Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
GIDA TEKNOLOJİSİ
Ders Bilgi Paketi
http://mackamyo.ktu.edu.tr/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ / GIDA TEKNOLOJİSİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MGIT1005Beslenme İlkeleri2+0+0AKTS:3
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüGIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr Gülşah OKUMUŞ YÜKÜNÇ
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Öğrencinin besin grupları ve besin gruplarının yapısında yer alan besin öğeleri hakkında bilgi edinerek; bu bilgiler ışığında yeterli ve dengeli beslenme konusunda yaşamları süresince farkındalık kazanmalarını ve gıda ürünlerini besleyici özellikleri açısından değerlendirebilmelerini sağlamaktır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Beslenme ve gıda ürünlerinin insan ve toplum sağlığı üzerindeki etkilerini ve önemini bilir.121,
ÖK - 2 : Yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri hakkında yaşam boyu uygulayabileceği düzeyde bilgi ve beceri kazanır.121,
ÖK - 3 : Temel besin öğeleri ve besin grupları hakkında edindiği bilgilerle besin öğeleri ve yer aldığı besin gruplarını ilişkilendirir.121,
ÖK - 4 : Gıda ambalajlarında bulunan içerik etiketlerini okuma, yorumlama ve gıda ürünlerinin besin değerlerini analiz etme becerisi kazanır.121,
ÖK - 5 : Besin bileşenlerinin eksikliği veya fazlalığında karşılaşılabilecek problemleri kavrar ve çözüm yollarını tasarlar.121,
ÖK - 6 : Proteinler, karbohidratlar, yağlar, vitaminler, mineraller, lifler gibi besin öğelerinin gıda ürünleri üzerindeki etkilerini değerlendirir.121,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Beslenmenin Temel İlkeleri: -Beslenmenin tanımı, amacı, önemi -Beslenme biliminin temel kavramları Beslenme ve Sağlık İlişkisi: -Doğru beslenmenin sağlık üzerindeki etkileri -Beslenme ile ilgili sağlık sorunları ve hastalıklar Beslenme ve Metabolizma Besin Öğeleri: -Proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler, mineraller, su gibi besin ögelerinin genel özellikleri -Bu besin ögelerinin vücut fonksiyonları ve günlük ihtiyaç miktarları -Eksiklik veya fazlalığında görülen metabolik bozukluk ve hastalıklar Besin Grupları
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Beslenmenin temel ilkeleri Beslenmenin tanımı, amacı, önemi ve insan sağlığı üzerindeki etkileri
 Hafta 2Beslenme ilkeleri ile ilgili bazı tanımlar Besin bileşenleri
 Hafta 3Besin grupları
 Hafta 4Karbohidratlar: Genel özellikleri, vücuttaki görevleri, çeşitleri
 Hafta 5Karbohidratlar: Çeşitleri, diyet lifi ve beslenmedeki önemi, sindirim ve emilimi, gıdalarda kullanım alanları
 Hafta 6Proteinler: Genel özellikleri, vücuttaki görevleri, aminoasitlerin özellikleri
 Hafta 7Proteinler: Besin kaynakları, protein kalitesi, sindirim ve emilimi, eksiklik veya fazlalığında görülen metabolik rahatsızlık ve hastalıklar
 Hafta 8Enzimler: Genel özellikleri, metabolik fonksiyonları
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Lipitler: Genel özellikleri, vücuttaki görevleri, çeşitleri
 Hafta 11Lipitler: Yağ asitlerinin özellikleri, sindirim ve emilimi, besin kaynakları
 Hafta 12Vitaminler: Genel özellikleri, vücuttaki görevleri, çeşitleri
 Hafta 13Vitaminler: Eksiklik veya fazlalığında görülen rahatsızlık ve hastalıklar, besin kaynakları
 Hafta 14Mineraller: Genel özellikleri, vücuttaki fonksiyonları, çeşitleri, eksiklik veya fazlalığında görülen rahatsızlık ve hastalıklar, besin kaynakları
 Hafta 15Günlük kalori ve ideal kilo hesaplama yöntemleri
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Baysal, A. (2011); Beslenme (13.baskı), Hatipoğlu Yayıncılık, Ankara.,
2Küfrevioğlu, İ. Keha, E. (2020); Biyokimya, Aktif Yayınevi, İstanbul.
3Demirci, M. (2020), Gıda Kimyası, Ekin Yayınevi, Bursa.
4Aksoy, M. (2020), Beslenme Biyokimyası (6.Baskı), Nobel Tıp Kitabevleri, Ankara.
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 17.11.2023 1 50
Dönem sonu sınavı 16 11.01.2024 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 1 10 10
Arasınav için hazırlık 4 2 8
Arasınav 1 1 1
Ödev 2 8 16
Dönem sonu sınavı için hazırlık 6 2 12
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü76