|
|
| MGIT2003 | Özel Gıdalar Teknolojisi | 2+2+0 | AKTS:5 | | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | | Ders Duzeyi | Ön Lisans | | Yazılım Şekli | Zorunlu | | Bölümü | GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ | | Ön Koşul | Yok | | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Uygulama | | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama | | Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr Berrin ÖZKILIÇ | | Diğer Öğretim Üyesi | yok | | Öğretim Dili | Türkçe | | Staj | Yok | | | | Dersin Amacı: | | Bu ders ile öğrencilere; tekniğine uygun olarak bazı özel gıdaların üretimi ve kalite kontrolünün kazandırılması amaçlanmıştır. |
| Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | | ÖK - 1 : | Şeker (sakkaroz) teknolojisini bilir. | 9 | 1, | | ÖK - 2 : | Bazı özel gıdaların (Marşmelov, Nugat, Jöle, Sert Şeker, Çikolata, Tahin, Tahin Helvası, Lokum, Cezerye, Pekmez, Pestil, Kahve) üretim teknolojisini bilir ve uygular. | 9 | 1, | | ÖK - 3 : | Hem bireysel hem de grup çalışma becerisi edinir. | 9 | 1, | | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | | |
| Şeker (sakkaroz) teknolojisi, Şeker üretimi, Şekerleme teknolojisi, Bazı Özel Gıdaların (Marşmelov, Nugat, Jöle, Sert Şeker, Çikolata, Tahin, Tahin Helvası, Lokum, Cezerye, Pekmez, Pestil, Kahve) Üretim Teknolojisi |
| |
| Haftalık Detaylı Ders Planı | | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | | Hafta 1 | Şeker üretimi | | | Hafta 2 | Yumurtanın özellikleri ve pastörize yumurta üretimi | | | Hafta 3 | Şekerleme teknolojisi; şekerlemeler | | | Hafta 4 | Şekerlemelerin pişirilmesi
| | | Hafta 5 | Marşmelov üretimi | | | Hafta 6 | Nugat üretimi | | | Hafta 7 | Jöle üretimi | | | Hafta 8 | Lokum üretimi | | | Hafta 9 | Ara sınav | | | Hafta 10 | Cezerye üretimi | | | Hafta 11 | Sert şeker üretimi | | | Hafta 12 | Tahin ve tahin helvası üretimi | | | Hafta 13 | Pekmez ve pestil üretimi | | | Hafta 14 | Çikolata üretimi | | | Hafta 15 | Kahve teknolojisi | | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | | |
| 1 | Altan,A., 2003, Özel Gıdalar Teknolojisi, Çukurova Üni. Yayınları, Adana. | | | |
| 1 | Çikolata, TSE Standart Ekonomik ve Teknik Dergi, sayı:604, Eylül 2012. | | | 2 | Kahve hazırlama ve servisi,2006. MEGEP, Yiyecek içecek hizmetleri, Ankara. | | | 3 | Batu, A., 2006.Türk lokumu üretim tekniği ve kalitesi. Gıda teknolojisi elektronik dergisi, 2006(1), 35-46. | | | 4 | Başçam, S., Dayı, F. Manisa yöresi pekmezlerin kimyasal kompozisyonu, T.C. Celal Bayar Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü.Lisans tezi. | | | 5 | Elyıldırım, F., Batu, A. 2009. Geleneksel helva üretim teknolojisi. Gıda teknolojileri elektronik dergisi, cilt:4, no:3, 2009 (32-43). | | | 6 | Turan, S. Özel gıdalar teknolojisi ders notları. Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü. | | | 7 | Şekerlemeler,2013. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Yiyecek içecek hizmetleri, Ankara. | | | 8 | Kıvanç, M., Caner, C., Yılmaz, M., Özkütük, R.S.(ed), 2010. Bazı özel gıdalar ile fermente gıdaların kalite kontrolü, T.C. Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi yayını. | | | |
| Ölçme Yöntemi | | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | | Arasınav | 9 | 28/11/2023 | 1 | 50 | | Dönem sonu sınavı | 16 | 18/01/2024 | 1 | 50 | | |
| Öğrenci Çalışma Yükü | | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | | Sınıf dışı çalışma | 2 | 14 | 28 | | Laboratuar çalışması | 2 | 14 | 28 | | Arasınav için hazırlık | 4 | 1 | 4 | | Arasınav | 1 | 1 | 1 | | Uygulama | 2 | 14 | 28 | | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 4 | 2 | 8 | | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | | Toplam Çalışma Yükü | | | 126 |
|