Türkçe | English
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
TEZLİ YÜKSEK LİSANS
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/fbebalikcilik
Tel: +90 0462 7522805
FBE
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI / TEZLİ YÜKSEK LİSANS
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTBL5221MarineNutraceutical and Fune.Foods3+0+0AKTS:7.5
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiYüksek Lisans(Tezli)
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim Üyesi--
Diğer Öğretim ÜyesiDr. Bekir TUFAN
Öğretim Diliİngilizce
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu dersin ana amacı dünyada hasat edilen su ürünlerinin beslenme ve sağlık açısından özellikleri ve özellikle de ilaç olarak kullanılabilme olanakları hakkında öğrencilerin bilinçlendirilerek bu alanda ileride yürütebilecekleri bilimsel çalışmalara temle olmasının sağlanmasıdır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Nutrasötik ve fonksiyonel su ürünleri hakkında detaylı bilgiye sahip olurlar.2,3,4,6,8,10,13,14,15,16
ÖK - 2 : Yüksek besin değerine sahip su ürünleri üretebilirler.2,3,4,6,8,10,13,14,15,16,17
ÖK - 3 : Denizel nutrasötikleri gıdalarda takviye ve besin degerini zenginlestirici maddeler olarak kullanabilirler.2,3,4,6,8,10,13,14,15,16,17
ÖK - 4 : Su ürünleri alanında faaliyet gösteren firmaları ve devlet otoritelerini denizel organizmaların nutrasötikler ve fonksiyonel gıda özellikleri hakkında danısmanlık yapabilirler 2,3,4,6,8,10,13,14,15,16,17
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Fonksiyonel gıdalara genel bir bakış. Denizel habitat ve kaynaklar, Su ürünleri proteinleri: Fonksiyonel özellikleri ve protein takviyeleri, besin değeri, biyoaktif peptitler, Denizel ve soğuğa adapte olmuş enzimler, Çoklu doğmamış yağ asitleri ve tedavi edici özellikleri, Su ürünleri işleme atıkları: Kitin, kitozan ve diğer bileşikler, karotenoidler, Denizel kaynaklı vitaminler ve mineraller, Deniz yosunları: Besin değeri, biyoaktif özellikleri ve kullanım alanları, Denizel kaynaklı ilaçlar, Gıda takviye ve besin değeri artırmada kullanılan denizel kaynaklı nutrasötikler, Nutrasötikler için taşıyıcı ve biyofilmler olarak kullanılan denizel makromoleküller, Nutrasötiklerin su ürünlerinde gıda güvenliği ve kontrolü.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Fonksiyonel gıdalara genel bir bakış
 Hafta 2Denizel habitat ve kaynaklar,
 Hafta 3Su ürünleri proteinleri: Fonksiyonel özellikleri ve protein takviyeleri, besin değeri, biyoaktif peptitler,
 Hafta 4Denizel ve soğuğa adapte olmuş enzimler,
 Hafta 5Çoklu doğmamış yağ asitleri ve tedavi edici özellikleri
 Hafta 6Su ürünleri işleme atıkları: Kitin, kitozan ve diğer bileşikler, karotenoidler,
 Hafta 7Denizel kaynaklı vitaminler
 Hafta 8Yarıyıl sınavı
 Hafta 9Denizel kaynaklı mineraller
 Hafta 10Deniz yosunları: Besin değeri, biyoaktif özellikleri
 Hafta 11Deniz yosunları: kullanım alanları,
 Hafta 12Denizel kaynaklı ilaçlar
 Hafta 13Gıda takviye ve besin değeri artırmada kullanılan denizel kaynaklı nutrasötikler,
 Hafta 14Nutrasötikler için taşıyıcı ve biyofilmler olarak kullanılan denizel makromoleküller,
 Hafta 15Nutrasötiklerin su ürünlerinde gıda güvenliği ve kontrolü.
 Hafta 16Final Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Vazhiyil Venugopal, 2009. Marine Products for healthcare: Functional and Bioactive Nutraceutical Compounds from the Ocean. CRC PRess, 527 pages.
 
İlave Kaynak
1Colin Barrow, F. Shahidi, 2008. Marine Nutraceuticals and Functional Foods, CRC Press. 485 pages
2John Shi, 2007. Functional Food Ingredients and Nutraceuticals: Processing Technologies, CRC Press
3F. Shahidi. 2006. Nutraceutical and Specialty Lipids and their Co-Products. Taylor and Francis, New York. 579pages
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 8 21/11/18 2 30
Yıl içi çalışma 10 11/11/18 9 20
Dönem sonu sınavı 16 09/01/19 2 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 2 7 14
Arasınav için hazırlık 5 1 5
Arasınav 2 2 4
Dönem sonu sınavı için hazırlık 10 1 10
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Toplam Çalışma Yükü77