. Dr. Adnan Ünlütürk ve Prof. Dr. Fulya Turantaş (2003) META Yayınevi
 
İlave Kaynak
1Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers. Michael P. Doyle, Larry R. Beuchat, Thomas J. Montville (Eds) ASM Press Washington, (1997).
2Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Endüstrisi için Temel Esaslar ve Uygulamaları. Klaus Pichharidt (Ed. Yılmaz Sekin, Nural Karagözlü) (2004) Literatür Yayınevi
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 1 30
Sunum 13 2 20
Dönem sonu sınavı 16 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 2 8 16
Arasınav için hazırlık 2 8 16
Arasınav 2 1 2
Dönem sonu sınavı için hazırlık 2 14 28
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Diğer 1 3 6 18
Toplam Çalışma Yükü110