|
BTBL5221 | MarineNutraceutical and Fune.Foods | 3+0+0 | AKTS:7.5 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Yüksek Lisans(Tezli) | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | -- | Diğer Öğretim Üyesi | Dr. Bekir TUFAN | Öğretim Dili | İngilizce | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bu dersin ana amacı dünyada hasat edilen su ürünlerinin beslenme ve sağlık açısından özellikleri ve özellikle de ilaç olarak kullanılabilme olanakları hakkında öğrencilerin bilinçlendirilerek bu alanda ileride yürütebilecekleri bilimsel çalışmalara temle olmasının sağlanmasıdır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Nutrasötik ve fonksiyonel su ürünleri hakkında detaylı bilgiye sahip olurlar. | 2,3,4,6,8,10,13,14,15,16 | | ÖK - 2 : | Yüksek besin değerine sahip su ürünleri üretebilirler. | 2,3,4,6,8,10,13,14,15,16,17 | | ÖK - 3 : | Denizel nutrasötikleri gıdalarda takviye ve besin degerini zenginlestirici maddeler olarak kullanabilirler. | 2,3,4,6,8,10,13,14,15,16,17 | | ÖK - 4 : | Su ürünleri alanında faaliyet gösteren firmaları ve devlet otoritelerini denizel organizmaların nutrasötikler ve fonksiyonel gıda özellikleri hakkında danısmanlık yapabilirler | 2,3,4,6,8,10,13,14,15,16,17 | | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Fonksiyonel gıdalara genel bir bakış. Denizel habitat ve kaynaklar, Su ürünleri proteinleri: Fonksiyonel özellikleri ve protein takviyeleri, besin değeri, biyoaktif peptitler, Denizel ve soğuğa adapte olmuş enzimler, Çoklu doğmamış yağ asitleri ve tedavi edici özellikleri, Su ürünleri işleme atıkları: Kitin, kitozan ve diğer bileşikler, karotenoidler, Denizel kaynaklı vitaminler ve mineraller, Deniz yosunları: Besin değeri, biyoaktif özellikleri ve kullanım alanları, Denizel kaynaklı ilaçlar, Gıda takviye ve besin değeri artırmada kullanılan denizel kaynaklı nutrasötikler, Nutrasötikler için taşıyıcı ve biyofilmler olarak kullanılan denizel makromoleküller, Nutrasötiklerin su ürünlerinde gıda güvenliği ve kontrolü. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Fonksiyonel gıdalara genel bir bakış | | Hafta 2 | Denizel habitat ve kaynaklar, | | Hafta 3 | Su ürünleri proteinleri: Fonksiyonel özellikleri ve protein takviyeleri, besin değeri, biyoaktif peptitler, | | Hafta 4 | Denizel ve soğuğa adapte olmuş enzimler, | | Hafta 5 | Çoklu doğmamış yağ asitleri ve tedavi edici özellikleri | | Hafta 6 | Su ürünleri işleme atıkları: Kitin, kitozan ve diğer bileşikler, karotenoidler, | | Hafta 7 | Denizel kaynaklı vitaminler | | Hafta 8 | Yarıyıl sınavı | | Hafta 9 | Denizel kaynaklı mineraller | | Hafta 10 | Deniz yosunları: Besin değeri, biyoaktif özellikleri | | Hafta 11 | Deniz yosunları: kullanım alanları, | | Hafta 12 | Denizel kaynaklı ilaçlar | | Hafta 13 | Gıda takviye ve besin değeri artırmada kullanılan denizel kaynaklı nutrasötikler, | | Hafta 14 | Nutrasötikler için taşıyıcı ve biyofilmler olarak kullanılan denizel makromoleküller, | | Hafta 15 | Nutrasötiklerin su ürünlerinde gıda güvenliği ve kontrolü. | | Hafta 16 | Final Sınavı | | |
1 | Vazhiyil Venugopal, 2009. Marine Products for healthcare: Functional and Bioactive Nutraceutical Compounds from the Ocean. CRC PRess, 527 pages. | | |
1 | Colin Barrow, F. Shahidi, 2008. Marine Nutraceuticals and Functional Foods, CRC Press. 485 pages | | 2 | John Shi, 2007. Functional Food Ingredients and Nutraceuticals: Processing Technologies, CRC Press | | 3 | F. Shahidi. 2006. Nutraceutical and Specialty Lipids and their Co-Products. Taylor and Francis, New York. 579pages | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 8 | 21/11/18 | 2 | 30 | Yıl içi çalışma | 10 | 11/11/18 | 9 | 20 | Dönem sonu sınavı | 16 | 09/01/19 | 2 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 7 | 14 | Arasınav için hazırlık | 5 | 1 | 5 | Arasınav | 2 | 2 | 4 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 10 | 1 | 10 | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | Toplam Çalışma Yükü | | | 77 |
|