Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
GIDA TEKNOLOJİSİ
Ders Bilgi Paketi
http://mackamyo.ktu.edu.tr/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ / GIDA TEKNOLOJİSİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MGIT1011Genel Mikrobiyoloji4+1+0AKTS:6
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüGIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Laboratuar Çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 4 saat teorik ve 1 saat uygulama
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr Gülsüm Merve BOYRACI
Diğer Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr. Mehtap ER KEMAL
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Genel Mikrobiyoloji dersinin amacı; temel mikrobiyolojik kavramların öğrenilmesi ile gıdaların mikrobiyal kalite kontrolüne temel teşkil edecek bilgilerin laboratuvar uygulamaları ile öğrencilere aktarılmasıdır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Mikrobiyoloji biliminin tarihsel gelişimini ve temel mikrobiyolojik kavramları açıklayabilir3,8,91,
ÖK - 2 : Genel mikrobiyoloji laboratuvarında uyulması gereken kuralları ve laboratuvar ekipmanlarını listeleyebilir3,8,91,
ÖK - 3 : Temel mikrobiyoloji uygulamalarını yapabilecek düzeyde laboratuvar becerilerini öğrenebilir3,8,91,
ÖK - 4 : Mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak mikrobiyolojik numune alma ve mikrobiyolojik analizler için hazırlık yapma yeterliliklerini kazanır3,8,91,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Genel mikrobiyoloji dersi mikrobiyoloji ile ilgili temel kavramlar ve mikroorganizmaların temel yapıları ve fonksiyonları üzerinde durur. Mikroorganizmaların tanıtımı, gelişim istekleri, metabolik, genetik, ekolojik ve morfolojik özellikleri ve gıda mikrobiyolojisinde önemli mikroorganizma grupları hakkında temel bilgiyi içermektedir. Ayrıca uygulama konuları ise daha çok gıda mikrobiyolojisi uygulamalarına temel teşkil edecek şekilde gıdaların mikrobiyal analizleri için örnek alma kuralları, örneğin laboratuvara taşınması, analize hazırlanması ve temel analiz yöntemleri ile mikroskobun kullanımı ve boyama yöntemleri ile ilgili çalışmalardan oluşmaktadır.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Mikrobiyoloji biliminin tarihçesi (Teorik). Genel mikrobiyoloji laboratuvarında uyulması gerekli kurallar (Uygulama)
 Hafta 2Mikroorganizmaların önemi, madde döngülerindeki yerleri (Teorik). Genel mikrobiyoloji laboratuvar ekipmanlarının tanıtımı.(Uygulama)
 Hafta 3Mikroorganizmaların sınıflandırılması (Teorik). Mikroskop ve mikroskopi tekniklerinin tanıtımı. (Uygulama)
 Hafta 4Prokaryot ve ökaryot mikroorganizmaların morfolojisi (Teorik ). Mikroskop kullanımı ve mikroskobik inceleme (Uygulama)
 Hafta 5Ökaryot mikroorganizmaların hücre yapısı, Hücresel taşınım çeşitleri. (Teorik) Basit boyama tekniği ve mayalarda morfolojik inceleme (Uygulama)
 Hafta 6Prokaryot mikroorganizmaların hücre yapısı (Teorik). Dilusyon sıvısı miktarı hesabı yapma ve hazırlama (Uygulama)
 Hafta 7Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörler (Teorik). Dilusyon oranı hesaplama ve serisi hazırlama (Uygulama)
 Hafta 8Mikroorganizmaların beslenme tipleri (Teorik). Besiyeri miktarı hesabı yapma ve hazırlama (Uygulama)
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Mikroorganizmaların gelişim safaları (Teorik). Mikrobiyolojik ekim için gıda örneklerinin hazırlanması (Uygulama)
 Hafta 11Mikrobiyal Gelişmenin Kontrol Altına Alınması(Teorik). Yayma plak yöntemi (Uygulama)
 Hafta 12Mikroorganizmaların Üremelerine Şekilleri (Teorik). Besiyeri üzerinde koloni sayımı ve hesaplaması (Uygulama)
 Hafta 13Mikroorganizmalarda metabolizma (Teorik). Dökme plak yöntemiyle besiyeri hazırlama(Uygulama)
 Hafta 14Mikroorganizmalarda mutasyon ve genetik madde aktarımı (Teorik). Gıda Örneklerinde Toplam canlı sayımı analizi (Uygulama)
 Hafta 15Mikrobiyal isimlendirme ve sınıflandırma (Teorik). Gıda Örneklerinde Maya-Küf sayımı analizi (Uygulama)
 Hafta 16Dönem sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Güven, S. ve Demirel Zorba, N.N. 2011; Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Nobel Akademik Yayıncılık, No 96, Ankara
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 17/11/2023 1 50
Dönem sonu sınavı 16 02/01/2024 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 4 14 56
Sınıf dışı çalışma 2 14 28
Laboratuar çalışması 1 14 14
Arasınav için hazırlık 2 8 16
Arasınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 4 6 24
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü140