|
YHEY2011 | İçsu Balıkları | 2+1+0 | AKTS:5 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | YABAN HAYATI EKOLOJİSİ ve YÖNETİMİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Grup çalışması | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 1 saat uygulama | Öğretim Üyesi | -- | Diğer Öğretim Üyesi | Doç.Dr.Mehmet KOCABAŞ | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bu ders sonunda öğrenciler iç sularda yaşayan balıkların genel özellikleri, ülkemiz ve dünyadaki durumları, su kaynakları ve yetiştiriciliği gibi önemli konularda bilgi sahibi olacaklar. |
Öğrenim Kazanımları | BPKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Mühendislik çalışmaları ve içsu ekolojisine etkilerinde fayda maliyet hesaplamaları yapabilirler | 7,8 | | ÖK - 2 : | Balıklandırma çalışmaları ve tür interaksiyonları yapabilirler | 7,8 | | ÖK - 3 : | Balıkçılık ve çevre ilişkileri konusunda yeterlilik sağlayabilirler | 7,8 | | ÖK - 4 : | Morfo Edafik İndeks hesaplamaları ve iç su balıkçılığında uygulanmasını gerçekleştirebilirler | 7,8 | | BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
İç sularda yaşayan çenesiz ve çeneli balıkların sınıflandırılması, genel olarak tanımlanması, ekolojik ve taksonomik özellikleri. Biyolojisi; vücut yapıları, yüzgeçler, vücut şekilleri, iskelet-kas-sindirim-solunum-dolaşım-boşaltım-üreme-sinir sistemleri, pullar ve pul tipleri, duyu organları. İçsu balıklarının genel özellikleri, yaşam şekilleri, yaşam ortamları, coğrafik dağılışları. İçsu balıklarının Türkiye ve Dünyadaki mevcut durumu ve önemi. Su kaynakları ve yetiştiricilik sistemleri. Üreme fizyolojisi, eşeysel olgunluk yaşı, büyüklüğü ve yumurtlama zamanları. Su kalitesi kriterleri. Tür seçimi, üreme, hayat evreleri ve büyüme. Karşılaştıkları önemli tehditler. Balıklarda yaş tespiti, markalama ve etiketleme. |
|
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | İç sularda yaşayan çenesiz ve çeneli balıkların sınıflandırılması, genel olarak tanımlanması, ekolojik ve taksonomik özellikleri. | | Hafta 2 | Biyolojisi; vücut yapıları, yüzgeçler, vücut şekilleri, iskelet-kas-sindirim-solunum-dolaşım-boşaltım-üreme-sinir sistemleri, pullar ve pul tipleri, duyu organları | | Hafta 3 | İçsu balıklarının genel özellikleri | | Hafta 4 | İçsu balıklarının yaşam şekilleri, yaşam ortamları | | Hafta 5 | İçsu balıklarının coğrafik dağılışları | | Hafta 6 | İçsu balıklarının Türkiye ve Dünyadaki mevcut durumu ve önemi | | Hafta 7 | Su kaynakları ve yetiştiricilik sistemleri | | Hafta 8 | Üreme fizyolojisi, eşeysel olgunluk yaşı, büyüklüğü ve yumurtlama zamanları | | Hafta 9 | Ara sınav | | Hafta 10 | Sunum | | Hafta 11 | Tür seçimi, üreme, hayat evreleri ve büyüme | | Hafta 12 | Karşılaştıkları önemli tehditler | | Hafta 13 | Balıklarda yaş tespiti, markalama ve etiketleme. | | Hafta 14 | Su kalitesi kriterleri | | Hafta 15 | Dönem Sonu Sınavı | | Hafta 16 | Dönem Sonu Sınavı | | |
1 | Türkiye Tatlısu Balıkları: R. Geldiay, S. Balık, 1999, Ege Üniv. Basımevi, İzmir | | |
1 | Ormaniçi Su Ürünleri, Çelikkale, M.S., KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu, Genel Yayın No: 157, Trabzon, 1991. | | 2 | Freshwater Fish Distribution, Berra, T. M., University of Chicago Press, 2007. | | 3 | Türkiye Tatlısu Balıkları Fihristi, Artüz, M. L., Büke Kitapları, İstanbul, 2005. | | 4 | Handbook of Fish Biology and Fisheries, Hart, J.B., and Reynolds, H., Blackwell Publishing, Vol. 1-2, 2002. | | 5 | Geldiay, R. ve Balık, S., Türkiye Tatlısu Balıkları, Ege Üniv. Su Ürünleri Fak. Yayın No:16, İzmir, 1996. | | 6 | Collins Pocket Guide: Fish of Britain and Europe, Peter Miller and Michael j. Loates, 208pp. Harper Collins, 1997. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 18/11/2016 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 11/01/2017 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 1.45 | 14 | 20.3 | Arasınav için hazırlık | 8 | 1 | 8 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Uygulama | 8 | 1 | 8 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 8 | 1 | 8 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 46.3 |
|