|
MTUR1007 | Menü Planlama | 3+0+0 | AKTS:4 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Ön Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | OTEL, LOKANTA ve İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr Altan ÇETİN | Diğer Öğretim Üyesi | | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Öğrenciye bu ders ile menü planlaması yapma, menü oluşturma, menü maliyeti hesaplama yeterliğini kazandırmaktır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Menü planlayabilir | 3,4,6 | 1, | ÖK - 2 : | Menü maliyeti hesaplayabilir | 3,6,9 | 1, | ÖK - 3 : | Menü kartı hazırlayabilir | 3,6,9 | 1, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
A . MENÜ ÖN HAZIRLIKLARI YAPILMASI
1.Menü
a.Menünün tanımı
b.Menü çeşitleri
1.Tabldot menü
2.Alakart menü
3.Banket set menüleri
4.Şarap menüsü
c. Menü ön hazırlığı yaparken dikkat edilecek hususlar
1.Piyasa araştırması
2.Konsepte göre menü hazırlamak
c. Menü maliyeti hesaplama
B . YEMEKLERİN REÇETELERİNİ OLUŞTURMAK
1. Beslenme ilkeleri
a.Besin öğeleri
b.Besin grupları
2.Piyasa araştırması yapmak
3. İşletme standartlarını uygulamak
C . İÇECEK MENÜLERİ OLUŞTURMAK
1. İçecekler
a.Alkollü içecekler
b. Alkolsüz içecekler
2. Konsepte göre içecek menü seçimi
a. Zamana göre içecek menü seçimi
b.Yemekle birlikte alınabilecek içeceklerin menü seçimi
D . ÖZEL MENÜLERİ OLUŞTURMAK
1. Özel menüleri tanımı
2. Özel menü çeşitleri
a. Farklı kültürler için hazırlanan menüler
b.Farklı inançlar için hazırlanan menüler
c. Diyet menüleri
d. Gün ve anlamına göre menüler
|
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Menü Ön Hazırlıkları Yapılması | | Hafta 2 | Yemekleri Reçeteleri Oluşturmak
| | Hafta 3 | İçecek Menüleri Oluşturmak
| | Hafta 4 | İçecek Menüleri Oluşturmak
| | Hafta 5 | İçecek Menüleri Oluşturmak | | Hafta 6 | Özel Menüleri Oluşturmak | | Hafta 7 | Porsiyon Maliyetlerini Hesaplamak | | Hafta 8 | Porsiyon Maliyetlerini Hesaplamak | | Hafta 9 | Ara Sınav | | Hafta 10 | Satış Fiyatını Oluşturmak
| | Hafta 11 | Ön Hazırlıkları Yapmak
| | Hafta 12 | Ön Hazırlıkları Yapmak
| | Hafta 13 | Menü Kartlarını Hazırlamak | | Hafta 14 | Menü Kartlarını Hazırlamak | | Hafta 15 | Menü Kartlarını Hazırlamak | | Hafta 16 | Dönem Sonu Sınav | | |
1 | Türkan, Cemal. 2005; Beslenme İlkeleri Mönü Planlama, Detay Yayıncılık, Ankara Baysal .Ayşeç.2009; Beslenme İlkeleri Menü Planlama ,Ekin Yayıncılık, Bursa | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 0 | 0 | 0 | Laboratuar çalışması | 0 | 0 | 0 | Arasınav için hazırlık | 25 | 1 | 25 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Uygulama | 0 | 0 | 0 | Klinik Uygulama | 0 | 0 | 0 | Ödev | 0 | 0 | 0 | Proje | 0 | 0 | 0 | Kısa sınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 30 | 1 | 30 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Diğer 1 | 0 | 0 | 0 | Diğer 2 | 0 | 0 | 0 | Toplam Çalışma Yükü | | | 100 |
|