Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / OTEL, LOKANTA ve İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/yuksekokul/mackamyo
Tel: +90 0462 5123535
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / OTEL, LOKANTA ve İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ / TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MTUR2010Maliyet Muhasebesi2+2+0AKTS:4
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüOTEL, LOKANTA ve İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Sezgin KÖSE
Diğer Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Sezgin Köse
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu ders ile öğrencinin maliyet işlemlerini ve maliyet muhasebe kayıtlarını yapması amaçlanmaktadır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Maliyet unsurlarını hesaplayabilir.3,4,5,61,
ÖK - 2 : Gider dağıtımı yapabilir.3,4,5,61,
ÖK - 3 : Birim maliyeti hesaplayabilir. 3,4,5,61,
ÖK - 4 : Maliyet kayıtları yapabilir. 3,4,5,61,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
1-İlk Madde ve Malzeme Maliyetini Hesaplamak 1.1.Üretim işletmelerin tanımı ve türleri maliyet muhasebesi ile ilgili kavramlar 1.2. Gider, harcama, ödeme, maliyet 1.3.Maliyet türleri 1.3.1.Maliyet hesaplama zamanına göre 1.3.2. Üretim teknik özelliğine göre 1.3.3 Maliyet hesaplama şekline göre 1.4.Maliyet muhasebesi sistemleri 1.4.1. Üretim faaliyetlerinin niteliğine göre 1.4.1.2 Sipariş maliyet sistemi 1.4.1.3 Safha maliyet sistemi 1.4.2 Maliyet hesaplama zamanına göre 1.4.2.1 Fiili maliyet sistemi 1.4.2.1. Standart maliyet sistemi 1.4.3 Maliyetlerin tümünü ve bir kısmını esas alan maliyetleme sistemleri 1.4.3.1. Kısmı maliyet sistemleri (direkt ve değişken maliyet sistemleri) 14.3.2. Tam maliyet sistemi 1.5 Maliyet muhasebesi hesap planı 1.5.1 Gider türlerine göre 1.5.2 Fonksiyonlarına göre giderler 1.6 İlk madde ve malzeme satın alınması 1.6.1 Toplam stok maliyeti 1.6.2 Optimal sipariş miktarın hesaplanması 1.6.2.1Tablo yöntemi 1.6.2.2 Matematik yöntemi 1.6.2.3 Grafik yöntemi 1.6.3 En az stok en fazla stok 1.6.3.1 Emniyet stok hesaplama 1.7 İlk madde ve malzemenin üretime gönderilmesi 1.7.1 Gerçek parti maliyet yöntemi, 1.7.2 ilk giren-ilk çıkar 1.7.3 son giren-ilk çıkar 1.7.4 Ortalama değer 1.7.5 Standart maliyet, 1.7.6 En son piyasa değeri ile değerleme, 1.7.7 En yüksek fiyat yöntemi, 1.7.8 Maliyet fiyatı ile piyasa fiyatından düşük olanı ile değerleme yöntemi. 1.8 Üretime sevk edilen maddelerin gider yerlerine kayıtların yapılması 1.9 İlk madde ve malzemenin gider yüklenenler muhasebe kaydı. 1.10 Bölüm ayrılığı sistemine göre muhasebe uygulaması 1.10.1.Ticari muhasebe bölümü 1.10.2. Maliyet muhasebesi bölümü 1.10.3 Bağlantı ve yansıtma hesapları 2-İşçilik Maliyetini Hesaplamak 2.1.İşçi ücret ve giderlerini oluşturan unsurlar 2.1.1 Zamana göre hesaplanan ücretler 2.1.2.Üretimi esas alan ücretler 2.1.3 Akod ücret 2.1.4. Primli ücretler 2.1.5. Özendirici ücretler 2.1.5.1 ikramiye, 2.1.5.2 Kara katılma 2.1.6 İş Kanunu hükümlerine göre yapılan ödemeler 2.1.6.1 Fazla çalışma Saati 2.1.6.2 İzin ücreti 2.1.6.3 hafta tatili ücreti 2.1.6.4. Genel tatil ücreti 2.1.6.5 Kıdem Tazminatı 2.2. İşçilik ücretlerinin tahakkuk ve muhasebeleştirilmesi 2.2.1. Ücretlere ait belgeler ve kayıtlama 2.2.2 Ücretten yapılan zorunlu kesintiler 2.2.3 Ele geçen net ücret 2.2.4 İşçi ücretlerin maliyet yerlerine muhasebe kaydı 2.2.5 Direkt işçilik ve endirekt işçilik ayrımı ve kayıtlanması 2.1.6. İşçilik ücretlerin muhasebe kayıtlarında diğer konular 2.1.6.1 Verimsiz işçiliklerin belirlenmesi 2.1.6.2 İzin ücretlerinin kayıtları 2.1.6.3 Kıdem tazminatları 3-Genel Üretim Maliyetini Hesaplamak 3.1 Genel üretim giderleri 3.1.1 Değişken 3.1.2 Sabit 3.2 Genel üretim giderlerin mamullerle ilişkilendirilmesinde esas alınan dağıtım yaklaşımları 3.2.1 Hacim tabanlı dağıtım 3.2.2 Faaliyet tabanlı dağıtım 3.3 Genel üretim giderlerinin giderlerine dağıtımının yapılması 3.3.1 Birinci dağıtımı ve dağıtım anahtarlarının saptanması 3.3.2. Gider Çeşitlerin Gider yerlerine dağıtım tablosunun oluşturulması
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1İlk madde ve malzeme maliyetini hesaplamak
 Hafta 2İşçilik maliyetini hesaplamak
 Hafta 3Genel üretim maliyetlerini hesaplamak
 Hafta 4Birinci dağıtımı yapmak
 Hafta 5İkinci dağıtımı yapmak
 Hafta 6İkinci dağıtımı yapmak
 Hafta 7Sipariş maliyet yönteminde birim maliyet hesaplamak
 Hafta 8Safha maliyet yönteminde birim maliyet hesaplamak
 Hafta 9I. Ara sınav
 Hafta 10Safha maliyet yönteminde birim maliyet hesaplamak
 Hafta 11Standart maliyet yönteminde birim maliyet hesaplamak
 Hafta 12II. Ara sınav
 Hafta 13Standart maliyet yönteminde birim maliyet hesaplamak
 Hafta 147/A seçeneğine göre kayıt yapmak
 Hafta 157/B seçeneğine göre kayıt yapmak
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Öğr.Görev.Sezgin Köse ders notu
 
İlave Kaynak
1Lazol, İbrahim. 2008; Maliyet Muhasebesi, Ekin Yayınevi, İstanbul
2? SAVCI Mustafa, Maliyet Muhasebesi, Murathan Yayınevi, Trabzon
3? ABDİOĞLU Hasan , Maliyet Muhasebesi, Dora Yayınları, Bursa
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 30 dk 50
Dönem sonu sınavı 16 30 dk 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 4 14 56
Sınıf dışı çalışma 1 14 14
Laboratuar çalışması 0 0 0
Arasınav için hazırlık 2 8 16
Arasınav 1 1 1
Uygulama 0 0 0
Klinik Uygulama 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje 0 0 0
Kısa sınav 0 0 0
Dönem sonu sınavı için hazırlık 2 14 28
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Diğer 1 0 0 0
Diğer 2 0 0 0
Toplam Çalışma Yükü116