Türkçe | English
FEN FAKÜLTESİ / MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİK BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/molekulerb
Tel: +90 0462 3773686
FENF
FEN FAKÜLTESİ / MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİK BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MBG2007Temel Mikrobiyoloji Laboratuvarı0+0+2AKTS:3
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüMOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİK BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiLaboratuar Çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat laboratuar
Öğretim ÜyesiDoç. Dr. Hacer MURATOĞLU
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Mikrobiyoloji laboratuar teknikleri konularında deneyim sahibi olmak.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Prokaryotik hücreler ve virüslerin çeşitli özellikleri konularında detaylı bilgi sahibi olacaklar.2,4,121,3,4,
ÖK - 2 : Mikrobiyolojideki laboratuar teknikleri konularında deneyim sahibi olacaklar.2,4,121,3,4,
ÖK - 3 : Mikrobiyoloji laboratuarı deneyimleri konularında arkadaşları ile birlikte tartışmalara katılacaklar.2,41,3,4,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Mikrobiyoloji laboratuvar ortamlarının ve kurallarının tanıtılması, bakteriyel besin ortamlarının hazırlanması ve sterilizasyon teknikleri, mikroorganizmaların aseptik transferleri ve kültür oluşturma yöntemleri, mikroorganizmaların yaygınlığının gösterilmesi, çeşitli fiziksel ve kimyasal faktörlerin antimikrobiyal etkilerinin belirlenmesi, mikroorganizmaların ve alt yapılarının mikroskopta incelenmeleri, seçici ve ayırt edici besiyeriler ve mikroorganizmaların çeşitli biyokimyasal enzim aktiviteleri, bakteriyel tür tayini, bakteriyel büyüme eğrisinin belirlenmesi, çeşitli besin, su ve toprak örneklerinin mikrobiyal analizleri
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Mikrobiyoloji laboratuar ortamlarının ve kurallarının tanıtılması
 Hafta 2Bakteriyel besin ortamlarının hazırlanması ve sterilizasyon teknikleri
 Hafta 3Mikroorganizmaların aseptik transferleri ve kültür oluşturma yöntemleri
 Hafta 4Mikroorganizmaların yaygınlığının gösterilmesi
 Hafta 5Çeşitli fiziksel ve kimyasal faktörlerin antimikrobiyal etkilerinin belirlenmesi
 Hafta 6Mikroorganizmaların ve alt yapılarının mikroskopta incelenmeleri
 Hafta 7Gram, kapsül ve endospor boyama
 Hafta 8Seçici ve ayırt edici besiyeriler ve mikroorganizmaların çeşitli biyokimyasal enzim aktiviteleri
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Mikroorganizmaların intraselüler enzim aktiviteleri
 Hafta 11Bakteriyel tür tayini
 Hafta 12Bakteriyel tür tayini
 Hafta 13Bakteriyel büyüme eğrisinin belirlenmesi
 Hafta 14Besin maddeleri ve su örneklerinde mikrobiyal analiz
 Hafta 15Telafi
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Demirbag, Z. ve Demir, I. 2007. Genel Mikrobiyoloji Laboratuari. Esen Ofset Matbaacilik. Trabzon
 
İlave Kaynak
1Cotuk, A. 2003. Genel Mikrobiyoloji Laboratuvarı. Nobel Tip Kitabevi. Istanbul
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 20.11.2023 1 50
Dönem sonu sınavı 16 12.01.2024 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 2 14 28
Arasınav için hazırlık 2 8 16
Arasınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 2 5 10
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü84