Türkçe | English
ARAKLI ALİ CEVAT ÖZYURT MESLEK YÜKSEKOKULU / YÖNETİM ve ORGANİZASYON BÖLÜMÜ
LOJİSTİK
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/araklimyo
Tel: +90 0462 7212184
ACMYO
ARAKLI ALİ CEVAT ÖZYURT MESLEK YÜKSEKOKULU / YÖNETİM ve ORGANİZASYON BÖLÜMÜ / LOJİSTİK
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

ALOJ1009Genel İşletme3+0+0AKTS:5
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüYÖNETİM ve ORGANİZASYON BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr Damla EKER
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu dersin amacı, öğrencilere işletme ve işletmecilik kavramlarını öğretmek, işletmenin ekonomideki yerini kavratmak ve işletmeyi bir bütün olarak görebilmelerini sağlamaktır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : İşletme ve işletmeyle ilgili kavramları tanımlayabilirler2,3,91,
ÖK - 2 : Farklı işletme türlerini ve sınıflandırmalarını bilirler2,3,91,
ÖK - 3 : İşletmeyle ilgili rasyonellik ilkelerini açıklayabilirler2,3,91,
ÖK - 4 : Yeni bir işletmenin kuruluş aşamasında neler yapıldığını özetleyebilirler2,3,91,
ÖK - 5 : İşletmenin amaçlarını ve çevreye karşı sorumluluklarını bilirler.2,3,91,
ÖK - 6 : İşletmenin fonksiyonlarını açıklayabilirler2,3,91,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
İşletmenin tanımı, işletmecilik kavramı, işletmelerde rasyonellik ilkeleri, işletmelerin sınıflandırılması, işletmelerin gelir ve giderleri, işletmelerin kuruluş çalışmaları, işletmelerin kapasiteleri, işletme fonksiyonları: yönetim fonksiyonu, üretim fonksiyonu, pazarlama fonksiyonu, finans fonksiyonu, insan kaynakları yönetimi fonksiyonu, muhasebe fonksiyonu, halkla ilişkiler fonksiyonu, araştırma-geliştirme fonksiyonu.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1İşletme ve işletmecilik kavramı, girişimci ve yönetici tanımı
 Hafta 2İşletmenin gelirleri ve giderleri
 Hafta 3İşletme büyüklüğü
 Hafta 4İşletme kapasitesi
 Hafta 5İşletmelerin sınıflandırılması
 Hafta 6İşletmelerin sınıflandırılması
 Hafta 7Yeni bir işletmenin kuruluş çalışmaları
 Hafta 8Kuruluş yeri seçimi
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Yönetim Fonksiyonu
 Hafta 11Üretim Fonksiyonu
 Hafta 12Pazarlama Fonksiyonu, İnsan Kaynakları Yönetimi Fonksiyonu
 Hafta 13Muhasebe Fonksiyonu, Finans Fonksiyonu
 Hafta 14Halkla İlişkiler Fonksiyonu, Araştırma Geliştirme Fonksiyonu
 Hafta 15Genel Tekrar
 Hafta 16Yarıyıl Sonu Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Mucuk, İsmet, 2015, Modern İşletmecilik, Türkmen Kitabevi
 
İlave Kaynak
12- Şimşek M. Ş. , Çelik, A., 2011, İşletme Bilimlerine Giriş, Eğitim Kitabevi.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 9.hafta 1 50
Dönem sonu sınavı 16 16.hafta 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 3 14 42
Arasınav için hazırlık 3 8 24
Arasınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 3 14 42
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü152