|
MGIT1011 | Genel Mikrobiyoloji | 4+1+0 | AKTS:6 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Ön Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Laboratuar Çalışması | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 4 saat teorik ve 1 saat uygulama | Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr Gülsüm Merve BOYRACI | Diğer Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr. Mehtap ER KEMAL | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Genel Mikrobiyoloji dersinin amacı; temel mikrobiyolojik kavramların öğrenilmesi ile gıdaların mikrobiyal kalite kontrolüne temel teşkil edecek bilgilerin laboratuvar uygulamaları ile öğrencilere aktarılmasıdır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Mikrobiyoloji biliminin tarihsel gelişimini ve temel mikrobiyolojik kavramları açıklayabilir | 3,8,9 | 1, | ÖK - 2 : | Genel mikrobiyoloji laboratuvarında uyulması gereken kuralları ve laboratuvar ekipmanlarını listeleyebilir | 3,8,9 | 1, | ÖK - 3 : | Temel mikrobiyoloji uygulamalarını yapabilecek düzeyde laboratuvar becerilerini öğrenebilir | 3,8,9 | 1, | ÖK - 4 : | Mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak mikrobiyolojik numune alma ve mikrobiyolojik analizler için hazırlık yapma yeterliliklerini kazanır | 3,8,9 | 1, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Genel mikrobiyoloji dersi mikrobiyoloji ile ilgili temel kavramlar ve mikroorganizmaların temel yapıları ve fonksiyonları üzerinde durur. Mikroorganizmaların tanıtımı, gelişim istekleri, metabolik, genetik, ekolojik ve morfolojik özellikleri ve gıda mikrobiyolojisinde önemli mikroorganizma grupları hakkında temel bilgiyi içermektedir. Ayrıca uygulama konuları ise daha çok gıda mikrobiyolojisi uygulamalarına temel teşkil edecek şekilde gıdaların mikrobiyal analizleri için örnek alma kuralları, örneğin laboratuvara taşınması, analize hazırlanması ve temel analiz yöntemleri ile mikroskobun kullanımı ve boyama yöntemleri ile ilgili çalışmalardan oluşmaktadır. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Mikrobiyoloji biliminin tarihçesi (Teorik).
Genel mikrobiyoloji laboratuvarında uyulması gerekli kurallar (Uygulama)
| | Hafta 2 | Mikroorganizmaların önemi, madde döngülerindeki yerleri (Teorik).
Genel mikrobiyoloji laboratuvar ekipmanlarının tanıtımı.(Uygulama)
| | Hafta 3 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması (Teorik).
Mikroskop ve mikroskopi tekniklerinin tanıtımı. (Uygulama)
| | Hafta 4 | Prokaryot ve ökaryot mikroorganizmaların morfolojisi (Teorik ).
Mikroskop kullanımı ve mikroskobik inceleme (Uygulama)
| | Hafta 5 | Ökaryot mikroorganizmaların hücre yapısı, Hücresel taşınım çeşitleri. (Teorik)
Basit boyama tekniği ve mayalarda morfolojik inceleme (Uygulama) | | Hafta 6 | Prokaryot mikroorganizmaların hücre yapısı (Teorik).
Dilusyon sıvısı miktarı hesabı yapma ve hazırlama (Uygulama)
| | Hafta 7 | Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörler (Teorik).
Dilusyon oranı hesaplama ve serisi hazırlama (Uygulama) | | Hafta 8 | Mikroorganizmaların beslenme tipleri (Teorik).
Besiyeri miktarı hesabı yapma ve hazırlama (Uygulama) | | Hafta 9 | Ara sınav | | Hafta 10 | Mikroorganizmaların gelişim safaları (Teorik).
Mikrobiyolojik ekim için gıda örneklerinin hazırlanması (Uygulama) | | Hafta 11 | Mikrobiyal Gelişmenin Kontrol Altına Alınması(Teorik).
Yayma plak yöntemi (Uygulama) | | Hafta 12 | Mikroorganizmaların Üremelerine Şekilleri (Teorik).
Besiyeri üzerinde koloni sayımı ve hesaplaması (Uygulama) | | Hafta 13 | Mikroorganizmalarda metabolizma (Teorik).
Dökme plak yöntemiyle besiyeri hazırlama(Uygulama)
| | Hafta 14 | Mikroorganizmalarda mutasyon ve genetik madde aktarımı (Teorik).
Gıda Örneklerinde Toplam canlı sayımı analizi (Uygulama) | | Hafta 15 | Mikrobiyal isimlendirme ve sınıflandırma (Teorik).
Gıda Örneklerinde Maya-Küf sayımı analizi (Uygulama)
| | Hafta 16 | Dönem sınavı | | |
1 | Güven, S. ve Demirel Zorba, N.N. 2011; Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Nobel Akademik Yayıncılık, No 96, Ankara | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 17/11/2023 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 02/01/2024 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 4 | 14 | 56 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 14 | 28 | Laboratuar çalışması | 1 | 14 | 14 | Arasınav için hazırlık | 2 | 8 | 16 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 4 | 6 | 24 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 140 |
|