Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
GIDA TEKNOLOJİSİ
Ders Bilgi Paketi
http://mackamyo.ktu.edu.tr/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ / GIDA TEKNOLOJİSİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MGIT1007Gıda Endüstrisi Makineleri - I3+1+0AKTS:5
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüGIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Laboratuar Çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik ve 1 saat uygulama
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr Atiye DEĞİRMENCİ
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu ders ile öğrencilere gıda endüstrisinde kullanılan ekipmanların işlevlerine, çalışma prensiplerine ve prosese uygun ekipman seçimine yönelik yeterliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Gıda üretim süreçlerinde kullanılan ekipmanları listeleyebilir. 4,13,161,
ÖK - 2 : Gıda üretiminde kullanılan makinaların çeşitlerini, tasarım prensiplerini ve işlevlerini kavrar. 4,13,161,
ÖK - 3 : Ekipman seçim kriterleri (üretim kapasitesi, işlevsellik, maliyet) hakkında bilgi sahibi olur. 4,13,161,
ÖK - 4 : Uygulama derslerinde ekip halinde çalışmanın ve mesleki etik bilincinin önemini kavrar. 4,13,161,
ÖK - 5 : Akışkanlar mekaniği ilkeleri ve pompa seçiminin nasıl yapılması gerektiğini kavrar. 4,13,161,
ÖK - 6 : Uygulama derslerinde makinalarda oluşabilecek temel sorun giderme teknikleri ve güvenlik önlemleri hakkında bilgi sahibi olur.4,13,161,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Gıda Endüstrisine Genel Bakış, Gıdaların Temel Özellikleri, Kütle Aktarımı, Hammadde Hazırlık Makineleri, Tartma-Ölçme Makineleri, Taşıma-İletim ve Temizleme-Ayıklama Düzenekleri, Yıkama Makineleri, Sınıflandırma Makineleri, Sap Ayırma, Kabuk Soyma, Çekirdek Çıkarma Makineleri, Akışkanlar Mekaniği İlkeleri, Üretim Makineleri, Filtrasyon, Karıştırma-Karışımlama, Boyut Küçültme Makinaları
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Gıda Endüstrisine Genel Bakış
 Hafta 2Gıdaların Temel Özellikleri
 Hafta 3Akışkanlar Mekaniği İlkeleri ve Kütle Aktarımı
 Hafta 4Hammadde Hazırlık Makineleri
 Hafta 5Tartma-Ölçme Aletleri
 Hafta 6Taşıma Düzenleri
 Hafta 7Ön İşlem ve Temizlik Makineleri
 Hafta 8Üretim Makineleri
 Hafta 9Arasınav
 Hafta 10Sınıflama ve Ayırma Makineleri
 Hafta 11Sınıflama ve Ayırma Makineleri
 Hafta 12Karıştırma ve Karışımlama Makineleri
 Hafta 13Boyut Küçültme Makineleri
 Hafta 14Katı Gıdalarda Boyut Küçültme
 Hafta 15Yarı Katı ve Sıvı Gıdalarda Boyut Küçültme
 Hafta 16Final Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Saldamli, İ., Saldamlı, E. 2004; Gıda Endüstrisi Makineleri, Savaş Yayınevi, Ankara.
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 13/11/2023 1 50
Dönem sonu sınavı 16 10.01.2024 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 3 14 42
Laboratuar çalışması 1 14 14
Arasınav için hazırlık 5 1 5
Arasınav 1 1 1
Uygulama 1 7 7
Ödev 1 14 14
Dönem sonu sınavı için hazırlık 8 1 8
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü134