Türkçe | English
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
TEZLİ YÜKSEK LİSANS
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/fbebalikcilik
Tel: +90 0462 7522805
FBE
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI / TEZLİ YÜKSEK LİSANS
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTB5511Su Ürün.Gıda Güv.Ve Yön.3+0+0AKTS:7.5
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiYüksek Lisans(Tezli)
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim Üyesi--
Diğer Öğretim ÜyesiYok
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Özellikle gıda güvenliği konusunda çalışmak isteyen öğrencilere yöneliktir bir derstir. Öğrenciler bu derste gıda güvenliği ve yönetimi konusunda detaylı bilgi sahibi olacaklardır. Bu kapsamda kimyasal ve mikrobiyolojik tahminler yaparak, risk yönetimini kavrayabilmeleri amaçlanmıştır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : gıda güvenliği ve gıda kalitesi kavramlarını detaylı olarak öğrenmiş olurlar.3,61
ÖK - 2 : gıda güvenliği risklerinin belirlenmesi ve olası önemlerin alınması konusunda yeni yaklaşımlar geliştirebilirler.2,3,61
ÖK - 3 : ulusal ve uluslararası kalite düzenlemelerinde temel yaklaşımları takip edebilirler.3,61
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Gıda güvenliği ve kalite sistemlerindeki gelişmeler. Risklerin belirlenmesi ve risk özellikleri. İzleme programları. Mikrobiyolojik tahminler. İzlenebilirlik. Uluslararası su ürünleri güvenliği ve kalite düzenlemeleri.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Dünyadaki Gıda Üretimi ve Tüketimi.
 Hafta 2Gıda Güvenliği ve Kalite Analizlerindeki Gelişme.
 Hafta 3Su Ürünlerinde Risk Değerlendirme Analiz Yöntemleri.
 Hafta 4Su Ürünlerinde Tehlikelerin Belirlenmesi.
 Hafta 5Su Ürünlerinde Tehlikelerin Tanımlanması.
 Hafta 6Balık Güvenliği ve Kalitesi İçin Uluslararası Yetiştiricilik Düzenlemeleri.
 Hafta 7HACCP sistemi.
 Hafta 8Arasınav
 Hafta 9Kalite Kriterleri Yönetiminde Tehlike Analizi Uygulamaları.
 Hafta 10Mikrobiyolojide İzlenen Programlar.
 Hafta 11Gıda Güvenliği Programlarının Değerlendirilmesi.
 Hafta 12Geleneksel Kalite Kontrolü.
 Hafta 13Gıda Güvenliği Hedeflerinin Risk Analizleri ve 2. Ara Sınav.
 Hafta 14Biyolojik Tehlikeler.
 Hafta 15Genel Tekrar.
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Bremmer, A. 2005. Safety and quality issues in fish processing. Woodhead Publishing Lt. Cambridge. England.
2Huss, H. H. 1994. Assurance of seafood quality. FAO Fisheries Technical Paper 334. FAO.
3Varlık, C. , Uğur, M. Gökoğlu, N. , Gün, N. 1993. Su ürünlerinde kalite kontrol ve ilke yöntemleri. Yayın No. 17. İstanbul, Turkey.
 
İlave Kaynak
1Pau, L. F. and Olafsson, R. 1991. Fish Quality Control by Computer Vision. Marcel and Dekker. NY, USA.
2Anonim. 2000. Su Ürünleri Kalite Kontrol El Kitabı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü. Ankara.
3Martin, A. M. 1994. Fisheries Processing. Biotechnological applications. Chapman & Hall. London.
4Shahidi, F. , Jones, Y. M. and Kitts D. 1997. Seafood Safety, Processing, and Biotechnology by Technomic Publishing Company, Inc. US.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 8 06/04/2009 1 50
Dönem sonu sınavı 16 17/06/2009 2 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 8 14 112
Arasınav için hazırlık 6 2 12
Arasınav 1 1 1
Kısa sınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 9 4 36
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Toplam Çalışma Yükü206