Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / OTEL, LOKANTA ve İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/yuksekokul/mackamyo
Tel: +90 0462 5123535
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / OTEL, LOKANTA ve İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ / TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MTUR1007Menü Planlama3+0+0AKTS:4
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüOTEL, LOKANTA ve İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr Altan ÇETİN
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Öğrenciye bu ders ile menü planlaması yapma, menü oluşturma, menü maliyeti hesaplama yeterliğini kazandırmaktır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Menü planlayabilir3,4,61,
ÖK - 2 : Menü maliyeti hesaplayabilir3,6,91,
ÖK - 3 : Menü kartı hazırlayabilir3,6,91,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
A . MENÜ ÖN HAZIRLIKLARI YAPILMASI 1.Menü a.Menünün tanımı b.Menü çeşitleri 1.Tabldot menü 2.Alakart menü 3.Banket set menüleri 4.Şarap menüsü c. Menü ön hazırlığı yaparken dikkat edilecek hususlar 1.Piyasa araştırması 2.Konsepte göre menü hazırlamak c. Menü maliyeti hesaplama B . YEMEKLERİN REÇETELERİNİ OLUŞTURMAK 1. Beslenme ilkeleri a.Besin öğeleri b.Besin grupları 2.Piyasa araştırması yapmak 3. İşletme standartlarını uygulamak C . İÇECEK MENÜLERİ OLUŞTURMAK 1. İçecekler a.Alkollü içecekler b. Alkolsüz içecekler 2. Konsepte göre içecek menü seçimi a. Zamana göre içecek menü seçimi b.Yemekle birlikte alınabilecek içeceklerin menü seçimi D . ÖZEL MENÜLERİ OLUŞTURMAK 1. Özel menüleri tanımı 2. Özel menü çeşitleri a. Farklı kültürler için hazırlanan menüler b.Farklı inançlar için hazırlanan menüler c. Diyet menüleri d. Gün ve anlamına göre menüler
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Menü Ön Hazırlıkları Yapılması
 Hafta 2Yemekleri Reçeteleri Oluşturmak
 Hafta 3İçecek Menüleri Oluşturmak
 Hafta 4İçecek Menüleri Oluşturmak
 Hafta 5İçecek Menüleri Oluşturmak
 Hafta 6Özel Menüleri Oluşturmak
 Hafta 7Porsiyon Maliyetlerini Hesaplamak
 Hafta 8 Porsiyon Maliyetlerini Hesaplamak
 Hafta 9Ara Sınav
 Hafta 10Satış Fiyatını Oluşturmak
 Hafta 11Ön Hazırlıkları Yapmak
 Hafta 12Ön Hazırlıkları Yapmak
 Hafta 13Menü Kartlarını Hazırlamak
 Hafta 14Menü Kartlarını Hazırlamak
 Hafta 15Menü Kartlarını Hazırlamak
 Hafta 16Dönem Sonu Sınav
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Türkan, Cemal. 2005; Beslenme İlkeleri Mönü Planlama, Detay Yayıncılık, Ankara Baysal .Ayşeç.2009; Beslenme İlkeleri Menü Planlama ,Ekin Yayıncılık, Bursa
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 1 50
Dönem sonu sınavı 16 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 0 0 0
Laboratuar çalışması 0 0 0
Arasınav için hazırlık 25 1 25
Arasınav 1 1 1
Uygulama 0 0 0
Klinik Uygulama 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje 0 0 0
Kısa sınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 30 1 30
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Diğer 1 0 0 0
Diğer 2 0 0 0
Toplam Çalışma Yükü100