|
LIF5110 | Kağıt Laboratuvarı | 0+0+6 | AKTS:7.5 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Yüksek Lisans(Tezli) | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | LİF ve KAĞIT TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Laboratuar Çalışması, Uygulama | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 6 saat laboratuar | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Esat GÜMÜŞKAYA | Diğer Öğretim Üyesi | Yok | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Kağıt Hamuru Üretim Esaslarının Uygulamalı Bir Şekilde Öğretilmesi |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | pişirmede kullanılan çözeltileri hazırlayabilmeli | 2,4,7,10 | 1,4 | ÖK - 2 : | kağıt hamurlarının özelliklerinin ve kalitesinin (verim, viskozite, kapa numarasının tayini gibi özellikler) belirleyebilmeli | 2,4,7,10 | 1,4 | ÖK - 3 : | kağıt hamuru üretimini değişik yöntemlerle gerçekleştirebilmeli | 2,4,7,10 | 1,4 | ÖK - 4 : | kağıt hamuru üretiminde farklı modifikasyonları gerçekleştirebilmeli | 2,4,7,10 | 1,4 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Odun Yongası Hazırlama. Defibratör Kullanılarak Mekanik Hamur Üretimi. Yarıkimyasal Yöntemlerle Kağıt Hamuru Üretimi. Laboratuvar Ölçeğinde Kimyasal Yöntemle Kağıt Hamuru Üretimi. Pişirme Çözeltisi Hazırlama Ve Standart Yöntemlere Göre Çözeltinin Analizi. Hamurun Elenmesi Ve Verim Hesabı. Kappa Numarası Tayini Ve Hamurda Kalan Lignin Miktarının Belirlenmesi. Hamur Viskozitesinin Belirlenmesi Ve Yorumu. Bakır Sayısı Tayini Ve Yorumlanması, Kağıt Hamuruna Uygulanan Diğer Kimyasal Analizler. Elde Edilen Bulgulara Göre Hamur Kalitesinin Ve Kağıt Yapım Özelliklerinin Belirlenmesi |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Odun Yongası Hazırlama | | Hafta 2 | Defibratör kullanılarak mekanik hamur üretimi | | Hafta 3 | Kağıt hamuru üretim yöntemleri ve özellikleri | | Hafta 4 | Yarıkimyasal Yöntemlerle Kağıt Hamuru Üretimi | | Hafta 5 | Kimyasal kağıt hamuru ve labaratuar ölçeğinde üretimi | | Hafta 6 | Pişirme Çözeltisi Hazırlama Ve Standart Yöntemlere Göre Çözeltinin Analizi | | Hafta 7 | Eleme sistemi,hamurun elenmesi ve hamur veriminin hesaplanması | | Hafta 8 | örneklerde kappa numarası tayini ve hamurda kalan Lignin miktarının belirlenmesi
| | Hafta 9 | Arasınav | | Hafta 10 | Hamur viskozitesinin belirlenmesi, polimerizasyon derecesi ve sonuçların yorumlanması | | Hafta 11 | Bakır Sayısı Tayini Ve Yorumlanması | | Hafta 12 | Kağıt Hamuruna Uygulanan Diğer Kimyasal Analizler | | Hafta 13 | Elde Edilen Bulgulara Göre Hamur Kalitesinin Ve Kağıt Yapım Özelliklerinin Belirlenmesi, | | Hafta 14 | Labaratuar ölçeğinde kağıt üretimi | | Hafta 15 | Kağıt testlerinin uygulanması | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Casey, J.P. 1981, Pulp and Paper Chemistry and Technology, Vol.3, Third edition, A. Willey-interscience publication. New York | | 2 | Kırcı, H. Kağıt hamuru üretim teknolojisi, KTÜ, Trabzon | | |
1 | Eroğlu, H. ve Usta M., 2004. Kağıt ve Karton Üretim Teknolojisi, K.T.Ü. Basım evi, Trabzon.
| | 2 | Casey, J.P. 1960, Pulp and Paper, third edition, interscience publishers Inc. New York, pp. 581-822 | | 3 | Levin, J.E., Söderhjelm, L. 1999; Pulp and Paper Testing, TAPPI press and Fapet Oy, Helsinki, Finland. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 14 | 28 | Laboratuar çalışması | 3 | 14 | 42 | Arasınav için hazırlık | 15 | 3 | 45 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Uygulama | 1 | 14 | 14 | Proje | 1 | 1 | 1 | Kısa sınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 15 | 3 | 45 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Diğer 1 | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 207 |
|