Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / OTEL, LOKANTA ve İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/yuksekokul/mackamyo
Tel: +90 0462 5123535
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / OTEL, LOKANTA ve İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ / TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MTUR1008Yiyecek - İçecek Servisi - I4+2+0AKTS:5
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüOTEL, LOKANTA ve İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Uygulama
Dersin Süresi14 hafta - haftada 4 saat teorik ve 2 saat uygulama
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr Altan ÇETİN
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu ders öğrencilere servis öncesi ön hazırlık, servis kapanış işlemleri, rezervasyon sistemi oluşturma, kasa işlemleri, salon yerleşimi işlemleri becerisi kazandırmaktır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Salonların yerleşimini planlayabilir1,2,3,41,
ÖK - 2 : Rezervasyon sistemini oluşturabilir1,2,3,41,
ÖK - 3 : Servis öncesi işlemleri yürütebilir1,2,3,41
ÖK - 4 : Servis sırasında yapılan işlemleri yürütebilir1,2,3,41
ÖK - 5 : Kasa işlemlerini yapabilir1,2,3,41
ÖK - 6 : Kasa işlemlerinin takibini yapabilir1,2,3,41,
ÖK - 7 : Servis kapanış işlemlerinin yapılmasını sağlayabilir 1,2,3,41,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
A . RESTAURANT SALONLARINI DÜZENLENMESİ 1.Restaurant çeşitleri ve özellikleri 2.Fiziki yapısını düzenlenmesi a. Zemin b. Duvar c. Tavan d. Aydınlatma/Işıklandırma e. Havalandırma f. Giriş ve çıkışların belirlenmesi 3. Möblelerin seçimi ve düzenlenmesi a. Masa ve sandalyeler b. Dolap ve servantlar c. Paravanlar d. Çocuk ve engelli araçları e. Dekor malzemeleri 4.Restaurant düzenlemede dikkat edilecek noktalar B . BAR SERVİS ALANLARININ DÜZENLENMESİ 1.Bar çeşitleri ve özellikleri 2.Fiziki yapılarının düzenlenmesi a. Zemin b. Duvar c. Tavan d. Aydınlatma/Işıklandırma e. Havalandırma f. Giriş ve çıkışların belirlenmesi 3. Möblelerin seçimi ve düzenlenmesi a. Masa ve sandalyeler b. Dolap,servantlar, bankolar c. Paravanlar d. Engelli araçları 4.Barları düzenlemede dikkat edilecek noktalar C. ZİYAFET VE KONFERANS SALONLARININ DÜZENLENMESİ 1.Ziyafet ve konferans salonlarının çeşitleri ve özellikleri 2.Fiziki yapılarının düzenlenmesi a.Zemin b.Duvar c.Tavan d.Aydınlatma/Işıklandırma e.Havalandırma f. Ses düzeni g. Teknik donanımlar h. Giriş ve çıkışların belirlenmesi 3.Möblelerin seçimi ve düzenlenmesi a. Masa ve sandalyeler b. Dolap ve servantlar c. Paravanlar d. Engelli araçları e. Dekor malzemeleri 4. Ziyafet ve konferans salonlarının düzenlenmesinde dikkat edilecek noktalar D . ODA SERVİSİ OFİSİNİN DÜZENLENMESİ 1.Oda servisinin özellikleri 2.Oda servisinin bölümleri 3.Oda servisinin düzenlenmesi 4.Oda servisinin düzenlenmesinde dikkat edilecek noktalar E . TEKNİK DONANIMLARIN KONTROLÜ 1.Salonlarda kullanılan teknik donanımlar 2.Teknik donanımlarla ilgili servislerle işbirliği a. Teknik donanımları kullanan servisler b. Arızalan donanımların tespiti c. Arızaların servislere bildirimi d. Onarımların geri bildirimi
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Restaurant Salonlarını Düzenlemek Barların Servis Alanlarını Düzenlemek
 Hafta 2Ziyafet ve Konferans Salonlarını Düzenlemek Oda Servisi Ofislerini Düzenlemek
 Hafta 3Teknik Donanımları Kontrol Etmek Rezervasyon Alma İşlemini Gerçekleştirmek
 Hafta 4Rezervasyon Dağılımını Kontrol Etmek ve İlgili Departmanlara İletmek Salonların Hazırlık Kontrolünü Yapmak
 Hafta 5Servis Öncesi Meeting Yapmak Konukları Karşılamak / Yerleştirmek
 Hafta 6Menü Kartını Sunmak / Takip etmek Sipariş Alınmasını Sağlamak
 Hafta 7Önerili Satış Yapılmasını Sağlamak Konuk Memnuniyetini Sormak
 Hafta 8Servis Akışını Düzenlemek/Takip Etmek Hesabı Tahsil Etmek/Takip Etmek Konukları Uğurlamak
 Hafta 9Ara Sınav
 Hafta 10Adisyon Açmak Hesap Tahsili ve Fatura Kesmek Kapanış Raporlarını Almak ve İlgili Birimlere İletmek
 Hafta 11Adisyonların Açılıp Açılmadığının Kontrolünü Yapmak Adisyonlara İlave Ürün Girişini Takibini Yapmak
 Hafta 12Adisyonların Açılıp Açılmadığının Kontrolünü Yapmak Adisyonlara İlave Ürün Girişini Takibini Yapmak
 Hafta 13Ödeme İşlemlerinin Takibini Yapmak Kapanış Görev Dağılımı Yapmak
 Hafta 14Malzeme ve Ekipmanlarının Stoklarını Sağlamak Son Kontrolleri Yapmak
 Hafta 15Malzeme ve Ekipmanlarının Stoklarını Sağlamak Son Kontrolleri Yapmak
 Hafta 16Dönem Sonu Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Görel, Mehmet- Görel, Gülol. 2001; Servis ve Bar, MEB Yayınları, İstanbul
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 1 50
Dönem sonu sınavı 16 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 6 14 84
Arasınav için hazırlık 20 1 20
Arasınav 1 1 1
Ödev 20 1 20
Dönem sonu sınavı için hazırlık 25 1 25
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü151