Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
GIDA TEKNOLOJİSİ
Ders Bilgi Paketi
http://mackamyo.ktu.edu.tr/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ / GIDA TEKNOLOJİSİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MGIT1000Gıda Endüstrisi Makineleri - II2+2+0AKTS:5
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüGIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim Sistemi
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr Gülsüm Merve BOYRACI
Diğer Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr. Mehtap ER KEMAL
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Gıda endüstrisi için temel makinelerin işlevlerini, tasarım prensiplerini ve işleyişlerini kavramalarını sağlatmak ve gıda üretim sürecinde kullanılan temel makinelerin çeşitli tiplerini tanıyacak, bunların işlevlerini ve uygulama alanlarını anlatmaktır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Makinelerin gıda endüstrisindeki önemi ve temel tanımlarını öğrenir4,131,
ÖK - 2 : Bir gıdanın üretim sürecinde kullanılan makina ve ekipmanları listeleyebilir4,131,
ÖK - 3 : Gıda üretiminde kullanılan makinaların çeşitlerini, tasarım prensipleri ve işlevlerini kavrar4,131,
ÖK - 4 : Makine seçim kriterleri ( üretim kapasitesi, işlevsellik, maliyet vb) hakkında bilgi sahibi olur4,131,
ÖK - 5 : Uygulama derslerinde ekip halinde çalışmanın ve mesleki etik bilincinin önemini kavrar 4,131,
ÖK - 6 : Uygulama derslerinde makinalarda oluşabilecek temel sorun giderme teknikleri ve güvenlik önlemleri hakkında bilgi sahibi olur4,131,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Gıdaların temel özellikleri ve üretimde kullanılan ilkeler, hammadde hazırlık ve son ürün aşamasına kadar ki süreçte kullanılan pastörizasyon/sterilizasyon/ dondurma gibi ısıl işlem, ambalaj ve ambalajlama sistemlerinde kullanılan makinalar hakkında bilgi içerir.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Tartma ve Ölçme Aletleri- Taşıma ve İletim Düzenleri
 Hafta 2Yıkama ve Ayıklama Makineleri
 Hafta 3Elekli Sistemler ve Sınıflama Makineleri
 Hafta 4Filtrasyon Sistemleri /Santrifügasyon
 Hafta 5Değirmenler- Presler-Kesme Makineleri
 Hafta 6Karıştırıcılar
 Hafta 7Homojenizatörler
 Hafta 8Isıl işlem makinaları - Isı Değiştiriciler
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Isıl işlem makinaları - Kavurma, kızartma, haşlama makinaları
 Hafta 11Evaporasyon işlemi ve Evaporatörler
 Hafta 12Kurutma işlemlerinin prensibi ve çeşitleri
 Hafta 13Gıda endüstrisinde kullanılan kurutucu sistemleri
 Hafta 14Ambalaj Çeşitleri-Yıkama, doldurma ve kapama makineleri
 Hafta 15Aseptik Ambalajlama Sistemleri
 Hafta 16Dönem sonu Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Saldamlı, İ., Saldamlı, E. 2004; Gıda Endüstrisi Makineleri, Savaş Yayınevi, Ankara
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 1 50
Dönem sonu sınavı 16 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 2 10 20
Laboratuar çalışması 2 14 28
Arasınav için hazırlık 3 2 6
Arasınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 3 2 6
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü90