Türkçe | English
İLETİŞİM FAKÜLTESİ / GAZETECİLİK BÖLÜMÜ
GAZETECİLİK ( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
www.ktu.edu.tr/fakulte/iletisim/index.html
Tel: +90 0462 2487961

İLETİŞİM FAKÜLTESİ / GAZETECİLİK BÖLÜMÜ / GAZETECİLİK ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

KURULUŞ ve TARİHÇE  
KTÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü, 2010 yılında, bölgenin ilk gazetecilik bölümü olarak eğitim öğretime başlamıştır. Bu stratejik konumunun bilinci ile bölümümüz, öğrencilerine alandaki teorik ve pratik bilgileri keşfetme olanağı sunmaktadır.
KAZANILAN DERECE  
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere GAZETECİLİK alanında lisans diploması verilir.
DERECENİN DÜZEYİ  
Lisans  
EĞİTİM TÜRÜ  
Tam Zamanlı I. Öğretim
KABUL ve KAYIT ŞARTLARI  
1- Lise ve dengi okul diploması
2 - Yükseköğretime Geçiş Sınavı(YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)den yeterli puan
PROGRAMIN AMACI  
Gazetecilik Bölümü ders planı teori ve pratik arasında denge sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bölümün ders planı öğrencilere sağlam bir kuramsal temel vermenin yanısıra, öğrencilere kendi hazırladıkları haberler, röportajlar ve eleştiri yazılarıyla öğrendiklerini uygulamaya geçirme şansı da vermektedir. Bu anlamda bölümde, herhangi bir konuda bir haberin hazırlanması etkinliğini ortaya çıkarabilmek için araştırma, planlama, uygulama ve değerlendirme aşamalarındaki tüm süreçleri kapsayacak dersler bulunmaktadır.
Gazetecilik programında, ilk iki yıl süresince sosyal bilimler formasyonu kazandırmaya yönelik (ekonomi, hukuk, sosyoloji, felsefe, siyaset bilimi, psikoloji, kültürel antropoloji gibi) derslerin ardından üçüncü yıldan itibaren ilgi alanlarına yönelik olarak hazırlanan dersleri (araştırmacı gazetecilik, medya analizi, gündem belirleme çalışmaları, haber toplama ve yazma teknikleri, sayfa tasarımı ve mizanpaj, insan hakları ve medya, yeni medya ve etkileşim, medya ve gündelik hayat ) seçebilmektedirler.
ÖNCEKİ ÖĞRENMELERİN TANINMASI  
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin tüm programlarında kayıtlı öğrencilerin, bir yükseköğretim kurumu dışında edindikleri kazanımların tanınması, kredilendirilmesi ve intibakı için uyulması gereken esasları belirlemek üzere 28.07.2023 tarih ve 340 sayılı Senato Kararı "Önceki Öğrenmenin Tanınması Yönergesi" kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir.

Yönerge;
* Özel ilgi ile kazanılmış bilgi, beceri ve yetkinliklerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere muafiyet sınavı yolu ile tanınması,
* İş yeri ve staj deneyimlerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere portfolyo değerlendirme suretiyle tanınması,
* Özel ilgileri doğrultusunda akredite olmuş kurumlardan aldıkları sertifikaların kredilendirilmesini kapsamaktadır.

Önceki öğrenmelerin tanınması kapsamına alınan derslerin ilanı, başvuruların alınması ve değerlendirilmesi akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Önceki Öğrenmenin Tanınması öğrencilerimize ve işverenlere çok sayıda fayda sunacaktır. Öğrencilerimiz açısından; mesleki gelişim ve işgücü piyasasındaki hareketliliği artırması, eğitim tekrarı ve zaman israfını önlemesi, erken mezuniyet sağlaması, öğrenmenin maliyetini azaltması, öğrenmeyi teşvik etmesi, öğrencinin motivasyon ve öz güveninin artmasını sağlaması önceki öğrenmelerin tanınmasının getireceği faydalar arasında sayılabilir. İşverenler açısından bakıldığında ise; işyerindeki beceri veya yeterlilik eksikliklerinin giderilmesine, çalışanların eğitim amacıyla işyeri dışında geçireceği sürenin azaltılmasına ve böylece kaynakların daha verimli kullanılmasına katkı sağlayacaktır.
KAZANILACAK DERECEYE YÖNELİK GEREKLİLİKLER ve KURALLAR  
Gazetecilik alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; a) Müfredattaki bütün dersleri en az DC derecesiyle geçmiş olmak,
b) 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak, c) Bir bitirme tezini hazırlamış, jüri önünde sunmuş ve başarılı bir not ile geçmiş olmak
SINAVLAR, ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME  
Öğrenciler her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %50, yarıyıl sonu sınavının katkısı % 50 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC notunu alan öğrenciler ise dönem ortalamalarının 2.0 olması şartı ile başarılı olmuş sayılır. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait AA notu ile geçtiği dersler dışındaki bütün derslerden bütünleme sınavına girebilir.
MEZUNİYET ŞARTLARI  
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve bitirme çalışmasını başarıyla tamamlayan öğrenciler Gazeteci unvanı ile mezun olmaya hak kazanırlar.
MEZUNLARIN İSTİHDAM ALANLARI  
Gazetecilik Bölümünden mezun olan öğrenciler, günlük ulusal gazetelerde, haber kanallarında, ulusal ve yerel kanalların haber bölümlerinde, aktüel ya da sektörel dergilerde, internet haberciliği yapan şirketlerde, yerel basında, halkla ilişkiler sektöründe, sivil toplum örgütlerinde, reklam ajanslarında, kamu kurum ve kuruluşlarında, basın işletmeciliği ve bilişim sektöründe; muhabir, editör, basın danışmanı, sayfa tasarımcısı, yayın koordinatörü, medya planlamacısı, internet gazetecisi, köşe yazarı, röportaj yazarı, eleştirmen vb. olarak görev yapabilmektedirler.
ÜST DERECE PROGRAMLARINA GEÇİŞ  
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler. Gazetecilik Programından alınmış bir lisans derecesi, özellikle de gazetecilik, halkla ilişkiler ve sosyoloji alanlarında yüksek lisans ve doktora yapabilmek için öğrencilere gerekli altyapı imkanlarını sunmaktadır. Öğrencilerin program kapsamında yazılı basın, televizyon haberciliği ve internet gazeteciliği alanlarında sahip oldukları zengin potansiyel, çalışmalarını yüksek lisans ve doktora seviyesinde de sürdürmeleri için onlara gerekli altyapıyı sağlamaktadır.
İLETİŞİM BİLGİLERİ  
Adresi: Karadeniz Teknik Üniversitesi. Fatih Kampüsü. İletişim Fakültesi. 61335 AKCAABAT/TRABZON
Telefonu: 2487961
Belge Geçer: 248 32 47
E-Postasyozmen@ktu.edu.tr
Web Adresiwww.ktu.edu.tr/fakulte/iletisim/index.html
BÖLÜM OLANAKLARI  
KTÜ Haber gazetesinde haber yazma
KTÜ Haber gazetesi yönetiminden fotoğraf makinası, ses kayıt cihazı gibi teknik malzeme temin edip haber üretebilme
Yalnızca teorik dersler değil, uygulamaya yönelik dersler ile de mezuniyet sonrası çalışma hayatına ilişkin deneyim sahibi olma
Yerel basında ve Trabzon'da bulunan TRT Bölge Müdürlüğü'nde staj yaparak mesleki deneyim sahibi olma