Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / VETERİNERLİK BÖLÜMÜ
LABORANT ve VETERİNER SAĞLIK
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/mackamyo
Tel: +90 0462 3777632
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / VETERİNERLİK BÖLÜMÜ / LABORANT ve VETERİNER SAĞLIK
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MVET2017Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı2+0+0AKTS:2
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüVETERİNERLİK BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Muammer TİLKİ
Diğer Öğretim ÜyesiÖğr.Gör.Hüseyin KOÇ
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde bakım, besleme ve hijyen için fiziki ve teknik donanımın öğretilmesi, kanatlılarda görülen önemli hastalıklar hakkında temel bilgi vermek.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Kanatlı yetiştiriciliğinin önemini kavrar 8,91
ÖK - 2 : Tavuk yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken kurallar ve sürü yönetimi hakkında bilgi sahibi olur8,91
ÖK - 3 : Verim yönlerine göre tavuk ırkları ve genel karakterlerini bilir. 8,91
ÖK - 4 : Kümesler, teknik özellikleri ve malzeme bilgisine sahip olur. 8,91
ÖK - 5 : Damızlık, Yumurta, etçi tavuk yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olur. 8,91
ÖK - 6 : Kanatlı hayvanların önemli bakteriye, viral ve paraziter hastalıklarını öğrenir. 8,91
ÖK - 7 : Enfeksiyöz olmayan kanatlı hastalıklarını öğrenir. 8,91
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Kanatlı yetiştiriciliğinin önemi, tavukların sınıflandırılması ve özellikleri; Tavuk yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken kurallar ve sürü yönetimi; tavuk ırkları ve genel karakterleri; Kümesler, teknik özellikleri ve malzeme bilgisi; Kanatlı Damızlık yetiştiriciliği ve hijyeni; Damızlık yumurtaların kontrolleri; Broiler civciv büyütme, bakım ve besleme; Gaga kesimi ve önemi; Broiler ve yumurtalık piliç büyütme, bakım ve besleme; Kanatlılarda yumurta dönemi; Işıklandırma programı ve önemi. Zorlamalı tüy dökümü; Kanatlı bakteriyel enfeksiyonları; Kanatlı viral enfeksiyonları; Kanatlı paraziter enfestasyonları; Enfeksiyöz olmayan kanatlı hastalıkları
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Kanatlı yetiştiriciliğinin önemi, tavukların sınıflandırılması ve özellikleri
 Hafta 2Tavuk yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken kurallar ve sürü yönetimi
 Hafta 3Verim yönlerine göre tavuk ırkları ve genel karakterleri
 Hafta 4Kümesler, teknik özellikleri ve malzeme bilgisi
 Hafta 5Kanatlı Damızlık yetiştiriciliği ve hijyeni
 Hafta 6Damızlık yumurtaların kontrolleri
 Hafta 7Yumurtacı ve broiler civciv büyütme, bakım ve besleme Gaga kesimi ve önemi
 Hafta 8Broiler ve yumurtalık piliç büyütme, bakım ve besleme
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Kanatlılarda yumurta dönemi
 Hafta 11Işıklandırma programı ve önemi Zorlamalı tüy dökümü
 Hafta 12Kanatlı bakteriyel enfeksiyonları
 Hafta 13Kanatlı viral enfeksiyonları
 Hafta 14Kanatlı paraziter enfestasyonları
 Hafta 15Kanatlı nonenfeksiyoz hastalıkları
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Türkoğlu, M. Sarıca, M. Tavukçuluk bilimi, yetiştirme, besleme, hastalıklar, 2014
2Arda, M. Minbay, A. Aydın, N. Akay, Ö. İzgür, M. Kanatlı hayvan hastalıkları, Medisan Y. Ankara, 1997
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 1 50
Dönem sonu sınavı 16 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 1 14 14
Arasınav için hazırlık 1 8 8
Arasınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 1 6 6
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü58