|
MGIT1000 | Gıda Endüstrisi Makineleri - II | 2+2+0 | AKTS:5 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Ön Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama | Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr Gülsüm Merve BOYRACI | Diğer Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr. Mehtap ER KEMAL | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Gıda endüstrisi için temel makinelerin işlevlerini, tasarım prensiplerini ve işleyişlerini kavramalarını sağlatmak ve gıda üretim sürecinde kullanılan temel makinelerin çeşitli tiplerini tanıyacak, bunların işlevlerini ve uygulama alanlarını anlatmaktır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Makinelerin gıda endüstrisindeki önemi ve temel tanımlarını öğrenir | 4,13 | 1, | ÖK - 2 : | Bir gıdanın üretim sürecinde kullanılan makina ve ekipmanları listeleyebilir | 4,13 | 1, | ÖK - 3 : | Gıda üretiminde kullanılan makinaların çeşitlerini, tasarım prensipleri ve işlevlerini kavrar | 4,13 | 1, | ÖK - 4 : | Makine seçim kriterleri ( üretim kapasitesi, işlevsellik, maliyet vb) hakkında bilgi sahibi olur | 4,13 | 1, | ÖK - 5 : | Uygulama derslerinde ekip halinde çalışmanın ve mesleki etik bilincinin önemini kavrar
| 4,13 | 1, | ÖK - 6 : | Uygulama derslerinde makinalarda oluşabilecek temel sorun giderme teknikleri ve güvenlik önlemleri hakkında bilgi sahibi olur | 4,13 | 1, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Gıdaların temel özellikleri ve üretimde kullanılan ilkeler, hammadde hazırlık ve son ürün aşamasına kadar ki süreçte kullanılan pastörizasyon/sterilizasyon/ dondurma gibi ısıl işlem, ambalaj ve ambalajlama sistemlerinde kullanılan makinalar hakkında bilgi içerir. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Tartma ve Ölçme Aletleri- Taşıma ve İletim Düzenleri
| | Hafta 2 | Yıkama ve Ayıklama Makineleri
| | Hafta 3 | Elekli Sistemler ve Sınıflama Makineleri
| | Hafta 4 | Filtrasyon Sistemleri /Santrifügasyon
| | Hafta 5 | Değirmenler- Presler-Kesme Makineleri | | Hafta 6 | Karıştırıcılar
| | Hafta 7 | Homojenizatörler
| | Hafta 8 | Isıl işlem makinaları - Isı Değiştiriciler
| | Hafta 9 | Ara sınav
| | Hafta 10 | Isıl işlem makinaları - Kavurma, kızartma, haşlama makinaları
| | Hafta 11 | Evaporasyon işlemi ve Evaporatörler
| | Hafta 12 | Kurutma işlemlerinin prensibi ve çeşitleri
| | Hafta 13 | Gıda endüstrisinde kullanılan kurutucu sistemleri | | Hafta 14 | Ambalaj Çeşitleri-Yıkama, doldurma ve kapama makineleri | | Hafta 15 | Aseptik Ambalajlama Sistemleri | | Hafta 16 | Dönem sonu Sınavı | | |
1 | Saldamlı, İ., Saldamlı, E. 2004; Gıda Endüstrisi Makineleri, Savaş Yayınevi, Ankara | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 10 | 20 | Laboratuar çalışması | 2 | 14 | 28 | Arasınav için hazırlık | 3 | 2 | 6 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 3 | 2 | 6 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 90 |
|