Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
GIDA TEKNOLOJİSİ 
Ders Bilgi Paketi
http://mackamyo.ktu.edu.tr/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ / GIDA TEKNOLOJİSİ 
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MGIT1022Laboratuvar Teknikleri2+0+1AKTS:4
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüGIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Laboratuar Çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 1 saat laboratuar
Öğretim ÜyesiDr. Öğr. Üyesi Esra ULUSOY
Diğer Öğretim ÜyesiProf. Dr. Osman ÜÇÜNCÜ
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak laboratuvarda güvenli çalışma ortamı sağlama, analiz öncesi ve sonrası işlemleri ve ayırma işlemlerini yapma yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Laboratuvarda güvenli bir şekilde çalışma prensibini kavrayabilme3 - 41,
ÖK - 2 : Laboratuvar ekipman ve malzemelerini tanıyabilme3 - 41,4,
ÖK - 3 : Laboratuarda uygulanan temel işlemleri açıklayabilme3 - 41,4,
ÖK - 4 : Farklı konsantrasyonda çözelti hazırlayabilme ve ayarlayabilme3 - 41,4,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Kişisel güvenlik önlemleri, laboratuvar genel güvenlik önlemleri, laboratuarda kullanılan malzemeler ve temizliği, kimyasal maddelerle güvenli çalışma, laboratuarda uygulanan temel işlemler (buharlaştırma, kristallendirme, çöktüme ve çökeleklerin çözeltiden ayrılması, aktarma, süzme, diyaliz, destilasyon, ekstraksiyon, yakma, kurutma, kromatografik yöntemler, çözelti hazırlama ve ayarlama
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Laboratuvar çalışmalarında dikkat edilecek hususlar, laboratuvar kazalarında ilk yardım, laboratuvarda karşılaşılan bazı tehlike uyarı sembolleri ve anlamları, laboratuvarda kullanılan malzemeler
 Hafta 2Laboratuvarların ve malzemelerin temizliği, temizlik çözeltileri, buharlaştırma, vakumlu döner buharlaştırıcı
 Hafta 3Kristallendirme, çöktürme ve çökeleklerin çözeltiden ayrılması, aktarma, süzme, santrifüjleme, diyaliz
 Hafta 4Destilasyon (basit destilasyon, fraksiyonlu destilasyon, vakum altında destilasyon, su buharı destilasyonu)
 Hafta 5Ekstraksiyon (katı-sıvı akstraksiyonu, soxhlet düzeneği, sıvı-sıvı ekstraksiyonu, ayırma hunisi kullanarak ayırma)
 Hafta 6Kurutma, yakma, kül etme
 Hafta 7Kromatografi ve türleri
 Hafta 8Kromatografi ve türleri
 Hafta 9Ara Sınav
 Hafta 10Çözeltiler ve çözelti çeşitleri, çözeltilerde yüzdelik ifadeler, yüzde çözeltilerde seyreltme
 Hafta 11Molarite kavramı, Molar çözelti hazırlama ve seyreltme
 Hafta 12Normalite kavramı, Normal çözelti hazırlama ve seyreltme
 Hafta 13Hacim oranı ile gösterilen çözeltiler, ppm ve ppb çözeltiler
 Hafta 14Çözeltilerin ayarlanması ve ayarlı çözeltiler, titrasyon
 Hafta 15Çözeltilerin ayarlanması ve ayarlı çözeltiler, titrasyon
 Hafta 16Dönem Sonu Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Ulusoy, E., Yıldırım Akatın, M, Laboratuar Teknikleri Ders Notları, 2013, Trabzon.
 
İlave Kaynak
1Şahin, İ., Göçmen, D., Gıda Laboratuvar Tekniği, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara, 2020
2SALTAN EVRENSEL, S., Laboratuvar Teknikleri, Dora Basım Yayın 2023.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 1 50
Dönem sonu sınavı 16 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 1 14 14
Laboratuar çalışması 1 14 14
Arasınav için hazırlık 2 8 16
Arasınav 1 1 1
Ödev 1 14 14
Dönem sonu sınavı için hazırlık 2 8 16
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü104