Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / OTEL, LOKANTA ve İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/yuksekokul/mackamyo
Tel: +90 0462 5123535
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / OTEL, LOKANTA ve İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ / TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MTUR2003Kalite Güvence ve Standartları3+0+0AKTS:3
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüOTEL, LOKANTA ve İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr Gülsüm DEMİR KAYA
Diğer Öğretim ÜyesiSERKAN DEMİREL,MURAT KOÇHAN
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu ders ile öğrenciye iş hayatında kalite güvencesi ve standartları ile ilgili yeterlilikleri kazanadırmaktır
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Kalite Yönetim Sisteminin altyapısını oluşturabilir.5,61
ÖK - 2 : Kalite standartlarını uygulayabilir.5,61
ÖK - 3 : İstatistiksel kalite kontrol yöntemleri uygulayabilir.5,61
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
A. KALİTE 1. Kalitenin tarihçesi ve temel kavramlar 2. Kalite yaklaşımları 3. Kalite ve verimlilik 4. Kalite ve maliyet 5. Kalite kavramlarına farklı yaklaşımlar 6. Toplam Kalite Yönetimi ( TKY) 7. Uluslararası kalite sistem belgeleri B. STANDART VE STANDARDİZASYON 1. Standardizasyonun faydaları 2. Standart çeşitleri 3. Standartların hazırlanması 4. Belgelendirme ve akreditasyon 5. Türk Standartlar Enstitüsü belgelendirme faaliyetleri 6. Uluslararası standardizasyon çalışmaları C. STANDARTLARIN ÖNEMİ 1. Standardın üretim ve hizmet sektöründe önemi 2. Standart ve kalitenin üretimdeki yeri 3. Standart ve kalitenin hizmetteki yeri D. YÖNETİM KALİTESİ ve STANDARTLARI 1. TS EN ISO 9001 ve 22000 Kalite Yönetim Sistemleri?nin tanım ve önemi 2. TS EN ISO 9001 ve 22000 Kalite Yönetim Sistemleri?nin temel esasları 3. TS EN ISO 9001 ve 22000 Standartları?nın şartları 4. Kalite ve güvencede terimler ve tarifler 5. TS EN ISO 9001 ve 22000 Kalite Yönetim Sistemleri?nin belgelendirme aşamaları E. ÇEVRE STANDARTLARI 1. Çevre Standartlarının Tanım ve Önemi 2. TS EN ISO 14001 Standardı 3. Çevre standardının uygulama alanları 4. Çevre yönetim sisteminin şartları 5. Çevre yönetimi standardın uygulama basamakları 6. Atıkların kazanımı ve geri dönüşümü
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Kalite Kavramı
 Hafta 2Standart ve Standardizasyon
 Hafta 3Standardın üretim ve hizmet sektöründe önemi Yönetim kalitesi ve standartları
 Hafta 4Yönetim kalitesi ve standartları Çevre standartları
 Hafta 5Çevre standartları Kalite yönetim sistemi modelleri
 Hafta 6Kalite yönetim sistemi modelleri stratejik yönetim
 Hafta 7Stratejik yönetim Yönetime katılma
 Hafta 8Süreç yönetim sistemi Kaynak yönetimi sistemi
 Hafta 9ARA SINAV
 Hafta 10Kaynak yönetimi sistemi Efqm mükemmellik modeli
 Hafta 11Üretimde kalite kontrolü Muayene ve örnekleme
 Hafta 12Üretimde kalite kontrolü Muayene ve örnekleme
 Hafta 13Muayene ve örnekleme
 Hafta 14Toplam Kalite Kontrol
 Hafta 15Kontrol Diyagramları İstatistiksel Dağılımlar
 Hafta 16DÖNEM SONU SINAVI
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Kölük,N ,Dilsiz İ ,Kartal C. S. 2011;Kalite Güvencesi ve Standartları,DETAY Yayınccılık,Ankara
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 1 50
Dönem sonu sınavı 16 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Arasınav için hazırlık 15 1 15
Arasınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 25 1 25
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü84