|
MLAB2003 | Besin Analizleri | 3+0+2 | AKTS:5 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Ön Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | KİMYA ve KİMYASAL İŞLEME TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Grup çalışması, Laboratuar Çalışması | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik ve 2 saat laboratuar | Öğretim Üyesi | Dr. Öğr. Üyesi Onur Tolga OKAN | Diğer Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Hacer BAYRAK | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bu dersin amacı, öğrencilere besinlerin bileşenlerini anlamalarını sağlayarak, sağlıklı beslenme ve gıda kalitesi konularında bilinçli kararlar almalarına yardımcı olmaktır. Öğrencilerin besin analizi yöntemlerini öğrenmesi ve uygulamasıyla birlikte, besinlerin içerdikleri temel besin öğelerini belirleyebilme becerilerini geliştirmek hedeflenmektedir. Ayrıca, dersin kapsamında besinlerin saklanması, işlenmesi, analizi ve güvenliği gibi konular da ele alınarak, öğrencilerin gıda endüstrisindeki uygulamaları anlamaları ve bu alanda etkin bir şekilde çalışabilmeleri desteklenmektedir. Bu dersin başarıyla tamamlanmasıyla öğrenciler, besin analizi alanında temel bilgi ve becerilere sahip olacak ve sağlıklı beslenme ve gıda güvenliği konularında topluma katkı sağlayabileceklerdir. |
Öğrenim Kazanımları | BPKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Besin elementlerini belirleyebiler | 12,14 | 1, | ÖK - 2 : | Besin analizlerini kavrar | 7,9,10 | 1, | ÖK - 3 : | Besin öğeleri yapı ve fonksiyonlarını bilir. | 14 | | ÖK - 4 : | Süt, yağ , bal gibi ürünlerde analiz yapar. | 9,10,14 | 1,3, | BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Besin Analizine Giriş
-Besin Analizinin Tanımı ve Önemi
-Besin Bileşenleri ve Özellikleri
-Besinlerin Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri
Temel Besin Bileşenlerine Giriş
Karbonhidratlar: Türleri, Yapısı ve Özellikler
Yağlar: Doymuş, Doymamış ve Trans Yağ Asitleri
Proteinler: Temel Yapıları ve Fonksiyonları
Enzimler
Vitaminler ve Mineraller
Suda Çözünen Vitaminler: Özellikleri ve Fonksiyonları
Yağda Çözünen Vitaminler: Özellikleri ve Fonksiyonları
Temel Mineraller: İşlevleri ve Günlük İhtiyaçlar
Gıda kalite ve kontrolü
Besinlerin saklama yöntemleri ve besinlerin gördüğü işlemler
Besin zehirlenmeleri
Süt ve süt ürünlerinin analizi
Yağ analizleri
Vitamin analizleri
Analiz yöntemlerinin besinlere uygulanması
|
|
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Besin Analizine Giriş
-Besin Analizinin Tanımı ve Önemi
-Besin Bileşenleri ve Özellikleri
-Besinlerin Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri | | Hafta 2 | Temel Besin Bileşenlerine Giriş | | Hafta 3 | Karbonhidratlar: Türleri, Yapısı ve Özellikleri | | Hafta 4 | Yağlar: Doymuş, Doymamış ve Trans Yağ Asitleri | | Hafta 5 | Proteinler: Temel Yapıları ve Fonksiyonları | | Hafta 6 | Enzimler | | Hafta 7 | Vitaminler ve Mineraller
Suda Çözünen Vitaminler: Özellikleri ve Fonksiyonları
Yağda Çözünen Vitaminler: Özellikleri ve Fonksiyonları
Temel Mineraller: İşlevleri ve Günlük İhtiyaçlar | | Hafta 8 | Gıda kalite ve kontrolü | | Hafta 9 | Arasınav | | Hafta 10 | Besinlerin saklama yöntemleri ve besinlerin gördüğü işlemler | | Hafta 11 | Besin zehirlenmeleri
Ödev Sunumu | | Hafta 12 | Süt ve süt ürünlerinin analizi | | Hafta 13 | Yağ analizleri | | Hafta 14 | Vitamin analizleri | | Hafta 15 | Analiz yöntemlerinin besinlere uygulanması | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Başoğlu, F., Uylaşer, V., 2011; Temel Gıda Analizleri, Dora Yayıncılık, Bursa. | | 2 | Hecer, C., Ulusoy, 2015; Gıda Analizleri, Dora Yayıncılık. Bursa. | | |
1 | Gürdöl, F. 2014. Beslenme Biyokimyası. Nobel Tıp Kitabevi. İstanbul. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | | 1 | 30 | Ödev | 11 | | 1 | 20 | Dönem sonu sınavı | 16 | | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 14 | 28 | Laboratuar çalışması | 2 | 14 | 28 | Arasınav için hazırlık | 4 | 8 | 32 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Ödev | 1 | 6 | 6 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 5 | 4 | 20 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 144 |
|