Türkçe | English
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
TEZLİ YÜKSEK LİSANS
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/fbebalikcilik
Tel: +90 0462 7522805
FBE
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI / TEZLİ YÜKSEK LİSANS
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTBL5512International Seafood Trade3+0+0AKTS:7.5
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiYüksek Lisans(Tezli)
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim Üyesi--
Diğer Öğretim ÜyesiÖğr Gör. Sercan EROL
Öğretim Diliİngilizce
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu derste öğrenciler su ürünlerinin uluslar arası ticareti ve bu ticarete etki eden faktörler hakkında bilgi vermeyi hedefler. Ayrıca uluslar arası ticarette fiyat belirleme, Pazar araştırması yanında, uluslar arası ticarette kullanılan etiket ve ürün izlenebilirliği konularında öğrencileri bilgilendirmeyi amaçlar.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Geçmiş ve günümüzdeki uluslar arası su ürünleri ticareti hakkında yorum yapabilirler.
ÖK - 2 : Gelecekte su ürünleri ticareti eğilimleri konusunda tahmin yürütebilirler.
ÖK - 3 : Su ürünleri pazarlayan bir firmanın ürün pazarlamasını yönetebilirler ve pazar araştırması yapabilirler
ÖK - 4 : Uluslar arası su ürünleri ticaretinde riskler ve fırsatlar hakkında bilgi sahibi olup bu konuda yorum yapabilirler.
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Giriş, Yetiştiricilik ve avcılık üretimdeki eğilim, uluslar arası su ürünleri ticaretindeki eğilimler, Ana su ürünleri gruplarında uluslar arası ticaret, Balıkçılık ürünlerine uygulanan uluslar arası ticarette temel prensipler, Fiyat belirleme, Su ürünlerinde pazar araştırması, Yetiştiricilik ve avcılık su ürünleri pazarındaki değişimler, Uluslar arası su ürünleri ticaretinde kurumlar ve yaptırımlar, bunların tu ürünleri ticareti, tüketicisi ve çevresi için önemi. Etiketleme konuları: Ekolabeling ve izlenebilirlik, Günümüzde su ürünleri ticareti ile ilgili yasalar.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Giriş, Yetiştiricilik ve avcılık üretimdeki eğilim, uluslar arası su ürünleri ticaretindeki eğilimler,
 Hafta 2Dünya su ürünleri üretimi
 Hafta 3Uluslarası su ürünleri ticaretindeki eğilimler
 Hafta 4Ana su ürünleri gruplarında uluslar arası ticaret,
 Hafta 5Ana su ürünleri gruplarında uluslar arası ticaret devamı..
 Hafta 6Balıkçılık ürünlerine uygulanan uluslar arası ticarette temel prensipler,
 Hafta 7Balıkçılık kaynaklarının biyoekonomik analizi
 Hafta 8Ara Sınav
 Hafta 9Fiyat Belirleme
 Hafta 10Su Ürünleri pazar araştırması
 Hafta 11Yetiştiricilik ve avcılık su ürünleri pazarındaki değişimler,
 Hafta 12Uluslar arası su ürünleri ticaretinde kurumlar ve yaptırımlar,
 Hafta 13Su ürünleri ticareti, tüketicisi ve çevresi için önemi.
 Hafta 14Etiketleme konuları: Ekolabeling ve izlenebilirlik
 Hafta 15Günümüzde su ürünleri ticareti ile ilgili yasalar.
 Hafta 16Final Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1James L. Anderson, 2003. International Seafood Trade- CRC Press, Cambridge, England. 222 sayfa
 
İlave Kaynak
1FAO, Fisheries Statistics, Roma, İtalya, http://www.fao.org/fishery/statistics/en
2International Trade News, http://www.joc.com/?gclid=CJDD4vm8ssYCFUj3wgodPa8HXg
3Trade Seafood Industry Directory- http://www.trade-seafood.com/directory/seafood/country/turkey.htm
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 07/04/16 1 30
Sunum 15 20/05/16 1 20
Dönem sonu sınavı 16 26/05/16 2 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 5 6 30
Laboratuar çalışması 0 0 0
Arasınav için hazırlık 10 2 20
Arasınav 2 1 2
Uygulama 0 0 0
Klinik Uygulama 0 0 0
Ödev 10 4 40
Proje 0 0 0
Kısa sınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 15 1 15
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Diğer 1 0 0 0
Diğer 2 0 0 0
Toplam Çalışma Yükü152