|
MVET2017 | Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı | 2+0+0 | AKTS:2 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Ön Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | VETERİNERLİK BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Muammer TİLKİ | Diğer Öğretim Üyesi | Öğr.Gör.Hüseyin KOÇ | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde bakım, besleme ve hijyen için fiziki ve teknik donanımın öğretilmesi, kanatlılarda görülen önemli hastalıklar hakkında temel bilgi vermek. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Kanatlı yetiştiriciliğinin önemini kavrar | 8,9 | 1 | ÖK - 2 : | Tavuk yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken kurallar ve sürü yönetimi hakkında bilgi sahibi olur | 8,9 | 1 | ÖK - 3 : | Verim yönlerine göre tavuk ırkları ve genel karakterlerini bilir. | 8,9 | 1 | ÖK - 4 : | Kümesler, teknik özellikleri ve malzeme bilgisine sahip olur. | 8,9 | 1 | ÖK - 5 : | Damızlık, Yumurta, etçi tavuk yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olur. | 8,9 | 1 | ÖK - 6 : | Kanatlı hayvanların önemli bakteriye, viral ve paraziter hastalıklarını öğrenir. | 8,9 | 1 | ÖK - 7 : | Enfeksiyöz olmayan kanatlı hastalıklarını öğrenir. | 8,9 | 1 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Kanatlı yetiştiriciliğinin önemi, tavukların sınıflandırılması ve özellikleri; Tavuk yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken kurallar ve sürü yönetimi; tavuk ırkları ve genel karakterleri; Kümesler, teknik özellikleri ve malzeme bilgisi; Kanatlı Damızlık yetiştiriciliği ve hijyeni; Damızlık yumurtaların kontrolleri; Broiler civciv büyütme, bakım ve besleme; Gaga kesimi ve önemi; Broiler ve yumurtalık piliç büyütme, bakım ve besleme; Kanatlılarda yumurta dönemi; Işıklandırma programı ve önemi. Zorlamalı tüy dökümü; Kanatlı bakteriyel enfeksiyonları; Kanatlı viral enfeksiyonları; Kanatlı paraziter enfestasyonları; Enfeksiyöz olmayan kanatlı hastalıkları |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Kanatlı yetiştiriciliğinin önemi, tavukların sınıflandırılması ve özellikleri | | Hafta 2 | Tavuk yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken kurallar ve sürü yönetimi | | Hafta 3 | Verim yönlerine göre tavuk ırkları ve genel karakterleri | | Hafta 4 | Kümesler, teknik özellikleri ve malzeme bilgisi | | Hafta 5 | Kanatlı Damızlık yetiştiriciliği ve hijyeni | | Hafta 6 | Damızlık yumurtaların kontrolleri | | Hafta 7 | Yumurtacı ve broiler civciv büyütme, bakım ve besleme Gaga kesimi ve önemi | | Hafta 8 | Broiler ve yumurtalık piliç büyütme, bakım ve besleme | | Hafta 9 | Ara sınav | | Hafta 10 | Kanatlılarda yumurta dönemi | | Hafta 11 | Işıklandırma programı ve önemi Zorlamalı tüy dökümü | | Hafta 12 | Kanatlı bakteriyel enfeksiyonları | | Hafta 13 | Kanatlı viral enfeksiyonları | | Hafta 14 | Kanatlı paraziter enfestasyonları | | Hafta 15 | Kanatlı nonenfeksiyoz hastalıkları | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Türkoğlu, M. Sarıca, M. Tavukçuluk bilimi, yetiştirme, besleme, hastalıklar, 2014 | | 2 | Arda, M. Minbay, A. Aydın, N. Akay, Ö. İzgür, M. Kanatlı hayvan hastalıkları, Medisan Y. Ankara, 1997 | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 1 | 14 | 14 | Arasınav için hazırlık | 1 | 8 | 8 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 1 | 6 | 6 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 58 |
|