Türkçe | English
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.harita.ktu.edu.tr
Tel: +90 0462 3772707
MF
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MM1002Bilgisayar Destekli Mühendislik Çizimi2+2+0AKTS:5
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüMAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulMM1003-Mühendislik Çizimi dersinden DC notu almış olmalı
Eğitim SistemiYüz yüze , Uygulama
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama
Öğretim ÜyesiDoç. Dr. Hüccet KAHRAMANZADE
Diğer Öğretim ÜyesiDR. ÖĞR. ÜYESİ Hüccet KAHRAMANZADE,DOÇ. DR. Hasan BAŞ,PROF. DR. Olkan ÇUVALCI,
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Makina parçalarının montajının teknik resim kurallarına göre oluşturulmasının temel kuralları anlatılarak, öğrencilerin teknik resim okuma kabiliyetleri geliştirilecektir. Bununla birlikte öğrenciler öğrenciler parça tasarımından başlayarak parçaların montajını tamamlayabilecektir. Böylece öğrencilere teknik çizimleri daha iyi kavrama ve anlama yeteneği kazandırılacak ve parça tasarımı - montaj - üretim arasındaki ilişkiyi daha iyi kavrayacaktır.
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Sökülebilen makina elemanlarının (cıvata, somun, pim, kama..) bilgisayar ile 3D model çizimini, 2D ortamına aktarımını, boyutlandırılmasını ve montaj ilişkilerini öğrenecek.4,71,3
ÖK - 2 : Sökülemeyen makina elemanlarının (kaynak, lehim, perçin..) bilgisayar ile 3D model çizimini, 2D ortamına aktarımını, boyutlandırılmasını ve montaj ilişkilerini öğrenecek.4,71,3
ÖK - 3 : Makine konstrüksiyonlarına kullanılan yataklar, dişli çarklar ve kayış kasnak mekanizmalarının makine elemanlarının bilgisayar ile 3D model çizimini, 2D ortamına aktarımını, boyutlandırılmasını ve montaj ilişkilerini öğrenecek.4,71,3
ÖK - 4 : Solid bir program kullanarak bir projenin modelinin, parçaların modelinin ve detay çizimlerinin, ölçülendirilmesinin ve toleranslandırılmasının nasıl yapılacağını öğrenecek. Böylece Teknik çizimleri okuma ve anlama yeteneğini geliştirecek. 4,71,3
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
3D katı modelleme programının temel komutlarının tanıtımı, montaja giriş, 3D katı modelleme ile makine elemanlarını (cıvatalar, somunlar, diğer dişli elemanlar, dişliler, kamlar, kilitleme cihazlar gibi makine elemanları) modelleme, katı modellerden 2 boyutlu görünüşleri elde etme, boyutlandırma, toleranslandırma ve yüzey gelişimi, katı modellemede montajlama teknikleri, montajların üç görünüşlerini elde etme ve kesit alma teknikleri.?
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Vidalı birleştirmeler. Bilgisayar yardımıyla 3D modelleme, Modelden 2D çizimleri elde etme, ölçülendirme ve toleranslandırma.
 Hafta 2Kamalı birleştirmeler. Vidalı birleştirmeler. Bilgisayar yardımıyla 3D modelleme, Modelden 2D çizimleri elde etme, ölçülendirme ve toleranslandırma.
 Hafta 3Pimli, pernolu birleştirmeler. Vidalı birleştirmeler. Bilgisayar yardımıyla 3D modelleme, Modelden 2D çizimleri elde etme, ölçülendirme ve toleranslandırma.
 Hafta 4Kaynaklı birleştirmeler. Vidalı birleştirmeler. Bilgisayar yardımıyla 3D modelleme, Modelden 2D çizimleri elde etme, ölçülendirme ve toleranslandırma. 3D montaj yapma ve montajdan 2D montaj çizimleri elde etme.
 Hafta 5Yaylar. Kamlar. Bilgisayar yardımıyla 3D modelleme, Modelden 2D çizimleri elde etme, ölçülendirme ve toleranslandırma. 3D montaj yapma ve montajdan 2D montaj çizimleri elde etme.
 Hafta 6Kayış, kasnaklar. Bilgisayar yardımıyla 3D modelleme, Modelden 2D çizimleri elde etme, ölçülendirme ve toleranslandırma. 3D montaj yapma ve montajdan 2D montaj çizimleri elde etme.
 Hafta 7Yataklar. Bilgisayar yardımıyla 3D modelleme, Modelden 2D çizimleri elde etme, ölçülendirme ve toleranslandırma. 3D montaj yapma ve montajdan 2D montaj çizimleri elde etme.
 Hafta 8Dişli çarklar. Bilgisayar yardımıyla 3D modelleme, Modelden 2D çizimleri elde etme, ölçülendirme ve toleranslandırma. 3D montaj yapma ve montajdan 2D montaj çizimleri elde etme.
 Hafta 9Arasınav.
 Hafta 10Değişik makine elemanlarının bilgisayar yardımıyla 3D modelleme, Modelden 2D çizimleri elde etme, ölçülendirme ve toleranslandırma. 3D montaj yapma ve montajdan 2D montaj çizimleri elde etme.
 Hafta 11Değişik makine elemanlarının bilgisayar yardımıyla 3D modelleme, Modelden 2D çizimleri elde etme, ölçülendirme ve toleranslandırma. 3D montaj yapma ve montajdan 2D montaj çizimleri elde etme.
 Hafta 12Değişik makine elemanlarının bilgisayar yardımıyla 3D modelleme, Modelden 2D çizimleri elde etme, ölçülendirme ve toleranslandırma. 3D montaj yapma ve montajdan 2D montaj çizimleri elde etme.
 Hafta 13Değişik makine elemanlarının bilgisayar yardımıyla 3D modelleme, Modelden 2D çizimleri elde etme, ölçülendirme ve toleranslandırma. 3D montaj yapma ve montajdan 2D montaj çizimleri elde etme.
 Hafta 14Değişik makine elemanlarının bilgisayar yardımıyla 3D modelleme, Modelden 2D çizimleri elde etme, ölçülendirme ve toleranslandırma. 3D montaj yapma ve montajdan 2D montaj çizimleri elde etme.
 Hafta 15Değişik makine elemanlarının bilgisayar yardımıyla 3D modelleme, Modelden 2D çizimleri elde etme, ölçülendirme ve toleranslandırma. 3D montaj yapma ve montajdan 2D montaj çizimleri elde etme.
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Şen, İ. Z., Bora, H.Solid Works, De-Ha yayıncılık, İstanbul.
2Ders notu föyleri.
 
İlave Kaynak
1Gediktaş, M., Özdaş, N. 1988; Teknik Resim, Çağlayan Kitabevi İstanbul.
2Şen, İ. Z., Özçilingir, N. 2005; Standart Makine Elemanları Çizelgeleri, DEHA Yayıncılık, İstanbul.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 8 4/6/04/2020 4 25
Uygulama 1
14
112 25
Dönem sonu sınavı 16 5/8/9/06/2020 4 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Arasınav için hazırlık 1 8 8
Arasınav 3 1 3
Uygulama 2 14 28
Ödev 5 14 70
Dönem sonu sınavı için hazırlık 1 6 6
Dönem sonu sınavı 3 1 3
Diğer 1 1 4 4
Toplam Çalışma Yükü150