Türkçe | English
FEN FAKÜLTESİ / BİYOLOJİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
https://www.ktu.edu.tr/biyoloji
Tel: +90 0462 3772581 , 3253200
FENF
FEN FAKÜLTESİ / BİYOLOJİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BIY2012Genel Mikrobiyoloji Laboratuvarı0+0+2AKTS:2
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüBİYOLOJİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiLaboratuar Çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat laboratuar
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Remziye NALÇACIOĞLU
Diğer Öğretim ÜyesiPROF. DR. Remziye NALÇACIOĞLU
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Mikrobiyoloji laboratuar teknikleri konularında deneyim sahibi olmak.
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Prokaryotik hücreler ve virüslerin çeşitli özellikleri konularında detaylı bilgi sahibi olacaklar. 1,
ÖK - 2 : Mikrobiyolojideki laboratuar teknikleri konularında deneyim sahibi olacaklar. 2,4,6,104,
ÖK - 3 : Mikrobiyoloji laboratuarı deneyimleri konularında arkadaşları ile birlikte tartışmalara katılacaklar.1,3,
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Mikrobiyoloji laboratuar ortamlarının ve kurallarının tanıtılması, bakteriyel besin ortamlarının hazırlanması ve sterilizasyon teknikleri, mikroorganizmaların aseptik transferleri ve kültür oluşturma yöntemleri, mikroorganizmaların yaygınlığının gösterilmesi, çeşitli fiziksel ve kimyasal faktörlerin antimikrobiyal etkilerinin belirlenmesi, mikroorganizmaların ve alt yapılarının mikroskopta incelenmeleri, seçici ve ayırt edici besiyeriler ve mikroorganizmaların çeşitli biyokimyasal enzim aktiviteleri, bakteriyel tür tayini, bakteriyel büyüme eğrisinin belirlenmesi, çeşitli besin, su ve toprak örneklerinin mikrobiyal analizleri, mikrop-konak ilişkileri, bakteryofajların büyütülmesi ve izolasyonları, mikroorganizmaların genetik özelliklerinin belirlenmesi, mikroorganizmaların tanınmasında kullanılan serolojik yöntemler.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Mikrobiyoloji laboratuar ortamlarının ve kurallarının tanıtılması
 Hafta 2Bakteriyel besin ortamlarının hazırlanması ve sterilizasyon teknikleri
 Hafta 3Mikroorganizmaların aseptik transferleri ve kültür oluşturma yöntemleri
 Hafta 4Mikroorganizmaların yaygınlığının gösterilmesi
 Hafta 5Çeşitli fiziksel ve kimyasal faktörlerin antimikrobiyal etkilerinin belirlenmesi
 Hafta 6Mikroorganizmaların ve alt yapılarının mikroskopta incelenmeleri
 Hafta 7Seçici ve ayırt edici besiyeriler ve mikroorganizmaların çeşitli biyokimyasal enzim aktiviteleri
 Hafta 8Bakteriyel tür tayini
 Hafta 9 Arasınav
 Hafta 10Bakteriyel büyüme eğrisinin belirlenmesi
 Hafta 11Çeşitli besin, su ve toprak örneklerinin mikrobiyal analizleri
 Hafta 12Mikrop-konak ilişkileri
 Hafta 13Bakteryofajların büyütülmesi ve izolasyonları
 Hafta 14Mikroorganizmaların genetik özelliklerinin belirlenmesi
 Hafta 15Mikroorganizmaların tanınmasında kullanılan serolojik yöntemler
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Demirbağ, Z. ve Demir, İ. 2007. Genel Mikrobiyoloji Laboratuarı. Esen Ofset Matbaacılık. Trabzon
 
İlave Kaynak
1Çotuk, A. 2003. Genel Mikrobiyoloji Laboratuarı. Nobel Tıp Kitabevi. İstanbul
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 24/04/2022 1 50
Dönem sonu sınavı 16 14/06/2022 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 15 30
Sınıf dışı çalışma 0 15 0
Laboratuar çalışması 2 14 28
Arasınav için hazırlık 0 8 0
Arasınav 1 1 1
Uygulama 0 0 0
Klinik Uygulama 0 0 0
Ödev 0 15 0
Proje 0 0 0
Kısa sınav 0 0 0
Dönem sonu sınavı için hazırlık 0 15 0
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Diğer 1 0 0 0
Diğer 2 0 0 0
Toplam Çalışma Yükü60