|
YHEY3012 | Bitkisel Kökenli Doğal Ürünler | 2+0+0 | AKTS:3 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | YABAN HAYATI EKOLOJİSİ ve YÖNETİMİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Uygulama | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Doç. Dr. Ahmet ARPACIK | Diğer Öğretim Üyesi | | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Doğada Yetişen Ürünlerin Tanıtımı, Ekonomik Önemi, Organik Tarımdaki Yeri, Toplanması, Sınıflandırılması, Değerlendirilmesi, Doğal Türlerin Yetiştiği Ekosistemler, Dağ Ekosistemleri ve Özellikleri, Organik Tarım İçin Önemi, Organik Ürünler ve Doğal Kaynak İlişkileri, Tıbbi Bitkiler, Bitkisel İlaçlar ve Fitoterapi Hakkında Genel Bilgiler.
|
Öğrenim Kazanımları | BPKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Öğrenciler bitkisel ürünlerin çeşitliliği ile ilgili bilgilerinin ileri düzeye ulaştığını gösterebilecek ve bu bilgiyi bitkilerin insanlar için önemi ile bağdaştırabilecek
| 4,7 | 1 | ÖK - 2 : | Öğrenciler ekonomik açıdan önemli bitkisel ürünlerin kaynaklarını değerlendirebilecek ve doküman haline getirebilecek,
| 4,7 | 1 | ÖK - 3 : | Öğrenciler, ekonomik açıdan önemli bitkilerin kullanılmasında taksonomik sınıflandırma yapabilecek ile biyolojik özellikler bilgisini bütünleştirebilecektir.
| 4,7 | 1 | ÖK - 4 : | Yaban hayatı yönünden önemli bitkileri öğreneceklerdir. | 4,7 | 1 | BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Yararlanılan bitkisel kökenli doğal ürünler, odun dışı orman ürünleri, ekonomik öneme sahip bitkisel türler, yenilebilen bitkisel türler, yaban hayvanları ve insanlar için önemli bitkisel türler, bu türlerin doğal populasyonlarının geliştirilmesi, toplanma ve saklanmalarında dikkat edilmesi gereken hususlar.
|
|
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Yararlanılan bitkisel kökenli doğal ürünler
| | Hafta 2 | Odun dışı orman ürünleri
| | Hafta 3 | Ekonomik öneme sahip bitkisel türler
| | Hafta 4 | Yenilebilen bitkisel türler
| | Hafta 5 | Yaban hayvanları için önemli bitkisel türler
| | Hafta 6 | İnsanlar için önemli bitkisel türler
| | Hafta 7 | Yaban hayvanları için önemli bitkisel türlerin doğal populasyonlarının geliştirilmesi
| | Hafta 8 | Toplanma
| | Hafta 9 | Arasınav | | Hafta 10 | Sunum | | Hafta 11 | Doğal ürünler sözlüğü
| | Hafta 12 | Sunum | | Hafta 13 | İnsanlar için önemli bitkisel türlerin doğal populasyonlarının geliştirilmesi
| | Hafta 14 | Saklanmalarında dikkat edilmesi gereken hususlar | | Hafta 15 | Saklanmalarında dikkat edilmesi gereken hususlar.
| | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı
| | |
1 | The Illustrated Guide to Edible Wild Plants, Anonymous (Dept. of Army), The Lyons Press, 2003. | | |
1 | Edible and Medicinal Plants of the West, Tilford, G.L. and Moore, M., Mountain Press Publishing Company, 1997. | | 2 | Orman Tali Ürünleri Ders Notları, Özkan, Z.C. ve Ayaz, H., Kafkas Üniversitesi, Artvin Orman Fakültesi, 1997. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 24/04/2022 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 17/06/2022 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 0 | 0 | 0 | Laboratuar çalışması | 0 | 0 | 0 | Arasınav için hazırlık | 8 | 1 | 8 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Uygulama | 0 | 0 | 0 | Klinik Uygulama | 0 | 0 | 0 | Ödev | 0 | 0 | 0 | Proje | 0 | 0 | 0 | Kısa sınav | 0 | 0 | 0 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 8 | 1 | 8 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Diğer 1 | 0 | 0 | 0 | Diğer 2 | 0 | 0 | 0 | Toplam Çalışma Yükü | | | 46 |
|