Türkçe | English
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM) - %30 İngilizce
Ders Bilgi Paketi
http://www.muhfak.ktu.edu.tr/maden/index.htm
Tel: +90 0462 3257406 , 3773153
MF
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM) - %30 İngilizce
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MINE4000Mining and Environment2+0+0AKTS:3
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüMADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Hacı DEVECİ
Diğer Öğretim ÜyesiYok
Öğretim Diliİngilizce
StajYok
 
Dersin Amacı:
Dersin amacı, i) madencilik, cevher hazırlama/zenginleştirme ve metalurji faaliyetlerinin çevresel etkilerini kavramak, ii) bu faaliyetlerle ilgili olarak, potansiyel çevre sorunlarını kontrol etmek için "en uygun pratik uygulamaları" öğrenmek, iii) global çevre sorunları ve madencilik, cevher hazırlama/zenginleştirme ve metalurjik işlemlerin bu sorunlara katkısı hakkında bilgi sahibi olmak, ve iv) "sürdürülelebilir çevre" bilinci kazandırmak.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : çevre kirliliği ile ilgili temel terim ve kavramları öğrenme, anlama ve ifade etme yetisi kazanacak7,101
ÖK - 2 : madencilik, cevher hazırlama/zenginleştirme ve metalurjik faaliyetlerinin çevresel etkilerini kavrayacak ve bu konuda bilinçlenecek8,101
ÖK - 3 : global çevresel sorunlar ve bu sorunlara madencilik ile ilgili faaliyetlerin katkısını kavrayacak8,101
ÖK - 4 : atık yönetimi ve potansiyel çevresel etkilerin kontrolüne yönelik olarak, potansiyel kirleticiler, çevresel kirlilik limitleri ve en uygun pratik uygulamalar hakkında bilgi sahibi olacak8,10,131,3
ÖK - 5 : çevresel konuların diğer disiplinler ile ilişkisini anlama, diğer temel ve maden mühendisliği derslerinde edinilen bilgi birikimini kullanma becerisi kazanacak11
ÖK - 6 : kirlilik problemlerinin ve bu sorunların çözümüne yönelik işlemlerin temellerini kavrayacak8,101
ÖK - 7 : bazı çevresel sorunların değerlendirilmesi ve kontrolü ile ilgili temel mühendislik hesapları yapabilecek1,5,101
ÖK - 8 : yaşam boyu öğrenme ve etkin iletişim becerisi için bir konu hakkında bağımsız araştırma/çalışma, rapor hazırlama ve sunma yetisi kazanacak7,93,5
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Temel çevresel kavramlar. Çevre ve çevresel problemlere genel bakış: global ısınma, ozon tabakasının incelmesi, asit yağmurları. Çevre kirliliği: su, hava, toprak ve gürültü kirliliği ve kirlilik kaynakları. Çevre mevzuatı ve çevresel etki değerlendirme. Cevherden metal üretimine kadar temel süreçler ve çevresel etkileri: madencilik, cevher/kömür hazırlama/zenginleştirme ve metalurjik faaliyetler. Sübsidans, patlatma kaynaklı titreşimler, gürültü ve toz oluşumu. Maden ve tesis atıkları: pasa alanları, atık barajı ve dolgu teknolojisi. Asidik maden suyu drenajlı: oluşumu, kontrolü ve rehabilitasyon yöntemleri. Altın madenciliği ve siyanürlü atıkların rehabilitasyonu. İşletme sahalarının iyileştirilmesi ve çevreye yeniden kazandırılması.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Dersin hakkında genel bilgiler; amacı, konusu, içeriği, kaynaklar ve değerlendirilmesi. Temel çevresel kavramlar.
 Hafta 2Madencilik ve çevre: Giriş. Sanayileşme ve çevre. Sürdürülebilir gelişme ve çevre. Madencilikten metal üretimine yürütülen faaliyetler ve potansiyel çevresel etkileri. ÇED raporu ve madencilik. Çevre kirliliğinin insan sağlığına ve yaşamına, bitkilere, hayvanlara ve toprağa potansiyel etkileri.
