Türkçe | English
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / KİMYA ANABİLİM DALI
TEZLİ YÜKSEK LİSANS
Ders Bilgi Paketi
www.ktu.edu.tr/chemistry or http://www.ktu.edu.tr/fakulte/fenedb/index
Tel: +90 0462 3772525
FBE
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / KİMYA ANABİLİM DALI / TEZLİ YÜKSEK LİSANS
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

KIM5530Protein Kimya.Teknikler3+0+0AKTS:7.5
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiYüksek Lisans(Tezli)
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüKİMYA ANABİLİM DALI
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim Üyesi--
Diğer Öğretim ÜyesiBiyokimya Anabilim Dalındaki Öğretim Üyeleri
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Protein yapısı ve organizasyonunun ve protein saflaştırma ve izolasyonunda kullanılan tekniklerin anlaşılması.
 
Program KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
PK - 1 : proteinlerin yapısal ve fonksiyonel özelliklerini bilecekler11,3,5,6
PK - 2 : protein saflaştırma tekniklerini bilecekler1,31,3,5,6
PK - 3 : bir materyalden istenilen protein/proteinlerin sırayla hangi basamakları izleyerek saflaştırılacağını bilecekler1,31,3,5,6
PK - 4 : saflaştırma ile ilgili çalışmalarında izleyecekleri yolu belirleyebilecekler11,3,5,6
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),PK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Protein Yapısı. Protein İzolasyonu ve Saflaştırma Teknikleri. Protein Saflaştırma Basamakları. Santrifüjleme ve Çözünürlüğe Bağlı Teknikler. Kromatografik ve Elektroforetik Metotlar. Protein Karakterizasyonu. Protein Büyüklüğünün ve Şeklinin Tayini. Proteinlerin Spektroskopik Özellikleri ve Konformasyon Analizi. Proteinlerde Primer Yapının Belirlenmesi. Peptitlerin Kimyasal Sentezi. Protein Fonksiyonu ve Enzimler. Aktivite Ölçüm Metodları.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Protein yapısı
 Hafta 2Protein izolasyonu ve saflaştırma teknikleri
 Hafta 3Protein saflaştırma basamakları
 Hafta 4Santrifüjleme, diyaliz ve çözünürlüğe bağlı teknikler
 Hafta 5Kromatografik metotlar
 Hafta 6Elektroforetik metotlar
 Hafta 7Protein karakterizasyonu
 Hafta 8Protein büyüklüğünün ve şeklinin tayini
 Hafta 9Arasınav
 Hafta 10Proteinlerin spektroskopik özellikleri
 Hafta 11Proteinlerin konformasyon analizi, primer yapının belirlenmesi
 Hafta 12Peptitlerin kimyasal sentezi
 Hafta 13Protein fonksiyonu ve enzimler
 Hafta 14Aktivite ölçüm metodları
 Hafta 15Protein kimyasında uygulanan teknikler ile ilgili güncel örnekler ve sunumlar
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1A. Telefoncu, 1996; Proteinlerin Saflaştırılması ve Karakterizasyonu, Biyokimya Lisansüstü Yaz Okulu.
2G. Temizkan ve N. Arda, 2004; Moleküler Biyolojide Kullanılan Yöntemler (2nd Edition), Nobel Tıp Kitabevleri.
3G. Walsh, 2002; Proteins: Biochemistry and Biotechnology, Chichester:John Wiley and Sons.
 
İlave Kaynak
1M. Rosenberg, 1996; Protein analysis and purification : benchtop techniques, Boston: Birkhauser.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 06/04/2019 1,5 25
Sunum 15 18/05/2019 1 25
Dönem sonu sınavı 16 25/05/2019 2 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 3 14 42
Laboratuar çalışması 0 0 0
Arasınav için hazırlık 4 8 32
Arasınav 3 2 6
Uygulama 0 0 0
Klinik Uygulama 0 0 0
Ödev 5 14 70
Proje 0 0 0
Kısa sınav 0 0 0
Dönem sonu sınavı için hazırlık 3 14 42
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Diğer 1 0 0 0
Diğer 2 0 0 0
Toplam Çalışma Yükü235