Türkçe | English
DEVLET KONSERVATUVARI / MÜZİKOLOJİ BÖLÜMÜ
MÜZİKOLOJİ ( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/konservatuvar
Tel: +90 0462 2483606 , 3777373

DEVLET KONSERVATUVARI / MÜZİKOLOJİ BÖLÜMÜ / MÜZİKOLOJİ ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

KURULUŞ ve TARİHÇE  
Karadeniz Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, 2003 yılında kurulmuştur. Diğer Üniversiteler bünyesindeki Konservatuvarlarda kurulum ve teşkilatlanmalar ile ilgili yapılan araştırma ve incelemeler doğrultusunda varılan değerlendirmeler de dikkate alınarak; Karedeniz Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nın günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilmesi için 2008 yılında yeni bir yapılandırma çalışmasına gidilmiştir. Buna göre konservatuar bünyesinde üç bölüm ve bu bölümler içerisinde yedi anabilim/anasanat dalının kurulması uygun görülmüştür. 2011-2012 akademik yılı itibariyle Müzikoloji Bölümü Müzikoloji Anabilim Dalı'na öğrenci alınarak eğitime başlanmıştır. Şu anda sadece Müzikoloji bölümünde, yaklaşık 50 öğrenciyle eğitim devam etmektedir. 2014-2015 eğitim öğretim yılı itibariyle ilk mezunlar verilmiştir.
KAZANILAN DERECE  
Programdaki mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere MÜZİKOLOJİ alanında lisans diploması verilir.
DERECENİN DÜZEYİ  
Lisans  
EĞİTİM TÜRÜ  
Tam Zamanlı I. Öğretim
KABUL ve KAYIT ŞARTLARI  
1) T.C. vatandaşı olmak.
2) Lise ve dengi okul diplomasına sahip olmak.
3) YGS puan türlerinin en az birinden 160.000 ve üzeri puan almak.
4) Müzikoloji Bölümü özel yetenek sınavı birinci aşamayı geçerek ikinci aşama sınavından yeterli puanın alınması ile ilan edilen kontenjan sayısı içerisinde yer alabilmek.
PROGRAMIN AMACI  
Müzikoloji programı dört yıllık bir içeriğe sahiptir. Eğitim dili Türkçedir. Özellikle kültürel açıdan oldukça zengin ve canlı bir yapının bulunduğu bir bölgede kurulmuş olması ve ülkemizin bir çok bölgesinde benzer şekilde zenginliklerle dolu kültürel yapıların varlığını sürdürmesi nedeniyle, KTÜ Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölümü, başta Doğu Karadeniz Bölgesi?nde ve Anadolu coğrafyasında yaşayan yerel kültür ürünlerinin nitelikli saha araştırmaları ile derlenmesi, toplanması, geçmiş kuşaklarla bağlarının kurulması, korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması aşamalarında rol alabilecek müzikologlar yetiştirebilmek amacıyla bir müfredat yürütmektedir. Bunun yanı sıra, tarihsel alandaki verilerin tespiti ve bilimsel olarak değerlendirilmeleri için müzik tarihi içerisinde yeryüzündeki farklı coğrafyalarda yaşanan dönem kültürleri hakkında bilgiler verir. Yeni, özgün ve yaratıcı araştırmaların yapılması ve projelendirilmesi için teorik ve uygulamalı bir ders içeriği sunar.
ÖNCEKİ ÖĞRENMELERİN TANINMASI  
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin tüm programlarında kayıtlı öğrencilerin, bir yükseköğretim kurumu dışında edindikleri kazanımların tanınması, kredilendirilmesi ve intibakı için uyulması gereken esasları belirlemek üzere 28.07.2023 tarih ve 340 sayılı Senato Kararı "Önceki Öğrenmenin Tanınması Yönergesi" kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir.

Yönerge;
* Özel ilgi ile kazanılmış bilgi, beceri ve yetkinliklerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere muafiyet sınavı yolu ile tanınması,
* İş yeri ve staj deneyimlerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere portfolyo değerlendirme suretiyle tanınması,
* Özel ilgileri doğrultusunda akredite olmuş kurumlardan aldıkları sertifikaların kredilendirilmesini kapsamaktadır.

