|
|
| MGIT2015 | Süt Teknolojisi | 2+2+0 | AKTS:5 | | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | | Ders Duzeyi | Ön Lisans | | Yazılım Şekli | Zorunlu | | Bölümü | GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ | | Ön Koşul | Yok | | Eğitim Sistemi | | | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama | | Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr Mehtap ER KEMAL | | Diğer Öğretim Üyesi | | | Öğretim Dili | Türkçe | | Staj | Yok | | | | Dersin Amacı: | |
| Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | | ÖK - 1 : | Hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak | 1 - 2 - 8 - 12 | 1, | | ÖK - 2 : | Ön işlemleri kontrol etmek
| 1 - 2 - 8 - 12 | 1, | | ÖK - 3 : | İçme sütü üretimini kontrol etmek
| 1 - 2 - 8 - 12 | 1, | | ÖK - 4 : | Koyulaştırılmış ve kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek
| 1 - 2 - 8 - 12 | 1, | | ÖK - 5 : | Peynir üretimini kontrol etmek | 1 - 2 - 8 - 12 | 1, | | ÖK - 6 : | Yöresel peynir çeşitleri üretimini kontrol etmek | 1 - 2 - 8 - 12 | 1, | | ÖK - 7 : | Yoğurt üretimini kontrol etmek
| 1 - 2 - 8 - 12 | 1, | | ÖK - 8 : | Ayran ve kefir üretimini kontrol etmek
| 1 - 2 - 8 - 12 | 1, | | ÖK - 9 : | Tereyağı üretimini kontrol etmek | 1 - 2 - 8 - 12 | 1, | | ÖK - 10 : | Dondurma üretimini kontrol etmek
| 1 - 2 - 8 - 12 | 1, | | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | | |
| Haftalık Detaylı Ders Planı | | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | | Hafta 1 | Sütün nitelikleri, Süt İşletmelerinde miktar ölçümü, Hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması
| | | Hafta 2 | Sütün temizlenmesi, Sütün havasının ve kokusunun alınması, Süt yağının ayrılması, Sütün standardizasyonu, Sütün Homojenizasyonu
| | | Hafta 3 | Pastörize içme sütü
| | | Hafta 4 | Sterilize içme sütü, İçme sütlerinin depolanması
| | | Hafta 5 | Yoğurt üretimi ve depolanması
| | | Hafta 6 | Beyaz peynir üretimi, Kaşar peyniri üretimi
| | | Hafta 7 | Lor peyniri üretimi, Eritme peyniri üretimi | | | Hafta 8 | Kremaya uygulanan ön işlemler; Tereyağının üretimi, ambalajlanması ve depolanması | | | Hafta 9 | Ara sınav | | | Hafta 10 | Süt tozu üretimi ve depolanması | | | Hafta 11 | Meyveli yoğurt üretimi
| | | Hafta 12 | Probiyotik yoğurt üretimi, Ayran üretimi
| | | Hafta 13 | Kefir üretimi, Krema üretimi
| | | Hafta 14 | Kremaya uygulanan ön işlemler; Tereyağının üretimi, ambalajlanması ve depolanması
| | | Hafta 15 | Dondurmanın üretimi, ambalajlanması ve depolanması | | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | | |
| 1 | Nalan Yılmaz Sarıözlü; Süt ve Süt Ürünlerinin Kalite Kontrolü, Anadolu Üniversitesi Yayını no: 2064 | | | 2 | Mustafa, M.; Süt Teknolojisi I. Bölüm Sütün Bileşimi ve İşlenmesi, Ege Üniversitesi Yayınları. | | | |
| Ölçme Yöntemi | | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | | Arasınav | 9 | 17.11.2023 | 1 | 50 | | Dönem sonu sınavı | 16 | 02.01.2024 | 1 | 50 | | |
| Öğrenci Çalışma Yükü | | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | | Sınıf dışı çalışma | 3 | 15 | 45 | | Laboratuar çalışması | 2 | 14 | 28 | | Arasınav için hazırlık | 8 | 1 | 8 | | Arasınav | 1 | 1 | 1 | | Uygulama | 1 | 14 | 14 | | Ödev | 1 | 3 | 3 | | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 10 | 2 | 20 | | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | | Toplam Çalışma Yükü | | | 148 |
|