Türkçe | English
SÜRMENE ABDULLAH KANCA MESLEK YÜKSEKOKULU / ELEKTRONİK ve OTOMASYON BÖLÜMÜ
ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ
Ders Bilgi Paketi
https://www.ktu.edu.tr/akelektronik
Tel: +90 0462 0462 752 2603
SAKMYO
SÜRMENE ABDULLAH KANCA MESLEK YÜKSEKOKULU / ELEKTRONİK ve OTOMASYON BÖLÜMÜ / ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

AELT2003Kontrol Sistemleri2+1+0AKTS:2
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüELEKTRONİK ve OTOMASYON BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Grup çalışması, Uygulama
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 1 saat uygulama
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Sibel ÇEVİK BEKTAŞ
Diğer Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Murat Küçükali
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu derste açık çevrim, kapalı çevrim ,oransal-integral-türev denetim sistemleri, verilen bir sistemin Frekans domeni modellemesi, Zaman domeni modellemesi, Geçici davranış analizi ve durum uzayı modeli analizi gibi konulara ait yeterliliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Fiziki sistemleri ve kontrol sistem kavramlarını öğreneceklerdir.1,3,5,71,3,5,
ÖK - 2 : Kontrol sistemleri için gerekli matematik bilgisini gözden geçirip, fiziki sistemlerim matematik modellerini çıkarabilir.1,3,5,71,3,5,
ÖK - 3 : Transfer fonksiyonları veya blok diyagramlar ile verilen bir sistemi temsil edebilirler.1,3,5,71,3,5,
ÖK - 4 : Durum değişkenlerini elde edebilir ve durum uzayı modellemesi yapabilirler.1,3,5,71,3,5,
ÖK - 5 : Açık çevrim ve Kapalı çevrim denetim sistemlerini kurup analiz edebilirler.1,3,5,71,3,5,
ÖK - 6 : Oransal(P), integral(I) ve türev(D) denetim sistemlerini kurabilirler.1,3,5,71,3,5,
ÖK - 7 : Frekans veya s-domeninde transfer fonksiyonu verilen bir sistemin, temel düzeyde durum ve kararlılık analizini yapabilir.1,3,5,71,3,5,
ÖK - 8 : Sistemlerle ilgili temel düzeyde Simülasyon diyagramları geliştirip, bilgisayarda sonuçlarını analiz yapabilir.1,3,5,71,3,5,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Açık Çevrim Denetim Sistemi ve Otomatik Üretim,Açık Çevrim Denetim Sisteminin Uygulanması,Doğru Akım Motorunun Hız Kontrol Yöntemleri,Doğru Akım Motorunun ,Açık Çevrim Denetim Sistemi İle Kontrol Edilmesi,Kapalı Çevrim Denetim Sistemi,Geri Besleme,Kapalı Çevrim Denetim Sistemlerinde Basit Matematiksel Model Oluşturmak,Açık-Kapalı Denetim Sistemi,Oransal-İntegral Denetim Sistemi,Oransal-Türev Denetim Sistemi,Oransal-İntegral-Türev Denetim Sistemi,Oransal-İntegral İle Oransal-Türev Denetim Sistemleri Arasındaki Farklar,Oransal-İntegral-Türev Denetim Sistemi Kullanım Alanları,Oransal-İntegral Türev Denetim Sistemi Kontrol Cihazları, Dinamik Sistemlerin S-domeni modellemeleri, Elektriksel devrelerin Laplace domeni ile analizi,Durum uzayı değişkenleri, Durum Uzayı denklemleri,Durum Uzayı modellemeleri.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Açık Çevrim Denetim Sistemleri ve Otomatik Kontrol Sistemlerinde kullanılması. Açık Çevrim Denetim Sistemlerinde Basit Matematiksel Model Oluşturmak. Açık Çevrim Denetim Sistemi Uygulamaları.
 Hafta 2Açık Çevrim Denetim Sistemleri ve Otomatik Kontrol Sistemlerinde kullanılması. Açık Çevrim Denetim Sistemlerinde Basit Matematiksel Model Oluşturmak. Açık Çevrim Denetim Sistemi Uygulamaları.
 Hafta 3Kapalı Çevrim Denetim Sistemleri ve Otomatik Kontrol Sistemlerinde kullanılması. Kapalı Çevrim Denetim Sistemlerinde Basit Matematiksel Model Oluşturmak. Kapalı Çevrim Denetim Sistemi Uygulamaları.