 Hafta 3Çevre kirliliği. Kirleticiler. Kirlilik çeşitleri. Hava kirliliği ve kirlilik kaynakları. Çevre mevzuatı. Fosil yakıtları ve hava kirliliği. Kömürde kükürtün bulunuşu. Kömür hazırlama yöntemleri ve kömür hazırlamanın çevresel açıdan rolü ve önemi.
 Hafta 4Su, toprak ve gürültü kirliliği ve kirlilik kaynakları. Çevre mevzuatı. Çevre kirliliğine karşı alınabilecek önlemler.
 Hafta 5Global çevre sorunları: Asit yağmurları ve ozon tabakasının incelmesi.
 Hafta 6Global çevre sorunları: Küresel ısınma. Sera gazları, küresel ısınmanın etkileri, alınabilecek önlemler ve Kyoto protokolü.
 Hafta 7Madencilik faaliyetleri, genel özellikleri ve bu faaliyetlerin çevresel etkilerini belirleyen faktörler.
 Hafta 8Arasınav
 Hafta 9Madencilik, cevher hazırlama/zenginleştirme işlemleri ve metalurjik işlemlerin global çevresel sorunlara katkısı. Madencilikten metal üretimine enerji tüketimi.
 Hafta 10Cevherden metal üretimine kadar temel süreçler ve çevresel etkileri. Yeraltı maden işletmeciliği ve çevre. Sübsidans, gürültü ve toz oluşumu. Açık ocak işletmeciliği ve çevre. Fiziksel etkiler.
 Hafta 11Cevher/kömür hazırlama/zenginleştirme ve metalurjik faaliyetlerin çevresel etkileri. Maden, cevher zenginleştirme ve metalurjik işlemlerde atık üretimi ve yönetimi. Katı, sıvı atıklar ve gaz emisyonları. Ağır metaller. Atık barajları.
 Hafta 12Patlatma kaynaklı titreşimler, hava şoku/gürültü, taş fırlaması ve toz oluşumu.
 Hafta 13Asidik maden suyu drenajlı: Oluşumu ve bakterilerin rolü, kontrolü ve rehabilitasyon yöntemleri
 Hafta 14Altın madenciliği ve siyanür. Siyanür ve siyanür bileşikleri. Çevresel etkileri ve yasal sınırlamalar. Siyanürlü atıkların rehabilitasyonu.
 Hafta 15Genel değerlendirme ve telafi.
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Deveci H. 2009. Madencilik ve çevre ders notları. KTU Maden Mühendisliği Bölümü. (Yayınlanmamış)
 
İlave Kaynak
1UNEP 1991. Environmental Aspects of Selected Non-ferrous Metals Ore Mining: A Technical Guide. Technical Report Series No: 5. United Nations Publication.
2Hartman H.L., Britton S.G., et al., 1992. SME Mining Engineering Handbook, 2nd ed.. Littleton,Colo.: Society for Mining, Metallurgy, and Exploration, 2394 p.
3Lottermoser B.G. 2007. Mine Wastes- Characterization, Treatment, Env'ronmental Impacts, 2nd ed..Springer, Berlin, ISBN: 3-540-48629-1, 304 p.
4Önal G., Yüce E., Karahan S. 1995. Türkiye?de Altın Madenciliği,Yurt Madenciliği Geliştirme Vakfı, Istanbul
5Madencilik ve Çevre Sempozyumları. TMMOB Maden Mühendisleri Odası.
6Ersoy A. 2000. Madencilik ve Çevre. Çukurova Üniversitesi
7Elevli B. 1998. Madencilik, Çevre ve ÇED Raporu,Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları No:78, ISBN 975-7631-50-7, Sivas
8Atalay Ü. 1997. Madencilik Faaliyetleri ve Çevre. Madencilik ve Çevre Toplantısı. Sivas.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 8 2 50
Dönem sonu sınavı 16 2 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 15 30
Sınıf dışı çalışma 2 14 28
Arasınav için hazırlık 2 7 14
Arasınav 2 1 2
Ödev 2 6 12
Dönem sonu sınavı için hazırlık 3 7 21
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Toplam Çalışma Yükü109