|
MBG4035 | Biyoteknoloji | 3+0+0 | AKTS:4 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİK BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | Dr. Öğr. Üyesi Uğur UZUNER | Diğer Öğretim Üyesi | | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Öğrencilerin, geleneksel ve modern biyoteknoloji arasındaki farkları ayırt edebilmelerini sağlamak, biyoteknolojinin hizmet verdiği alanları öğrenmelerine katkıda bulunmak. Biyoteknoloji ve biyoekonomi arasındaki ilişkiler hakkında bilinçlenmelerine katkıda bulunmak. Farklı biyoteknoloji türlerinden ve uygulamalarından haberdar olmalarını sağlamak. 21. yüzyıl bilim dünyasında biyoteknolojinin önemi ve potansiyellerini kavramalarına yardımcı olmak ve ilgi duydukları biyoteknolojik alanlarda araştırmacı bir anlayış geliştirmelerini teşvik etmektir. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Farklı biyoteknoloji türleri hakkında bilgi sahibi olur | 1,3,10,12 | | ÖK - 2 : | Çeşitli uygulamalı biyoteknoloji alanlarındaki iş imkanları hakkında farkındalık geliştirir | 1,3,10,12 | | ÖK - 3 : | Moleküler biyolojinin biyoteknoloji alanındaki çok yönlü uygulamalarını tanır | 1,3,10,12 | | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Biyoteknolojinin tanımı ve farklı biyoteknoloji türlerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi, çeşitli endüstrilerde biyoteknolojik uygulamalar, eğilimler, ve güncel gelişmeler genel çerçevede ele alınarak değerlendirilir. Sağlık, gıda, tarım, deniz ve biyioinformatik ve nanoteknoloji alanlarındaki biyoteknolojik ilerlemelere bağlı olarak gerçekleştirilen uygulamalar ders kapsamında detaylı olarak ele alınıp değerlendirilmektedir. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Biyoteknolojiye giriş | | Hafta 2 | Biyoteknoloji türleri | | Hafta 3 | Tarımsal biyoteknoloji | | Hafta 4 | Mikroalg Biyoteknolojisi | | Hafta 5 | Denizel biyoteknoloji | | Hafta 6 | Beyaz Biyoteknoloji | | Hafta 7 | Tübitak MAM Biyoteknoloi araştırmaları | | Hafta 8 | Ara Sınav | | Hafta 9 | Enzim biyoteknolojisi | | Hafta 10 | Biyoinformatik ve nanobiyoteknoloji | | Hafta 11 | Farmasötik Biyoteknoloji | | Hafta 12 | Gıda Biyoteknolojisi | | Hafta 13 | Fermentasyon Biyoteknolojisi | | Hafta 14 | Öğrenci sunumu | | Hafta 15 | Öğrenci sunumu | | Hafta 16 | Final Sınavı | | |
1 | William J.Thieman, Michael A.Pallodino. 2013. Biyoteknolojiye Giriş. 3. Baskı PALME YAYINCILIK | | |
1 | Introduction to Biotechnologie and Genetics Engineering. A.J. Nair. Johns and Bartlett Publisher,
Boston, USA. 2008. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 8 | 1.12.2020 | 150 dk | 30 | Sunum | 15 | 1.12.2021 | 30 dk | 20 | Dönem sonu sınavı | 16 | 12.02.2021 | 150 dk | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 3 | 14 | 42 | Arasınav | 3 | 1 | 3 | Ödev | 3 | 1 | 3 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 3 | 6 | 18 | Dönem sonu sınavı | 3 | 1 | 3 | Toplam Çalışma Yükü | | | 111 |
|