|
MBG3027 | Doku Kültürü | 3+0+0 | AKTS:5 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİK BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | Dr. Öğr. Üyesi Tuğba TOPAL | Diğer Öğretim Üyesi | | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Öğrencilerin hücre kültürü geliştirilmesi süreci hakkında bilgi sahibi olması, primer ve sekonder hücre kültürü geliştirme basamaklarının kavranması, laboratuvar ekipmanlarının ve kurallarının öğrenilmesi, laboratuvar güvenliği hakkında bilgi edinilmesi, güncel kültür teknikleri hakkında bilgi edinilmesi amaçlanmaktadır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Primer hücre kültürü geliştirme basamaklarını bilir | 1,3,7 | 1, | ÖK - 2 : | Bir hücre hattı hakkında detaylı bilgiye nasıl ulaşacağını bilir | 1,3,7 | 1,3, | ÖK - 3 : | Laboratuvar güvenliği ve kurallarını bilir. | 1,3,7 | 1, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Hücre kültürünün tarihsel gelişimi, hücre kültürü geliştirme basamakları, hücre kültür laboratuvar kuralları ve düzeni, Hücre kültür laboratuvar ekipman ve malzemeleri, Kontaminasyon ve aseptik teknikler, Laboratuvar güvenliği, Kültür ortam bileşenleri, substrat - gaz fazı - besiyeri - ısı, Sterilizasyon ve diğer hazırlıklar, Dokuların parçalanması ve primer kültür geliştirilmesi, Kültür hücrelerinin karakterizasyonu, 3 boyutlu kültürler, lab-on-a-chip / human-on-a-chip uygulamaları, Bitki doku kültürü |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Hücre kültürünün tarihsel gelişimi | | Hafta 2 | Hücre kültürü geliştirme basamakları | | Hafta 3 | Hücre kültürü geliştirme basamakları | | Hafta 4 | Hücre kültür laboratuvar kuralları ve düzeni | | Hafta 5 | Hücre kültür laboratuvar ekipman ve malzemeleri | | Hafta 6 | Hücre kültür laboratuvar ekipman ve malzemeleri | | Hafta 7 | Kontaminasyon ve aseptik teknikler | | Hafta 8 | Ara sınav | | Hafta 9 | Laboratuvar güvenliği | | Hafta 10 | Kültür ortam bileşenleri | | Hafta 11 | Kültür ortam bileşenleri | | Hafta 12 | Dokuların parçalanması ve primer kültür geliştirilmesi | | Hafta 13 | Kültür hücrelerinin karakterizasyonu | | Hafta 14 | 3 boyutlu kültürler, lab-on-a-chip / human-on-a-chip uygulamaları | | Hafta 15 | Bitki doku kültürü | | Hafta 16 | Final Sınavı | | |
1 | Demir İ, Hücre Kültürü Ders Notları, Karadeniz Teknik Üniversitesi Biyoloji Bölümü | | |
1 | Freshney, I.A., 2010; Culture of Animal Cells: A Manual of Basic Technique and Specialized Applications, Wiley-Blackwell | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 9. hafta | 1 | 30 | Yıl içi çalışma | 14 | 14. hafta | 1 | 20 | Dönem sonu sınavı | 16 | 16. hafta | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 1 | 15 | 15 | Arasınav için hazırlık | 1.5 | 7 | 10.5 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Ödev | 1 | 10 | 10 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 1.5 | 15 | 22.5 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 102 |
|