|
BTB5511 | Su Ürün.Gıda Güv.Ve Yön. | 3+0+0 | AKTS:7.5 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Yüksek Lisans(Tezli) | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | -- | Diğer Öğretim Üyesi | Yok | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Özellikle gıda güvenliği konusunda çalışmak isteyen öğrencilere yöneliktir bir derstir. Öğrenciler bu derste gıda güvenliği ve yönetimi konusunda detaylı bilgi sahibi olacaklardır. Bu kapsamda kimyasal ve mikrobiyolojik tahminler yaparak, risk yönetimini kavrayabilmeleri amaçlanmıştır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | gıda güvenliği ve gıda kalitesi kavramlarını detaylı olarak öğrenmiş olurlar. | 3,6 | 1 | ÖK - 2 : | gıda güvenliği risklerinin belirlenmesi ve olası önemlerin alınması konusunda yeni yaklaşımlar geliştirebilirler. | 2,3,6 | 1 | ÖK - 3 : | ulusal ve uluslararası kalite düzenlemelerinde temel yaklaşımları takip edebilirler. | 3,6 | 1 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Gıda güvenliği ve kalite sistemlerindeki gelişmeler. Risklerin belirlenmesi ve risk özellikleri. İzleme programları. Mikrobiyolojik tahminler. İzlenebilirlik. Uluslararası su ürünleri güvenliği ve kalite düzenlemeleri. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Dünyadaki Gıda Üretimi ve Tüketimi. | | Hafta 2 | Gıda Güvenliği ve Kalite Analizlerindeki Gelişme. | | Hafta 3 | Su Ürünlerinde Risk Değerlendirme Analiz Yöntemleri. | | Hafta 4 | Su Ürünlerinde Tehlikelerin Belirlenmesi. | | Hafta 5 | Su Ürünlerinde Tehlikelerin Tanımlanması. | | Hafta 6 | Balık Güvenliği ve Kalitesi İçin Uluslararası Yetiştiricilik Düzenlemeleri. | | Hafta 7 | HACCP sistemi. | | Hafta 8 | Arasınav | | Hafta 9 | Kalite Kriterleri Yönetiminde Tehlike Analizi Uygulamaları. | | Hafta 10 | Mikrobiyolojide İzlenen Programlar. | | Hafta 11 | Gıda Güvenliği Programlarının Değerlendirilmesi. | | Hafta 12 | Geleneksel Kalite Kontrolü. | | Hafta 13 | Gıda Güvenliği Hedeflerinin Risk Analizleri ve 2. Ara Sınav. | | Hafta 14 | Biyolojik Tehlikeler. | | Hafta 15 | Genel Tekrar. | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Bremmer, A. 2005. Safety and quality issues in fish processing. Woodhead Publishing Lt. Cambridge. England. | | 2 | Huss, H. H. 1994. Assurance of seafood quality. FAO Fisheries Technical Paper 334. FAO. | | 3 | Varlık, C. , Uğur, M. Gökoğlu, N. , Gün, N. 1993. Su ürünlerinde kalite kontrol ve ilke yöntemleri. Yayın No. 17. İstanbul, Turkey. | | |
1 | Pau, L. F. and Olafsson, R. 1991. Fish Quality Control by Computer Vision. Marcel and Dekker. NY, USA. | | 2 | Anonim. 2000. Su Ürünleri Kalite Kontrol El Kitabı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü. Ankara. | | 3 | Martin, A. M. 1994. Fisheries Processing. Biotechnological applications. Chapman & Hall. London. | | 4 | Shahidi, F. , Jones, Y. M. and Kitts D. 1997. Seafood Safety, Processing, and Biotechnology by Technomic Publishing Company, Inc. US. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 8 | 06/04/2009 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 17/06/2009 | 2 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 8 | 14 | 112 | Arasınav için hazırlık | 6 | 2 | 12 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Kısa sınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 9 | 4 | 36 | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | Toplam Çalışma Yükü | | | 206 |
|