Önceki öğrenmelerin tanınması kapsamına alınan derslerin ilanı, başvuruların alınması ve değerlendirilmesi akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Önceki Öğrenmenin Tanınması öğrencilerimize ve işverenlere çok sayıda fayda sunacaktır. Öğrencilerimiz açısından; mesleki gelişim ve işgücü piyasasındaki hareketliliği artırması, eğitim tekrarı ve zaman israfını önlemesi, erken mezuniyet sağlaması, öğrenmenin maliyetini azaltması, öğrenmeyi teşvik etmesi, öğrencinin motivasyon ve öz güveninin artmasını sağlaması önceki öğrenmelerin tanınmasının getireceği faydalar arasında sayılabilir. İşverenler açısından bakıldığında ise; işyerindeki beceri veya yeterlilik eksikliklerinin giderilmesine, çalışanların eğitim amacıyla işyeri dışında geçireceği sürenin azaltılmasına ve böylece kaynakların daha verimli kullanılmasına katkı sağlayacaktır.
KAZANILACAK DERECEYE YÖNELİK GEREKLİLİKLER ve KURALLAR  
Müzikoloji alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; a) Müfredattaki bütün dersleri başarmış olmak, b) 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak, c) Bir bitirme projesini hazırlamış, jüri önünde sunmuş ve başarılı bir not ile geçmiş olmak.
SINAVLAR, ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME  
Müzikoloji programındaki sınavlar bireysel dersler ve uygulamalı toplu derslerde performansa dayalı, teorik derslerde ise uygulama ve yazılı sınavlar biçiminde yapılmakta, dönem içerisinde konulara ilişkin ödevler verilmekte, öğrencilerin seminer veya sunum yapmaları beklenmektedir. Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %30, yarıyıl içi çalışmanın katkısı %20 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 50 şeklindedir.
MEZUNİYET ŞARTLARI  
Programda mevcut olan toplam 240 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden, bitirme projesini tamamlayarak jüriden geçer not alan öğrenciler MÜZİKOLOG unvanı ile mezun olmaya hak kazanırlar.
MEZUNLARIN İSTİHDAM ALANLARI  
Müzikoloji programından mezun olan öğrenciler, sivil toplum örgütlerinde, Kültür Bakanlığı'nda ve ona bağlı il kültür müdürlüklerinde, özel araştırma gruplarında, müzik yayıncılığı alanında, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında, müzik işletmeciliği ve danışmanlığı alanında çalışabilir. Ayrıca, formasyon eğitimini tamamlayan mezunlar Milli Eğitim sistemi içerisindeki okullarda istihdam edilmektedir. Lisans eğitiminin devamında yüksek lisans ya da doktora eğitimini de başarıyla sürdüren mezunlar, üniversitelerin çeşitli kademelerinde görev alabilmektedir.
ÜST DERECE PROGRAMLARINA GEÇİŞ  
Müzikoloji programından mezun olan başarılı öğrenciler, ALES sınavından yeterli puanı almaları, yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları ve diploma notlarının başvuruya yeterli olması durumunda lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
İLETİŞİM BİLGİLERİ  
Adresi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müdürlüğü Fatih Kampüsü 61335 Söğütlü / Trabzon
Telefonu: 2483606 , 3777373
Belge Geçer: 248 27 17
E-Postadk@ktu.edu.tr
Web Adresihttp://www.ktu.edu.tr/konservatuvar
BÖLÜM OLANAKLARI  
Bölüm, müzikoloji alanında öğretim ve araştırma yapmak için gerekli temel olanaklara sahiptir. Bu olanaklar arasında, ses yalıtımı ve akustik düzeni sağlanmış sınıflar ve öğrenci çalışma odaları, stüdyo, arşiv gibi mekanlar vardır. Ayrıca öğretim elemanlarımızın ve öğrencilerimizin kullanımına sunulmuş pek çok enstrüman bulunmaktadır.