Türkçe | English
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
DOKTORA
Ders Bilgi Paketi
http://ceng.ktu.edu.tr/
Tel: +90 0462 3773157
FBE
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI / DOKTORA
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BILL7230Wireless Sensor Networks3+0+0AKTS:7.5
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiDoktora
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüBİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim Üyesi--
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim Diliİngilizce
StajYok
 
Dersin Amacı:
Duyarga Platformlarını tanıma, Kablosuz Duyarga Ağ mimarilerini anlama, Kablosuz duyarga ağ uygulamalarını tanıma, Kablosuz duyarga ağlarının dizayn gereksinimlerini kavrama, Kablosuz duyarga ağlarının radyo mimarilerini tanıma, Kablosuz duyarga ağlarının kanal erişim protokol özelliklerini kavrama, Kablosuz duyarga ağlarında hata kontrolü ve giderilmesi, Kablosuz duyarga ağlarının ağ katmanı dizayn gereksinimlerini kavramak, Katmanlar arası yardımlaşma protokollerinin kavranması, Zamanlama ve konumlandırma protokolleri, Kümeleme kavramı ve uygulamaları, Kablosuz duyarga ağlarındaki hâlihazırdaki araştırma konularının kavranması.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Duyarga platformlarının dizan gereksinimlerini anlar.
ÖK - 2 : Kablosuz duyarga ağlarının mimarilerini anlar, ve uygulama alanına göre mimari seçimini yapabilir.
ÖK - 3 : Kablosuz duyarga ağlarının uygulama ihtiyacına göre kanal erişim protokolü dizayn ve test edebilir.
ÖK - 4 : Kablosuz duyarga ağlarının haberleşmesi sırasında oluşabilecek hataları giderebilecek sistem parçalarını tasarlayabilir ve uygulama alanına göre farklı tasarımlar yapabilir.
ÖK - 5 : Kablosuz duyarga ağları için zamanlama ve konumlandırma protokollerini tasarlar. Ve uygulama ihtiyacına göre farklı duyarlılıkta zamanlama protokolü tasarlayabilir.
ÖK - 6 : Kablosuz duyarga ağlarındaki kümeleme ihtiyacını anlar ve kümeleme algoritmarı geliştirebilir. Ve kümeleme sonucu oluşturlan yeni ağ mimarisi için haberleşme protokolü geliştirebilir
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Duyarga Platformları, Kablosuz Duyarga Ağ mimariler, Kablosuz duyarga ağ uygulamaları, Kablosuz duyarga ağlarının dizayn gereksinimleri, Kablosuz duyarga ağlarının radyo mimarileri, Kablosuz duyarga ağlarının kanal erişim protokolleri, Kablosuz duyarga ağlarında hata kontrolü, Kablosuz duyarga ağlarının ağ katmanı, Katmanlar arası yardımlaşma protokolleri, Zamanlama ve konumlandırma protokolleri, Kümeleme kavramı, Araştırma konuları.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Duyarga platformları tanıtımı ve protokol katmanlarının incelenmesi.
 Hafta 2Popüler duyarga ağ işletim sistemleri ve ağ uygulama alanları.
 Hafta 3Kablosuz duyarga ağları dizaynı: donanım kısıtlamaları, hata duyarlılığı, ölçeklenebilirlik, fiyat analizi, kaynak gereksinimleri (güç, veri transfer, kapsama alanı, v.b.).
 Hafta 4Duyarga ağ protokolleri ile uygulamanın güç gereksinimi arasındaki ilişkinin anlaşılması: algılama güç gereksinimi, veri işleme güç gereksinimi, ve haberleşme güç gereksinimi.
 Hafta 5Kablosuz duyarga ağlarının fiziksel katmanı: Radyo tabanlı haberleşme, Radyo frekans haberleşmesinin temelleri, Hata kodlaması, Modülasyon türleri.
 Hafta 6Kablosuz duyarga ağlarının fiziksel katmanı: Kablosuz kanal Efektleri; Zayıflama, Çoklu-yol zayıflaması, Kanal hata oranı ve kanal modelleri.
 Hafta 7Kanal Erişim Protokolleri: Kablosuz ağların kanal erişim protokollerindeki sorunlar, Kanal erişim mekanizmaları, çekişme tabanlı kanal erişim mekanizmaları.
 Hafta 8Kanal Erişim Protokolleri: Rezervasyon tabanlı kanal erişim mekanizmaları, ve Karmaşık kanal erişim mekanizmaları.
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Hata ayıklama yöntemleri: Hata ayıklama yöntemlerinin sınıflandırılması, Kablosuz duyarga ağlarında hata ayıklama yöntemleri, Katmanlar arası hata ayıklama mekanizmaları.
 Hafta 11Ağ katmanı: Kablosuz duyarga ağlarında yönlendirme gereksinimi ve sorunları, Veri tabanlı ve düzlemsel yönledirme mimarileri, Sıradüzensel yönlendirme protokolleri.
 Hafta 12Ağ katmanı: Konumsal yönlendirme protokolleri, Servis kalitesi ihtiyacı tabanlı yönlendirme protokolleri.
 Hafta 13Katmanlar arası protokoller: Katmanlar arası protokollerin kablosuz duyarga ağlarındaki yeri, Katmanlar arası etkileşim, Örnek katmanlar arası protokoller ve sağladıkları avantajlar.
 Hafta 14Zamanlama protokolleri: Zamanlama protokol gereksinimi ve sağladığı avantajlar, Zamanlama protokollerinin karşılaştığı ana sorunlar, ağ zamanlama protokolleri, örnek zamanlama protokolleri ve uygulamalı zamanlama protokolü dizaynı.
 Hafta 15Kablosuz duyarga ağlarında konumlandırma: Konumlandırma gereksinimi ve ana sorunlar, menzilsel(ranging) konumlandırma teknikleri, menzilsel konumladırma protokolleri, Menzil gerektirmeyen protokoller.
 Hafta 16Dönem sonu sınavı.
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Wireless Sensor Networks, I.F. Akyıldız, Mehmet Can Vuran, Wiley Press.
 
İlave Kaynak
1Contiki Operating System, http://www.contiki-os.org
2OpenWSN, http://www.openmote.com/openwsn/
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 2 30
Proje 14 2 30
Dönem sonu sınavı 16 2 40
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 5 14 70
Laboratuar çalışması 0 0 0
Arasınav için hazırlık 15 1 15
Arasınav 2 1 2
Proje 35 1 35
Dönem sonu sınavı için hazırlık 20 1 20
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Toplam Çalışma Yükü186