 Hafta 4Doğru Akım Motorunun Hız Kontrol Yöntemleri ve Doğru Akım Motorunun Açık Çevrim Denetim Sistemi İle Kontrol Edilmesi.
 Hafta 5Açık-Kapalı Çevrim Denetim Sistemleri ve Otomatik Kontrol Sistemlerinde kullanılması. Açık-Kapalı Çevrim Denetim Sistemlerinde Basit Matematiksel Model Oluşturmak. Açık-Kapalı Çevrim Denetim Sistemi Uygulamaları.
 Hafta 6Oransal-İntegral Denetim Sistemi Oransal-Türev Denetim Sistemi Oransal-İntegral-Türev Denetim Sistemi
 Hafta 7Oransal-İntegral Denetim Sistemi Oransal-Türev Denetim Sistemi Oransal-İntegral-Türev Denetim Sistemi
 Hafta 8Oransal-İntegral İle Oransal-Türev Denetim Sistemleri Arasındaki Farklar. Oransal-İntegral-Türev Denetim Sistemi Kullanım Alanları. Oransal-İntegral Türev Denetim Sistemi Kontrol Cihazları.
 Hafta 9Arasınav
 Hafta 10Oransal-İntegral İle Oransal-Türev Denetim Sistemleri Arasındaki Farklar. Oransal-İntegral-Türev Denetim Sistemi Kullanım Alanları. Oransal-İntegral Türev Denetim Sistemi Kontrol Cihazları.
 Hafta 11Sistemlerin frekans ve zaman domeni modellemeleri.S-domeni(laplace dönüşümü)dönüşümü ve s-domeni modellemesi.Verilen bir sistemin transfer fonksiyonunun elde edilmesi ve blok diyagram şeklinde gösterilmesi.Matlab sımulınk programında sistemlerin transfer fonksiyonlarının elde edilmesi ve simülasyonu. Sistemlerin girişine değişik işaretler uygulandığında, çıkışlarının matlab sımulınkte gözlemlenmesi.
 Hafta 12Sistemlerin frekans ve zaman domeni modellemeleri.S-domeni(laplace dönüşümü)dönüşümü ve s-domeni modellemesi.Verilen bir sistemin transfer fonksiyonunun elde edilmesi ve blok diyagram şeklinde gösterilmesi.Matlab sımulınk programında sistemlerin transfer fonksiyonlarının elde edilmesi ve simülasyonu. Sistemlerin girişine değişik işaretler uygulandığında, çıkışlarının matlab sımulınkte gözlemlenmesi.
 Hafta 13Elektrik devrelerinin zaman ve frekans domeninde modellenmesi.Zaman veya frekans domeninde modellenmiş bir elektrik devresinin istenilen bir transfer fonksiyonunun elde edilmesi.Verilen bir elektrik devresinin girişine çeşitli işaretlerin uygulanması durumunda devrenin çıkışında oluşacak sinyalin matematiksel olarak elde edilmesi ve Matlab Simulink'te gözlemlenmesi.
 Hafta 14Elektrik devrelerinin zaman ve frekans domeninde modellenmesi.Zaman veya frekans domeninde modellenmiş bir elektrik devresinin istenilen bir transfer fonksiyonunun elde edilmesi.Verilen bir elektrik devresinin girişine çeşitli işaretlerin uygulanması durumunda devrenin çıkışında oluşacak sinyalin matematiksel olarak elde edilmesi ve Matlab Simulink'te gözlemlenmesi.
 Hafta 15Verilen bir sistemin durum uzayı değişkenlerinin belirlenmesi, durum uzay denklemlerinin elde edilmesi ve bu durum uzayı modelinin faz değişkenlerini gösteren eşdeğer blok diyagramının çizilmesi.
 Hafta 16Final Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Ders Notları
2Çalışkan,Fikret, Otomatik Kontrol Sistemleri, Birsen Yayınevi, İstanbul 2007
 
İlave Kaynak
1Benjamin C. Kuo, Otomatik Kontrol Sistemleri, Literatür Yayıncılık, İstanbul 2009
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 28/11/2023 1 50
Dönem sonu sınavı 16 18/01/2024 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 1 5 5
Arasınav için hazırlık 1 4 4
Arasınav 1 1 1
Uygulama 3 4 12
Ödev 1 3 3
Dönem sonu sınavı için hazırlık 1 6 6
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü60