|
MGIT1005 | Beslenme İlkeleri | 2+0+0 | AKTS:3 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Ön Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr Gülşah OKUMUŞ YÜKÜNÇ | Diğer Öğretim Üyesi | | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Öğrencinin besin grupları ve besin gruplarının yapısında yer alan besin öğeleri hakkında bilgi edinerek; bu bilgiler ışığında yeterli ve dengeli beslenme konusunda yaşamları süresince farkındalık kazanmalarını ve gıda ürünlerini besleyici özellikleri açısından değerlendirebilmelerini sağlamaktır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Beslenme ve gıda ürünlerinin insan ve toplum sağlığı üzerindeki etkilerini ve önemini bilir. | 12 | 1, | ÖK - 2 : | Yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri hakkında yaşam boyu uygulayabileceği düzeyde bilgi ve beceri kazanır. | 12 | 1, | ÖK - 3 : | Temel besin öğeleri ve besin grupları hakkında edindiği bilgilerle besin öğeleri ve yer aldığı besin gruplarını ilişkilendirir. | 12 | 1, | ÖK - 4 : | Gıda ambalajlarında bulunan içerik etiketlerini okuma, yorumlama ve gıda ürünlerinin besin değerlerini analiz etme becerisi kazanır. | 12 | 1, | ÖK - 5 : | Besin bileşenlerinin eksikliği veya fazlalığında karşılaşılabilecek problemleri kavrar ve çözüm yollarını tasarlar. | 12 | 1, | ÖK - 6 : | Proteinler, karbohidratlar, yağlar, vitaminler, mineraller, lifler gibi besin öğelerinin gıda ürünleri üzerindeki etkilerini değerlendirir. | 12 | 1, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Beslenmenin Temel İlkeleri:
-Beslenmenin tanımı, amacı, önemi
-Beslenme biliminin temel kavramları
Beslenme ve Sağlık İlişkisi:
-Doğru beslenmenin sağlık üzerindeki etkileri
-Beslenme ile ilgili sağlık sorunları ve hastalıklar
Beslenme ve Metabolizma
Besin Öğeleri:
-Proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler, mineraller, su gibi besin ögelerinin genel özellikleri
-Bu besin ögelerinin vücut fonksiyonları ve günlük ihtiyaç miktarları
-Eksiklik veya fazlalığında görülen metabolik bozukluk ve hastalıklar
Besin Grupları
|
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Beslenmenin temel ilkeleri
Beslenmenin tanımı, amacı, önemi ve insan sağlığı üzerindeki etkileri
| | Hafta 2 | Beslenme ilkeleri ile ilgili bazı tanımlar
Besin bileşenleri
| | Hafta 3 | Besin grupları
| | Hafta 4 | Karbohidratlar: Genel özellikleri, vücuttaki görevleri, çeşitleri | | Hafta 5 | Karbohidratlar: Çeşitleri, diyet lifi ve beslenmedeki önemi, sindirim ve emilimi, gıdalarda kullanım alanları
| | Hafta 6 | Proteinler: Genel özellikleri, vücuttaki görevleri, aminoasitlerin özellikleri
| | Hafta 7 | Proteinler: Besin kaynakları, protein kalitesi, sindirim ve emilimi, eksiklik veya fazlalığında görülen metabolik rahatsızlık ve hastalıklar
| | Hafta 8 | Enzimler: Genel özellikleri, metabolik fonksiyonları
| | Hafta 9 | Ara sınav | | Hafta 10 | Lipitler: Genel özellikleri, vücuttaki görevleri, çeşitleri
| | Hafta 11 | Lipitler: Yağ asitlerinin özellikleri, sindirim ve emilimi, besin kaynakları
| | Hafta 12 | Vitaminler: Genel özellikleri, vücuttaki görevleri, çeşitleri
| | Hafta 13 | Vitaminler: Eksiklik veya fazlalığında görülen rahatsızlık ve hastalıklar, besin kaynakları
| | Hafta 14 | Mineraller: Genel özellikleri, vücuttaki fonksiyonları, çeşitleri, eksiklik veya fazlalığında görülen rahatsızlık ve hastalıklar, besin kaynakları | | Hafta 15 | Günlük kalori ve ideal kilo hesaplama yöntemleri
| | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Baysal, A. (2011); Beslenme (13.baskı), Hatipoğlu Yayıncılık, Ankara., | | 2 | Küfrevioğlu, İ. Keha, E. (2020); Biyokimya, Aktif Yayınevi, İstanbul. | | 3 | Demirci, M. (2020), Gıda Kimyası, Ekin Yayınevi, Bursa. | | 4 | Aksoy, M. (2020), Beslenme Biyokimyası (6.Baskı), Nobel Tıp Kitabevleri, Ankara. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 17.11.2023 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 11.01.2024 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 1 | 10 | 10 | Arasınav için hazırlık | 4 | 2 | 8 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Ödev | 2 | 8 | 16 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 6 | 2 | 12 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 76 |
|