|
ALOJ1009 | Genel İşletme | 3+0+0 | AKTS:5 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Ön Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | YÖNETİM ve ORGANİZASYON BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr Damla EKER | Diğer Öğretim Üyesi | | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bu dersin amacı, öğrencilere işletme ve işletmecilik kavramlarını öğretmek, işletmenin ekonomideki yerini kavratmak ve işletmeyi bir bütün olarak görebilmelerini sağlamaktır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | İşletme ve işletmeyle ilgili kavramları tanımlayabilirler | 2,3,9 | 1, | ÖK - 2 : | Farklı işletme türlerini ve sınıflandırmalarını bilirler | 2,3,9 | 1, | ÖK - 3 : | İşletmeyle ilgili rasyonellik ilkelerini açıklayabilirler | 2,3,9 | 1, | ÖK - 4 : | Yeni bir işletmenin kuruluş aşamasında neler yapıldığını özetleyebilirler | 2,3,9 | 1, | ÖK - 5 : | İşletmenin amaçlarını ve çevreye karşı sorumluluklarını bilirler. | 2,3,9 | 1, | ÖK - 6 : | İşletmenin fonksiyonlarını açıklayabilirler | 2,3,9 | 1, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
İşletmenin tanımı, işletmecilik kavramı, işletmelerde rasyonellik ilkeleri, işletmelerin sınıflandırılması, işletmelerin gelir ve giderleri, işletmelerin kuruluş çalışmaları, işletmelerin kapasiteleri, işletme fonksiyonları: yönetim fonksiyonu, üretim fonksiyonu, pazarlama fonksiyonu, finans fonksiyonu, insan kaynakları yönetimi fonksiyonu, muhasebe fonksiyonu, halkla ilişkiler fonksiyonu, araştırma-geliştirme fonksiyonu. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | İşletme ve işletmecilik kavramı, girişimci ve yönetici tanımı | | Hafta 2 | İşletmenin gelirleri ve giderleri | | Hafta 3 | İşletme büyüklüğü | | Hafta 4 | İşletme kapasitesi | | Hafta 5 | İşletmelerin sınıflandırılması | | Hafta 6 | İşletmelerin sınıflandırılması | | Hafta 7 | Yeni bir işletmenin kuruluş çalışmaları | | Hafta 8 | Kuruluş yeri seçimi | | Hafta 9 | Ara sınav | | Hafta 10 | Yönetim Fonksiyonu | | Hafta 11 | Üretim Fonksiyonu | | Hafta 12 | Pazarlama Fonksiyonu, İnsan Kaynakları Yönetimi Fonksiyonu | | Hafta 13 | Muhasebe Fonksiyonu, Finans Fonksiyonu | | Hafta 14 | Halkla İlişkiler Fonksiyonu, Araştırma Geliştirme Fonksiyonu | | Hafta 15 | Genel Tekrar | | Hafta 16 | Yarıyıl Sonu Sınavı | | |
1 | Mucuk, İsmet, 2015, Modern İşletmecilik, Türkmen Kitabevi | | |
1 | 2- Şimşek M. Ş. , Çelik, A., 2011, İşletme Bilimlerine Giriş, Eğitim Kitabevi. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 9.hafta | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 16.hafta | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 3 | 14 | 42 | Arasınav için hazırlık | 3 | 8 | 24 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 3 | 14 | 42 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 152 |
|