Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
GIDA TEKNOLOJİSİ
Ders Bilgi Paketi
http://mackamyo.ktu.edu.tr/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ / GIDA TEKNOLOJİSİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MGIT1004Gıda Kimyası3+0+0AKTS:4
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüGIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim ÜyesiDr. Öğr. Üyesi Esra ULUSOY
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Gıdayı meydana getiren bileşenlerin kimyasal yapılarının ve özelliklerinin öğretilmesi, gıda bileşenlerinin işleme ve depolama sırasında uğradığı kimyasal reaksiyonlar sonucunda meydana gelen tat, tekstür ve reolojik özelliklerdeki değişikliklerin anlaşılması için gerekli bilgilerin kazandırılmasıdır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Gıdaların kimyasal bileşimini açıklayabilme 11,121,
ÖK - 2 : Gıda kimyası, beslenme ve besin ilişkileri bilgisi11,121,
ÖK - 3 : Gıdaları oluşturan temel bileşenlerin önemi ve fonksiyonlarını açıklayabilme 11,121,
ÖK - 4 : Besin öğelerinin gıda endüstrisindeki işlevlerini açıklayabilme ve problem çözebilme11,121,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Gıdaların bileşimi, Su, Karbohidratlar, Lipidler, Amino asitler, Proteinler, Enzimler, Vitaminler, Mineraller, Gıda Katkı maddeleri, Gıdalarda bulunan toksik maddeler.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Gıdalarda bulunan su, önemi ve fonksiyonlarını kavramak
 Hafta 2Karbohidratlar, karbohidratların sınıflandırılması, monosakkaritler, aldozlar, ketozlar, monosakkaritlerde halkalı yapı, optik izomeri, monosakkaritlerin indirgen özellikleri, önemli monosakkaritler ve özellikleri
 Hafta 3Disakkaritler, disakkaritlerin oluşumu ve önemli disakkaritler ve özellikleri, oligosakkaritler, polisakkaritler (nişasta, glikojen, selüloz, inülün, pektinler, gamlar)
 Hafta 4Karbohidratların özellikleri (optik rotasyon, tatlılık derecesi, hidroliz, inversiyon ve invert şeker, fermentasyon, suda çözünürlük ve jelleşme, karamelizasyon, maillard reaksiyonu) Gıdalarda bulunan karbohidratlar, önemi ve fonksiyonları
 Hafta 5Lipidler, görevleri, lipilerin sınıflandırılması, doymuş ve doymamış yağ asitleri, omega yağ asitleri, esansiyel yağ asitleri, trigliseritler, yağların bozulmasına neden olan etmenler, hidrojenasyon, iyot sayısı, sabunlaşma, asit sayısı, yağların bozunma sıcaklığı Gıdalarda bulunan lipidler, önemini ve fonksiyonları
 Hafta 6Lipidler, görevleri, lipilerin sınıflandırılması, doymuş ve doymamış yağ asitleri, omega yağ asitleri, esansiyel yağ asitleri, trigliseritler, yağların bozulmasına neden olan etmenler, hidrojenasyon, iyot sayısı, sabunlaşma, asit sayısı, yağların bozunma sıcaklığı Gıdalarda bulunan lipidler, önemini ve fonksiyonları
 Hafta 7Aminoasitler ve peptitler
 Hafta 8Proteinler, proteinlerin sınıflandırılması, gıdalarda bulunan proteinler, önemi ve fonksiyonları
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Gıdalarda bulunan enzimler, önemi ve fonksiyonları
 Hafta 11Minerallar, makro mineraller, mikro mineraller, gıdalarda bulunan mineraller, önemi ve fonksiyonları
 Hafta 12Vitaminler, vitaminlerin sınıflandırılması, gıdalarda bulunan vitaminler, önemi ve fonksiyonları
 Hafta 13Gıdalarda bulunan fenolik bileşikler ve pigment maddeleri, önemi ve fonksiyonları
 Hafta 14Gıdalarda bulunan katkı maddelerini, önemi ve fonksiyonları
 Hafta 15Gıdalarda bulunan toksik bileşikler
 Hafta 16Dönem Sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
 
İlave Kaynak
1Principles of Food Chemistry, John M. DeMan, An Aspan publication, 3. edition.1999.
2Biyokimya, Edip Keha, İrfan küfrevioğlu, 2009.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 15.04.2024 1 50
Dönem sonu sınavı 16 03.06.2024 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 1.5 14 21
Arasınav için hazırlık 3 4 12
Arasınav 1 1 1
Ödev 1 14 14
Dönem sonu sınavı için hazırlık 3 5 15
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü106