Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / KİMYA ve KİMYASAL İŞLEME TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
LABORATUVAR TEKNOLOJİSİ
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/yuksekokul/mackamyo/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / KİMYA ve KİMYASAL İŞLEME TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ / LABORATUVAR TEKNOLOJİSİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MLAB2003Besin Analizleri3+0+2AKTS:5
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüKİMYA ve KİMYASAL İŞLEME TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Grup çalışması, Laboratuar Çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik ve 2 saat laboratuar
Öğretim ÜyesiDr. Öğr. Üyesi Onur Tolga OKAN
Diğer Öğretim ÜyesiProf. Dr. Hacer BAYRAK
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu dersin amacı, öğrencilere besinlerin bileşenlerini anlamalarını sağlayarak, sağlıklı beslenme ve gıda kalitesi konularında bilinçli kararlar almalarına yardımcı olmaktır. Öğrencilerin besin analizi yöntemlerini öğrenmesi ve uygulamasıyla birlikte, besinlerin içerdikleri temel besin öğelerini belirleyebilme becerilerini geliştirmek hedeflenmektedir. Ayrıca, dersin kapsamında besinlerin saklanması, işlenmesi, analizi ve güvenliği gibi konular da ele alınarak, öğrencilerin gıda endüstrisindeki uygulamaları anlamaları ve bu alanda etkin bir şekilde çalışabilmeleri desteklenmektedir. Bu dersin başarıyla tamamlanmasıyla öğrenciler, besin analizi alanında temel bilgi ve becerilere sahip olacak ve sağlıklı beslenme ve gıda güvenliği konularında topluma katkı sağlayabileceklerdir.
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Besin elementlerini belirleyebiler12,141,
ÖK - 2 : Besin analizlerini kavrar7,9,101,
ÖK - 3 : Besin öğeleri yapı ve fonksiyonlarını bilir.14
ÖK - 4 : Süt, yağ , bal gibi ürünlerde analiz yapar.9,10,141,3,
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Besin Analizine Giriş -Besin Analizinin Tanımı ve Önemi -Besin Bileşenleri ve Özellikleri -Besinlerin Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Temel Besin Bileşenlerine Giriş Karbonhidratlar: Türleri, Yapısı ve Özellikler Yağlar: Doymuş, Doymamış ve Trans Yağ Asitleri Proteinler: Temel Yapıları ve Fonksiyonları Enzimler Vitaminler ve Mineraller Suda Çözünen Vitaminler: Özellikleri ve Fonksiyonları Yağda Çözünen Vitaminler: Özellikleri ve Fonksiyonları Temel Mineraller: İşlevleri ve Günlük İhtiyaçlar Gıda kalite ve kontrolü Besinlerin saklama yöntemleri ve besinlerin gördüğü işlemler Besin zehirlenmeleri Süt ve süt ürünlerinin analizi Yağ analizleri Vitamin analizleri Analiz yöntemlerinin besinlere uygulanması
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Besin Analizine Giriş -Besin Analizinin Tanımı ve Önemi -Besin Bileşenleri ve Özellikleri -Besinlerin Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri
 Hafta 2Temel Besin Bileşenlerine Giriş
 Hafta 3Karbonhidratlar: Türleri, Yapısı ve Özellikleri
 Hafta 4Yağlar: Doymuş, Doymamış ve Trans Yağ Asitleri
 Hafta 5Proteinler: Temel Yapıları ve Fonksiyonları
 Hafta 6Enzimler
 Hafta 7Vitaminler ve Mineraller Suda Çözünen Vitaminler: Özellikleri ve Fonksiyonları Yağda Çözünen Vitaminler: Özellikleri ve Fonksiyonları Temel Mineraller: İşlevleri ve Günlük İhtiyaçlar
 Hafta 8Gıda kalite ve kontrolü
 Hafta 9Arasınav
 Hafta 10Besinlerin saklama yöntemleri ve besinlerin gördüğü işlemler
 Hafta 11Besin zehirlenmeleri Ödev Sunumu
 Hafta 12Süt ve süt ürünlerinin analizi
 Hafta 13Yağ analizleri
 Hafta 14Vitamin analizleri
 Hafta 15Analiz yöntemlerinin besinlere uygulanması
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Başoğlu, F., Uylaşer, V., 2011; Temel Gıda Analizleri, Dora Yayıncılık, Bursa.
2Hecer, C., Ulusoy, 2015; Gıda Analizleri, Dora Yayıncılık. Bursa.
 
İlave Kaynak
1Gürdöl, F. 2014. Beslenme Biyokimyası. Nobel Tıp Kitabevi. İstanbul.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 1 30
Ödev 11 1 20
Dönem sonu sınavı 16 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 2 14 28
Laboratuar çalışması 2 14 28
Arasınav için hazırlık 4 8 32
Arasınav 1 1 1
Ödev 1 6 6
Dönem sonu sınavı için hazırlık 5 4 20
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü144