|
MBG2007 | Temel Mikrobiyoloji Laboratuvarı | 0+0+2 | AKTS:3 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİK BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Laboratuar Çalışması | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat laboratuar | Öğretim Üyesi | Doç. Dr. Hacer MURATOĞLU | Diğer Öğretim Üyesi | | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Mikrobiyoloji laboratuar teknikleri konularında deneyim sahibi olmak. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Prokaryotik hücreler ve virüslerin çeşitli özellikleri konularında detaylı bilgi sahibi olacaklar. | 2,4,12 | 1,3,4, | ÖK - 2 : | Mikrobiyolojideki laboratuar teknikleri konularında deneyim sahibi olacaklar. | 2,4,12 | 1,3,4, | ÖK - 3 : | Mikrobiyoloji laboratuarı deneyimleri konularında arkadaşları ile birlikte tartışmalara katılacaklar. | 2,4 | 1,3,4, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Mikrobiyoloji laboratuvar ortamlarının ve kurallarının tanıtılması, bakteriyel besin ortamlarının hazırlanması ve sterilizasyon teknikleri, mikroorganizmaların aseptik transferleri ve kültür oluşturma yöntemleri, mikroorganizmaların yaygınlığının gösterilmesi, çeşitli fiziksel ve kimyasal faktörlerin antimikrobiyal etkilerinin belirlenmesi, mikroorganizmaların ve alt yapılarının mikroskopta incelenmeleri, seçici ve ayırt edici besiyeriler ve mikroorganizmaların çeşitli biyokimyasal enzim aktiviteleri, bakteriyel tür tayini, bakteriyel büyüme eğrisinin belirlenmesi, çeşitli besin, su ve toprak örneklerinin mikrobiyal analizleri |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Mikrobiyoloji laboratuar ortamlarının ve kurallarının tanıtılması | | Hafta 2 | Bakteriyel besin ortamlarının hazırlanması ve sterilizasyon teknikleri | | Hafta 3 | Mikroorganizmaların aseptik transferleri ve kültür oluşturma yöntemleri | | Hafta 4 | Mikroorganizmaların yaygınlığının gösterilmesi | | Hafta 5 | Çeşitli fiziksel ve kimyasal faktörlerin antimikrobiyal etkilerinin belirlenmesi | | Hafta 6 | Mikroorganizmaların ve alt yapılarının mikroskopta incelenmeleri | | Hafta 7 | Gram, kapsül ve endospor boyama | | Hafta 8 | Seçici ve ayırt edici besiyeriler ve mikroorganizmaların çeşitli biyokimyasal enzim aktiviteleri | | Hafta 9 | Ara sınav | | Hafta 10 | Mikroorganizmaların intraselüler enzim aktiviteleri | | Hafta 11 | Bakteriyel tür tayini | | Hafta 12 | Bakteriyel tür tayini | | Hafta 13 | Bakteriyel büyüme eğrisinin belirlenmesi | | Hafta 14 | Besin maddeleri ve su örneklerinde mikrobiyal analiz | | Hafta 15 | Telafi | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Demirbag, Z. ve Demir, I. 2007. Genel Mikrobiyoloji Laboratuari. Esen Ofset Matbaacilik. Trabzon | | |
1 | Cotuk, A. 2003. Genel Mikrobiyoloji Laboratuvarı. Nobel Tip Kitabevi. Istanbul | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 20.11.2023 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 12.01.2024 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 14 | 28 | Arasınav için hazırlık | 2 | 8 | 16 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 2 | 5 | 10 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 84 |
|