|
|
| MGIT2005 | Enstrümantal Analiz | 2+2+0 | AKTS:5 | | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | | Ders Duzeyi | Ön Lisans | | Yazılım Şekli | Zorunlu | | Bölümü | GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ | | Ön Koşul | Yok | | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Laboratuar Çalışması | | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama | | Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr Meryem Nur KANTEKİN ERDOĞAN | | Diğer Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Osman ÜÇÜNCÜ | | Öğretim Dili | Türkçe | | Staj | Yok | | | | Dersin Amacı: | | Gıda maddelerinin çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bileşimini belirlemek üzere geliştirilen enstrümental metotlar ve uygulanabilirliği konularında bilgi kazandırmaktır. |
| Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | | ÖK - 1 : | Enstrümental analiz metotlarınının temellerini açıklayıp değerlendirebilecektir. | 3 - 15 | 1, | | ÖK - 2 : | İlgili cihazlar için kısa bir kullanıcı eğitimi alarak enstrumental analiz metotlarını kullanabilecektir. | 3 - 15 | 1, | | ÖK - 3 : | Enstrümental analiz sonuçlarının yorumlama ve değerlendirmelerini yapabilecektir. | 3 - 15 | 1, | | ÖK - 4 : | Analiz teknikleri arasında karşılaştırma yapabilecektir. | 3 - 15 | 1, | | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | | |
| Enstrümental Analiz Metotları Hakkında Genel Bilgi, Enstrümental Gıda Analiz Metotları, Refraktometri, Spektroskopi, UV-Görünür Bölge Spektroskopisi, Floresans ve Fosforesans Spektroskopisi, Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi, Atomik Emisyon ve Atomik Floresans Spektroskopisi, Infrared Spektroskopisi, NMR Spektroskopisi, Kütle Spektroskopisi, Kromatografik Metotlar
|
| |
| Haftalık Detaylı Ders Planı | | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | | Hafta 1 | Analitik Yöntemlerin Sınıflandırılması
Enstrümental Analiz Yöntemleri | | | Hafta 2 | Refraktometri | | | Hafta 3 | Spektroskopik Yöntemler
Absorbsiyon ve Emisyon Spektrometrisi
| | | Hafta 4 | UV ve GB Absorbsiyon Metotları | | | Hafta 5 | Floresans ve Fosforesans Spektrometrisi | | | Hafta 6 | Alev Emisyon Spektrometrisi
Atomik Absorbsiyon Spektrometrisi
| | | Hafta 7 | Spektroskopik Yöntemler
IR Spektrometrisi
| | | Hafta 8 | Spektroskopik Yöntemler
NMR Spektrometrisi
| | | Hafta 9 | Ara Sınav | | | Hafta 10 | Kütle Spektrometrisi | | | Hafta 11 | Kütle Spektrometrisi
İndüktif Eşleşmiş Plazma Kütle Spektrometresi (ICP-MS) | | | Hafta 12 | Ayırma Yöntemleri
Kromatografik Ayırmalara Giriş
| | | Hafta 13 | Ayırma Yöntemleri
Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi
| | | Hafta 14 | Ayırma Yöntemleri
Gaz Kromatografisi
| | | Hafta 15 | Elektroanalitik Yöntemler | | | Hafta 16 | Dönem Sonu Sınavı | | | |
| 1 | Hışıl, Y. 2008. Enstrümental Gıda Analizleri, Ege Üniversitesi Yayınları, No 48, İzmir. | | | |
| Ölçme Yöntemi | | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | | Arasınav | 9 | 16/11/2023 | 1 | 50 | | Dönem sonu sınavı | 16 | 10/01/2024 | 1 | 50 | | |
| Öğrenci Çalışma Yükü | | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | | Sınıf dışı çalışma | 2 | 14 | 28 | | Arasınav için hazırlık | 6 | 1 | 6 | | Arasınav | 1 | 1 | 1 | | Uygulama | 2 | 14 | 28 | | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 10 | 1 | 10 | | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | | Toplam Çalışma Yükü | | | 102 |
|